Gal ir nustebsite, bet kaip sako kulinarinio paveldo tyrinėtojai – pirmieji šaltibarščiai tikrai nebuvo ryškiai rožiniai.
„Etnografų yra pastebėta, kad lietuviai ar barščiams, ar šaltibarščiams – ir receptų yra išlikę – naudojo dažniau baltųjų burokų stiebus, stiebelį su lapu, o ne raudonųjų burokėlių šaknis“, – teigė kulinarinio paveldo tyrinėtojas Rimvydas Laužikas.
Šaltibarščiai, tiesa, įvardinti kaip batvinių sriuba, pirmąkart istorijoje paminėti dar 1662 metais Jano Chryzostomo Paseko memuaruose. Seniausias žinomas išsamiai aprašytas šaltibarščių receptas skaičiuoja arti pustrečio šimto metų. O jame net vėžių uodegėlės ir jautiena.
Pagal šį receptą pagamintą šaltsriubę ragavo ir susirinkusieji Vilniaus universiteto Kauno fakulteto Liepų kiemelyje.
„Jis pasiūlė tokį variantą, kad pagaminama šaltibarščių bazė. Ji pagaminama iš grietinės, krapų, druskos, batvinių lapelių, rūgštynių lapelių ir kiti ingredientai sudedami aplink, kad kas ką nori, tą įsideda – virta jautiena, kalafiorai, kiaušinis, vėžių uodegėlės“, – aiškino R. Laužikas.
Rožiniai šaltibarščiai atsirado tarpukariu
Bėgant amžiams, šaltibarščių ingredientai priklausė nuo valgytojo įgeidžių, virėjo fantazijos arba ką įstengė užsiauginti ar nusipirkti. Tad šaltoji sriuba ant valdovo stalo labai skyrėsi nuo varguolio srėbalo.
„Prabangumo lygiu šaltibarščiai pas Radvilas ir pas neturtingą valstietį turėjo skirtis. Ir pas Radvilas arba valdovo dvare mes darome su grietine, tai valstiečio namuose darom su visu rūgpieniu. <...>
Raudonieji burokėliai buvo laikomi prabangesniu dalyku negu baltieji burokai, o raudonoji, rožinė versija yra susijusi su tarpukariu. Žmonių gyvenimo lygis pakilo ir jie pradėjo auginti daugiau daržovių “, – pasakojo tyrinėtojas.
Dauguma ragautojų atviravo, kad būtent rožiniai šaltibarščiai – kefyras su agurkais, krapais, svogūnais ir burokėliais, dar kartais pagardinti kiaušiniu – jų gomuriui skaniausi:
„Čia mano skaniausia sriuba,. Jei aš kažkur einu, tai pirmas dalykas – užsisakau šaltibarščių.“
„Pradėjau mėgt, užskaitau. Anksčiau nemėgdavau, kefyras su burokėliais man nederėdavo.“
„Mūsų krašte yra tie baltieji su ridikėliais, su agurkais, svogūno laiškais.“
Išrinko populiariausia šaltsriube
Daržovių augintojai bei eksportuotojai pastebi, kad šios sriubos gamyboje naudojamų daržovių paklausa vasarą šokteli ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje.
„Mes jaučiame vasaros metu suaktyvėjimą tarkuotų burokėlių paklausoje, kas indikuoja, kad tiek Lietuvoje, tiek eksporto rinkose žmonės gamina tas šaltas sriubas“, – teigė UAB „Kvedarų ūkis“ komercijos vadovas Tadas Žirgulis.
2024 metais šaltibarščiai plačiai nuskambėjo pasaulyje. Maisto kelionių vadovo „Taste Atlas“ skaitytojai juos išrinko geriausia šaltsriube iš 17 pasiūlytų. Pasak rinkodaros specialistų, šaltibarščiai išties puikiai tinka reprezentuoti Lietuvą – ryškūs, skanūs ir gaivūs.
„Labai norisi tikėti, kad rezultatas bus toks, kad kartą paragavus nebegali sustoti. Šiltu metu tas neįprastas skonis užkabina“, – sakė Vilniaus universiteto Kauno fakulteto dekanas Giedrius Romeika.
Lietuvoje jau seniai įvairiose vietose vyksta šaltibarščių fiestos, o artimiausia – šeštadienį Vilniuje.
Visą reportažą žiūrėkite straipsnio pradžioje.
Visas TV3 Žinias žiūrėkite čia:

























































































































































































































