• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Silkė – tai ne tik tradicinis patiekalas ant lietuviško stalo, bet ir produktas, kurio nauda bei trūkumai vis dar kelia diskusijas. Vieni ją giria dėl gausos naudingų medžiagų, kiti atsargiai vertina dėl didelio druskos kiekio. Ką apie silkės poveikį sveikatai sako specialistai?

Silkė – tai ne tik tradicinis patiekalas ant lietuviško stalo, bet ir produktas, kurio nauda bei trūkumai vis dar kelia diskusijas. Vieni ją giria dėl gausos naudingų medžiagų, kiti atsargiai vertina dėl didelio druskos kiekio. Ką apie silkės poveikį sveikatai sako specialistai?

REKLAMA

Mitybos specialistė Jekaterina Saifulina pritaria, kad silkė gali būti naudinga sveikatai, tačiau svarbu nepamiršti saiko: „Silkė yra ne tik skanus, bet ir gana naudingas produktas, jei jį naudojate protingais kiekiais.“

  1. Turtinga Omega-3 riebalų rūgštimis – jos naudingos širdžiai, kraujagyslėms, smegenims ir mažina uždegimus organizme;
  2. Geras baltymų šaltinis – lengvai virškinami baltymai padeda audinių augimui ir atstatymui;
  3. Turi daug vitamino D – jis svarbus kaulams, imuninei sistemai ir medžiagų apykaitai, ypač žiemą;
  4. Turtinga B grupės vitaminais – palaiko nervų sistemos veiklą ir medžiagų apykaitą;
  5. Turi seleno ir jodo – selenas yra stiprus antioksidantas, o jodas svarbus skydliaukės veiklai.

Didelis druskos kiekis – pavojus sveikatai?

Vis dėlto ne viskas taip paprasta. Specialistė atkreipia dėmesį į silkės sudėtyje esantį druskos kiekį:

„Druskos dienos norma yra 5 gramai, o 100 gramų silkės gali turėti net iki 15 gramų druskos. Tai gerokai viršija rekomenduojamą kiekį, todėl reguliariai valgant silkė gali kelti pavojų kraujospūdžiui ir didinti tinimus.“

REKLAMA
REKLAMA

Tai ypač aktualu sergantiems inkstų ligomis ar turintiems hipertenziją: „Jei žmogus kenčia nuo padidėjusio kraujospūdžio ar turi problemų su inkstais, reikėtų itin atidžiai stebėti suvartojamos silkės kiekį arba rinktis mažiau sūdytas jos versijas.“

REKLAMA

Norint išsaugoti naudingąsias silkės savybes ir sumažinti jos galimus neigiamus poveikius, mitybos specialistė pataria rinktis tam tikrus paruošimo būdus:

„Geriausia valgyti mažai sūdytą arba šviežią silkę. Jei renkatės sūdytą, verta ją pamerkti į vandenį ar pieną bent kelioms valandoms, kad sumažintumėte druskos kiekį.“

Kalbant apie valgymo dažnumą, ji pabrėžia saiko svarbą: „Silkė gali būti labai naudingas produktas, jei valgoma ne dažniau kaip 2-3 kartus per savaitę.“

REKLAMA
REKLAMA

Anot mitybos ekspertės, silkė iš tiesų gali būti labai vertingas maisto produktas, suteikiantis organizmui Omega-3, baltymų, vitaminų ir mineralų. Tačiau jos vartojimas turėtų būti saikingas, ypač dėl didelio druskos kiekio ir galimo sunkiųjų metalų kaupimosi.

Tinkamai pasirinkus ir paruošus silkė gali būti sveikos mitybos dalis, todėl verta ją įtraukti į savo racioną, laikantis pagrindinių mitybos specialistų rekomendacijų.

Silkė arba ja mėgsti arba jos nekenti. Vaikystėje tai buvo vienas iš pagrindinių produktų. Bobute cibuline darydavo. Su karštom bulvėm ir kanapine gerai sueidavo. Dabar kai gyvenu didmestyje, tiesiog trokštu to maisto, pas mane šeimoj niejs navalgo, sako fui. Tai ir nebegaminu jos. Tik grįžtant pas tevukus kapoju kaip reikiant. I sveikata.
As labai megstu silke, ypac su svogunais ir bulvem. MMM skanumelis, varisiu dabar i maxima silkes ir bulviu nusiprilkti, svogunu dar turiu.
mmmmmmmmmmmm cinamonine skaniausia
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų