Kaip rašoma timesofindia.com, svarbu žinoti, kokių produktų reikėtų vengti, siekiant išlaikyti sveikas kepenis.
Gėrimai, kuriuose yra daug cukraus
Saldūs gėrimai, tokie kaip gaivieji ir energiniai gėrimai, dažnai turi didelį kiekį fruktozės. Per didelis fruktozės vartojimas gali lemti riebalų kaupimąsi kepenyse, o tai didina nealkoholinės suriebėjusių kepenų ligos riziką.
Fruktozės perteklius kepenyse virsta riebalais, kurie gali sukelti uždegimą ir kepenų pažeidimus.
Perdirbti ir supakuoti maisto produktai
Perdirbtuose maisto produktuose, tokiuose kaip traškučiai ir greitas maistas, dažnai yra daug transriebalų, rafinuoto cukraus ir druskos.
Šios medžiagos gali prisidėti prie svorio augimo ir atsparumo insulinui, o tai skatina suriebėjusių kepenų ligos vystymąsi.
Transriebalai ypač kenksmingi, nes jie didina uždegimą ir gali sukelti kepenų pažeidimus.
Raudona ir perdirbta mėsa
Didelis raudonos ir perdirbtos mėsos vartojimas siejamas su padidėjusia kepenų ligų rizika. Perdirbtoje mėsoje dažnai yra priedų ir konservantų, kurie gali būti kenksmingi, o sočiųjų riebalų perteklius raudonoje mėsoje prisideda prie kepenų uždegimo ir pažeidimo.
Maisto produktai su paslėpta druska
Maistas, kuriame yra daug natrio, gali sukelti skysčių susilaikymą ir padidėjusį kraujospūdį, o tai kenkia kepenų sveikatai.
Lėtinės kepenų ligos, tokios kaip kepenų cirozė, gali paūmėti dėl per didelio druskos vartojimo.
Rafinuoti angliavandeniai
Produktai, pagaminti iš rafinuotų angliavandenių, tokie kaip balta duona, makaronai ir balti ryžiai, turi aukštą glikemijos indeksą. Jie gali sukelti greitą cukraus kiekio kraujyje padidėjimą, prisidedantį prie atsparumo insulinui ir kepenų suriebėjimo ligos vystymosi.
Norint išlaikyti kepenų sveikatą, svarbu subalansuoti mitybą, vengti minėtų produktų perteklinio vartojimo ir rinktis sveikesnes alternatyvas.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!