Maisto kainos pasaulyje šių metų liepą, lyginant su 2011 m. tuo pačiu mėnesiu, šoktelėjo 10 proc., informuoja BBC remdamasi Pasaulio banku (PB).
Tam didžiausios įtakos turėjo sausra Jungtinėse Valstijose ir Rytų Europoje.
Organizacijos duomenimis, kukurūzai ir kviečiai pabrango 25 proc., sojos pupelės – 17 proc., o cukrus – 12 proc.
Nepadidėjo tik ryžių kainos, kurios, lyginant su praėjusių metų liepa, nukrito 4 proc.
Kaip pastebi Pasaulio bankas, maisto produktų kainų augimas, kurį jis vadina „istoriniu“, neigiamai atsiliepia milijonų žmonių sveikatai ir gerovei.
Daugiausia dėl augančių maisto kainų nukentės šalys, importuojančios grūdus, perspėja bankas.
Jungtinėse Valstijose dėl didžiulės sausros žuvo kukurūzų ir sojų pupelių pasėliai. Rusijoje, Ukrainoje ir Kazachstane neužderėjo kviečiai.
Kukurūzų brangimą Pasaulio bankas aiškina tuo, kad ši kultūra kaip žaliava naudojama biokuro gamyboje. Šiems tikslams panaudojama 40 proc. visų JAV užaugintų kukurūzų.
PB bendras maisto kainų indeksas liepą, palyginti su praėjusių metų liepa, padidėjo 6 proc.
Pasaulio bankas ragina vyriausybes finansuoti paramos programas toms gyventojų grupėms, kurios labiausiai nukentės dėl brangstančių maisto prekių.