• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujaisiais 2010 metais Lietuvos ekonomika atsigaus žymiai sparčiau, nei prognozuoja dauguma mūsų šalies ir užsienio analitikų, o ilgalaikio taupymo paslaugų rinka augs kartu su atgyjančiu šalies ūkiu. Tokias tendencijas numato gyvybės draudimo ir pensijų bendrovės „Aviva Lietuva“ ekspertai.

REKLAMA
REKLAMA

Atsigauna eksportas

Kaip vieną pagrindinių ekonomikos atsigavimo požymių „Aviva Lietuva“ ekspertai įvardina augantį šalies eksportą, kurio apimtys 2008 m. liepos – 2009 m. balandžio mėnesiais  buvo rekordiškai sumažėjusios iki -43 proc., tačiau nuo 2009 m. balandžio iki tų pačių metų spalio mėnesio eksporto apimtys nuosekliai augo iki +23 proc., pasiekdamos 2007 metų eksporto lygį. „Lietuviškos kilmės eksportuotų prekių vertė sudaro 40 proc. viso mūsų šalies BVP, todėl produkcijos eksportui gamyba yra pagrindinis BVP auginimo variklis. Įvertindami pagrindinių šalių, į kurias nukreiptas eksportas – Rusijos, Vokietijos, Lenkijos – ekonomikų augimo potencialą 2010 metais, prognozuojame, kad mūsų šalies eksportas šiais metais augs 17 proc. ir lems BVP didėjimą“, - teigia „Aviva Lietuva“ finansų direktorius Arūnas Rumskas.   

REKLAMA

Didėja valstybės pajamos

Pasak „Aviva Lietuva“ ekspertų, produkcijos gamyba eksportui padeda išlaikyti darbo vietas bei atlyginimus ir skatina vidinės paklausos augimą. Šalies ekonomikos atsparumą rodo augančios „Sodros“ įmokos, kurios, lyginant 2008 m. ir 2009 m. pirmuosius tris ketvirčius išaugo 11 proc. Sėkmingai buvo surenkamas ir vienas pagrindinių – pridėtinės vertės mokestis (PVM), sudarantis 29 proc. viso valstybės biudžeto ir atspindintis vidinės rinkos stabilumą. Per 2009 m. 11 mėnesių valstybės PVM pajamos sudarė 5,4 mlrd. litų, t.y. 0,4 mlrd. litų daugiau negu buvo planuota. „Augančios „Sodros“ įmokos ir stabilus PVM surinkimas liudija apie ekonominės veiklos gyvybingumą“, - teigia „Aviva Lietuva“ finansų direktorius Arūnas Rumskas.  

REKLAMA
REKLAMA

Prognozuojamas BVP augimas

Atsižvelgdami į eksporto augimą, skatinantį vidaus ekonomikos vystymasį ir atspindintį teigiamas mokesčių surinkimo tendencijas, „Aviva Lietuva“ ekspertai prognozuoja, kad  bendrasis mūsų šalies vidaus produktas (BVP) 2009 metų pabaigoje mažės tik iki -11 proc., o 2010 m. planuojamas ryškus BVP atsigavimas iki + 8 proc. „Ekonominę situaciją, kurioje esame šiuo metu, galima būtų prilyginti smarkiai karščiuojančiam ligoniui, kuriam jau pradėjo kristi temperatūra ir tikėtina, kad ligonis toliau sveiks. Be to, lyginant su didžiosiomis vakarų valstybėmis, Lietuvos ekonomika yra santykinai maža, todėl ji greitai reaguoja į krizę jai užklupus, bet taip pat greitai reaguoja ir į bet kokį situacijos pagerėjimą, t.y. Lietuvos ekonomika yra žymiai labiau elastinga ir linkusi prisitaikyti prie įvairių aplinkybių, lyginant su didžiųjų pasaulio valstybių ekonomikomis“, - aiškina „Aviva Lietuva“ vyriausiasis investicijų valdytojas Roman Piotr Sosnowski.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gerėja sąlygos investuotojams

„Aviva Lietuva“ investuotojai šiemet įžvelgia ir naujų galimybių tiek Vakarų Europos, tiek Azijos ir JAV investicijų rinkose. „Šie metai – tai ilgalaikio kilimo pradžia. Nors ir neišvengsime kai kurių rizikos faktorių, galinčių neigiamai veikti akcijų rinkas šių metų pirmoje pusėje, tačiau tai ribos staigių „burbulų“ formavimąsi ir turės teigiamos įtakos augimo ciklo ilgalaikiškumui“, - teigia „Aviva Lietuva“ vyriausiasis investicijų valdytojas Roman Piotr Sosnowski. Pasak jo, dėl pakankamai žemo ir vis dar kontroliuojamo valstybinės skolos lygio didės ir Lietuvos konkurencingumas Europos regione.

REKLAMA

Augs gyvybės draudimo rinka

Atsižvelgdami į teigiamas Lietuvos ekonomikos prognozes, palankias tendencijas tarptautinėse rinkose ir sumažėjusį vartotojų polinkį išlaidauti, „Aviva Lietuva“ ekspertai prognozuoja ir Lietuvos gyvybės draudimo rinkos kilimą. „Gyvybės draudimo rinka jautriai reaguoja į BVP ir finansų rinkų tendencijas. Prognozuojame, kad šiemet ilgalaikio taupymo rinka augs dar sparčiau negu visa ekonomika - lyginant su praėjusiais 2009 metais, naujai sudarytų gyvybės draudimo sutarčių įmokos rinkoje turėtų augti 36 proc., o visų sudarytų sutarčių įmokų augimas turėtų būti 14 proc. Planuojame, kad šiemet 21 proc. augs ir mūsų bendrovė „Aviva Lietuva“, pasirašydama 99,4 mln. lt gyvybės draudimo įmokų“,  - teigia „Aviva Lietuva“ generalinė direktorė Asta Ungulaitienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų