• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dažnai ir daug kalbama apie tai, kad daugeliui trūksta vitamino D, tačiau retas nesusimąsto, kokie požymiai gali išduoti jo trūkumą. Apie tai bylojančių ženklų gali būti ne vienas – pasitikrinkite, ar jų nejaučiate, ir pasirūpinkite savo sveikata laiku.

Dažnai ir daug kalbama apie tai, kad daugeliui trūksta vitamino D, tačiau retas nesusimąsto, kokie požymiai gali išduoti jo trūkumą. Apie tai bylojančių ženklų gali būti ne vienas – pasitikrinkite, ar jų nejaučiate, ir pasirūpinkite savo sveikata laiku.

REKLAMA

Vitaminas D yra riebaluose tirpus vitaminas, būtinas stipriems kaulams, sveikai psichinei būklei ir kokybiškam miegui. Gydytojai dažnai pabrėžia, kad šio vitamino trūksta daugeliui suaugusiųjų.

Vitamino D kiekis priklauso nuo individualios organizmo būklės, o jo trūkumo simptomai gali skirtis kiekvienam asmeniui. Sveikatos priežiūros specialistė gydytoja Sarah Wallingford paaiškina, kaip atpažinti vitamino D trūkumą ir kokie trys pagrindiniai būdai gali padėti šį trūkumą įveikti, rašo health.unl.edu.

REKLAMA
REKLAMA

Vitamino D trūkumo požymiai

Dauguma žmonių, kuriems trūksta vitamino D, gali nejusti jokių simptomų. Vis dėlto, kai trūkumas yra reikšmingas, gali pasireikšti tokie požymiai kaip:

REKLAMA
  • Nuovargis;
  • Prastas miegas;
  • Kaulų skausmas arba skausmingumas;
  • Depresija, liūdesys;
  • Plaukų slinkimas;
  • Raumenų silpnumas;
  • Apetito praradimas;
  • Didesnis polinkis sirgti;
  • Blyški oda.

Jeigu pastebite šiuos simptomus, verta kreiptis į gydytoją. Kraujo tyrimas padės nustatyti vitamino D kiekį organizme ir įvertinti, ar reikalingi maisto papildai ir, jei taip, kokio stiprumo.

REKLAMA
REKLAMA

Vitamino D šaltiniai ir papildai

Nors natūraliai šio vitamino turinčių maisto produktų nėra daug, tam tikri produktai yra puikūs vitamino D šaltiniai. Štai penki produktai, kuriuose jo gausu:

  • Riebi žuvis (pavyzdžiui, lašiša, upėtakis, tunas, skumbrė);
  • Konservuota žuvis (pavyzdžiui, silkė, sardinės);
  • Kiaušinių tryniai;
  • Jautienos kepenys;
  • Žuvų kepenys.

Pasak gydytojos S. Wallingford, daugumai žmonių rekomenduojama vartoti vitamino D papildus. Yra dvi vitamino D formos: D2 ir D3. Nors organizmas gali pasisavinti abi, tyrimai rodo, kad D3 pasisavinamas efektyviau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vartojant vitamino D papildus rekomenduojamomis dozėmis, šalutinis poveikis yra retas. Organizmas perteklių pašalina per šlapimą, todėl sunku perdozuoti vitaminą D, nebent vartojamos labai didelės dozės.

Tačiau labai aukštas vitamino D kiekis gali būti pavojingas ir sukelti tokius simptomus kaip pykinimas, vėmimas, troškulys bei inkstų akmenys. Prieš pradėdami vartoti papildus, pasitarkite su gydytoju ar vaistininku, ypač jei vartojate kitus vaistus, nes vitaminas D gali su jais sąveikauti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų