Per pirmąjį 2009 metų pusmetį gautas ir ištirtas 991 gyventojų skundas dėl nekokybiškų maisto produktų arba su maistu susijusių paslaugų teikimu. Tai beveik 70 skundų mažiau, nei pernai tuo pačiu laikotarpiu (2008 m. I pusmetį – 1059, 2007 m. I pusmetį –1437 skundai).
Vartotojai labiausiai nepatenkinti maisto produktų kokybe – tokie skundai šių metų pirmą pusmetį sudarė 43 proc. visų pagrįstų atvejų. Pernai skundai dėl maisto produktų kokybės per tokį pat laikotarpį sudarė 45 proc. visų pagrįstų atvejų. Pagrįsti vartotojų skundai dėl higienos reikalavimų nesilaikymo (15 proc.), dėl netinkamo maisto produktų ženklinimo (11 proc.), dėl pasibaigusių tinkamumo vartoti terminų (18 proc.), skelbiama Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) pranešime.
Nagrinėjant pagrįstus vartotojų skundus pagal produktų grupes, pažymėtina, kad daugiausia buvo skųstasi dėl mėsos ir jos gaminių – 74 (pernai tuo pačiu laikotarpiu – 71), dėl viešojo maitinimo paslaugų – 70 (pernai tuo pačiu laikotarpiu – 66). Ženkliai sumažėjo skundų dėl žuvies ir jos gaminių – 26 (pernai tuo pačiu laikotarpiu – 57). Mažiausiai vartotojų nusiskundimų gauta dėl viešai tiekiamo geriamojo vandens – 7, kiaušinių – 5, šokolado ir cukraus – 2.
Daugiausiai vartotojų skundų gauta dėl prekybos subjektų – 661, iš jų 266 pasitvirtino (pernai tuo pačiu laikotarpiu ištirta – 712, iš jų 297 pasitvirtino), dėl viešojo maitinimo nekokybiškų paslaugų – 220, iš jų 92 pasitvirtino, dėl negyvūninio maisto gamintojų, perdirbėjų, fasuotojų gauti – 29, iš jų 7 atvejai pasitvirtino, dėl geriamojo vandens gauta – 13 skundų, iš jų 8 atvejai pasivirtino.
Daugiausia vartotojų skundų gauta didžiuosiuose šalies miestuose: Vilniuje – 337, iš jų 127 (38 proc.) pasitvirtino, Kaune – 161, iš jų 40 (25 proc.) pasitvirtino, Klaipėdoje – 95, iš jų 37 (39 proc.) pasitvirtino, Palangoje – 20, iš jų 14 (70 proc.) pasitvirtino.
„Apibendrinus kelerių metų statistikos duomenis, galima būtų teigti, kad produktų ir viešojo maitinimo paslaugų kokybė neblogėja, nes skundų skaičius turi tendenciją mažėti. Šiam procesui turi įtakos atsakingai vykdoma valstybinė maisto saugos kontrolė bei maisto tvarkytojų skiriamas didesnis dėmesys savikontrolės sistemoms“, – komentavo VMVT Veterinarijos sanitarijos ir maisto skyriaus vyriausiasis specialistas Donatas Valavičius.
Per pirmąjį šių metų pusmetį už pagal vartotojų skundus nustatytus pažeidimus VMVT skyrė baudų už 34 tūkst. litų. Buvo taikytos 353 poveikio priemonės (136 baudos pagal nutarimą, 140 baudų pagal kvitą, 51 įspėjimas, 25 sprendimai dėl ūkio subjektų veiklos sustabdymo).