Viena garsiausių šalies virtuvės šefių bei restorano šeimininkė Lina Žilevičė pirmoji, kuri sukūrė unikalią gastronominę koncepciją, dėl kurios į Klaipėdą atvažiuoja svečiai iš visos Lietuvos.
Nuolatos netikėčiausių idėjų kupina restorano šeimininkė jau ilgą laiką degė noru tautiečiams atvežti kažką ypatingo ir dar nepatirto, kulinarinę patirtį sujungiant su menu.
„Degustacines vakarienes daro daugelis, o štai gastronominio teatro Lietuvoje nepamatysi dažnai. Nusprendžiau pasiūlyti svečiams naują patirtį, kuri jaudintų, įtrauktų, o patį maistą pakeltų į visai kitą lygmenį. Kiekvienai vakarienei parenkame skirtingą temą ir pakeičiame restorano namelį neatpažįstamai, pritaikome specialiai temai kurtą meniu, kokteilius, muziką ir parašome įtraukiančią istoriją – taip kiekvienas patiekalas čia atkeliauja su savo mizanscena, kurios aktoriais tampa mūsų kolektyvas, o mūsų svečiai niekuomet nežino, kas yra jų lėkštėje. Tik vakaro gale papasakoju apie visą kelionę, pateisindama kiekvieną ragautą ingredientą“, – apie gastronominį teatrą pasakoja Lina Žilevičė, kuri pati kaskart tampa pagrindiniu gastronominio spektaklio personažu ir susirinkusiuosius žavi ne tik savo išradingumu, fantazija, bet ir išskirtine charizma bei aktoriniais sugebėjimais.
Kiekvienai tokiai patirčiai restorano kolektyvas ruošiasi ne vieną mėnesį.
Kaip pasakoja idėjos autorė, kūryba prasideda nuo gilios analizės ir pasidalinimo savo mintimis, kaip kiekvieną temą atskleisti maisto lėkštėse, gėrimų taurėse ir komandos išvaizdoje, o kiekvienas komandos narys tampa teatro personažu, iki tobulumo repetuojant kiekvieną sceną.
„Mūsų restorane visi esame kaip viena didelė šeima. Ir ta meilė žmonėms ir maistui jaučiama kiekvienoje kulinarinėje patirtyje kurią kuriame. Su mūsų restoranų vadovais Vyginta ir Mindaugu esame stipri kūrybinė komanda. Aš dirbu su meniu ir virtuvės komanda, Vyginta su kokteilių deriniais, o Mindaugas su dekoro elementais. Pasiruošimas gastronominiam teatrui visada prasideda nuo tyrimo – skaitome knygas, žiūrime filmus, ieškome faktų internete, domimės autobiografijomis ir viskuo, kas padėtų plačiai išskleisti temą. Vėliau dekoruojame erdvę, kuriame meniu, deriname kokteilius ir visame tame užkoduojame istorijas, kuriomis stebiname savo svečius. Visada raginame, kad ir atvykusieji apsirengtų pagal duotą temą ir taptų jos dalimi“, – pasakoja Lina Žilevičė.
Unikalų gastronominio teatro konceptą yra pamėgę ir verslininkai Antanas bei Daina Bosai, kurie tokiame renginyje dalyvavo jau ketvirtą kartą.
Ir šį kartą Daina Bosas negalėjo atsistebėti kūrėjos fantazija ir pripažino – nors ir mėgsta eiti miegoti anksti, iš šio renginio pavyko išeiti tik po vidurnakčio.
„Kiekvieną kartą dalyvaudama susimąstau, iš kur pas žmogų tiek išmonės ir kūrybingumo visą tai padaryti. Ant kiekvienos taurės, kiekvienos lėkštės, kiekviename ingrediente, detalėje, pasakojamoje istorijoje – tai visiškai kitas lygis, kuris neturi ribų. Net mano vyras, kiekvieną kartą stebisi, iš kur tiek fantazijos. Mes lankomės geriausiuose restoranuose visame pasaulyje, bet tai, ką daro Lina yra unikalu. Labiausiai, ko aš tikiuosi, kad ji bus įvertinta „Michelin“ žvaigždute. O šį gastronominį teatrą linkiu patirti absoliučiai visiems“, – sako Daina Bosas.
„La troškinys“, „Haris Poteris“, Salvadoras Dali, grupė Queen, „Matrica“, Remarkas, Mulen Ružas – tai tik keletas iš temų, kuriomis svečius stebina restorano šeimininkė, lėkštėse pindama netikėtus skonius, kurdama įtraukiančias istorijas, o kiekvieną patiekalą paversdama tikrais meno kūriniais.
Šefė intriguoja – didžiausias iki šiol buvęs gastronominis spektaklis dar tik laukia savo eilės ir jį patirti galės dar didesnis būrys meno ir maisto mylėtojų.
„Man labai patinka gyvent gyvenimą. Noriu patirti linksmiausią ir įdomiausią jo versiją, todėl visada tik atsikėlus iškart puolu galvoti, kuo dar galėčiau nustebinti. Sezoną uždarysime su pačiu didžiausiu gastronominiu teatru, kurį kuriame jau net devynis mėnesius. Wes Anderson kurtą legendinį „Grand Budapešt Hotel“ filmą žadame iškelti iš mūsų restorano sienų ir sukurti jį visiškai naujoje erdvėje, tam, kad šią unikalią patirtį galėtų pajausti dar daugiau žmonių. Čia bus daug įdomių sprendimų, daug interaktyvumo ir netikėtų kulinarinių staigmenų“, – užbaigdama intriguoja restorano „ToLi nuo klasikos“ įkūrėja ir šefė Lina Žilevičė.