šaltibarščiai

Šiame puslapyje rasite informaciją apie gairę pavadinimu „šaltibarščiai“. Visi straipsniai, video, nuotraukos, komentarai patalpinti tv3.lt naujienų portale apie gairę pavadinimu „šaltibarščiai“.

Į šaltibarščius įdėjo 1 slaptą ingredientą: išėjo daug skanesni

„Šį kartą dalinuosi šaltibarščių receptu, kuriam nereikia kefyro“, – anksčiau rašė tinklaraščio „Samčio užrašai“ autorė Odeta. „Kai atvažiavau į Angliją, tada nebūdavo lietuviškų parduotuvių pas mus ir labai ilgėdavomės tokių produktų kaip varškės sūreliai, juoda duona ir kefyras... Dabar jau nusipirkti galime šių produktų ne tik lietuviškoje parduotuvėje, bet ir lenkų ar net anglų prekybos centre.
2025-05-20

Šaltibarščiai dabar – ir Indonezijoje: 8 milijonai žmonių „ragauja“ Lietuvą per ekraną

Šaltibarščiai – vienas unikaliausių Lietuvos virtuvės patiekalų – šią vasarą iš lėkščių Vilniuje persikelia ir į milijonų žmonių ekranus visame pasaulyje. Populiariame kulinariniame žaidime „Cooking Fever“, kurį jau daugiau nei 10 metų kuria didžiausia lietuviška žaidimų studija „Nordcurrent“, nuo šiol veikia lietuviškas restoranas, kuriame žaidėjai mokosi gaminti šaltibarščius, šakotį, ragauja sulos ir susipažįsta su mūsų kulinariniu identitetu.
2025-05-19
REKLAMA
Tradiciniai šaltibarščiai  Tradiciniai šaltibarščiai

Lietuviai „Iki“ atskleidė savo slaptus šaltibarščių kozirius – nuo mėtų iki pomidorų sulčių: išrinkite skaniausią receptą

Esame šaltibarščių tauta, todėl kiekvienas žinome, kaip šią ryškią, gaivią sriubą pagaminti pačią skaniausią. Jie neatsiejama Lietuvos kulinarinio paveldo dalis, tačiau vieno recepto šiai legendinei rožinei sriubai nėra – tą įrodė plūstantys receptai į skaitmeninę knygą „ŠaltibartIKI enciklopedija“. Kulinarinės diskusijos pasiekė kulminaciją – „Iki“ oficialiai paskelbė visuotinio balsavimo pradžią ir kviečia išrinkti skaniausius šaltibarščių receptus.
2025-05-19

Išvydęs šaltibarščių kainą 1 Lietuvos mieste negalėjo patikėti: „Palangos verslininkai suka pirštu ties smilkiniu“

Dienos pietūs kavinėse, restoranuose? Kada tai atsirado ir kokios priežastys tai nulėmė. 2000-ais metais, jei kokio restorano ar kavinės savininkui būčiau pasakęs, kad ateis laikai kai dieną gausi siūlyti patiekalus ne iš turimo meniu ir dar ženkliai mažesnėmis kainomis, nei kainuoja patiekalai tavo pagrindiniame meniu, mane greičiausiai būtų išvadinę durniumi.
2025-05-19

Išdavė skaniausių šaltibarščių paslaptį: naudoja 1 slaptą ingredientą

Nors vis dar laukiame šilumos, šaltos sriubos išlieka populiarios lietuvių virtuvėse. O jei ieškote naujų receptų, kuo nustebinti save ar šeimą, TV3 žiniasklaidos grupės laidos „La maistas. Iššūkis“ viešnios dalijasi dviejų labai skanių šaltsriubių receptais: lietuviškos klasikos – šaltibarščių ir ispanų žvaigždės – gazpacho. Lietuvoje šaltibarščiai – daugiau nei patiekalas. Tai – reiškinys! Tiesa, šių dienų receptas kiek skiriasi nuo pirmųjų šaltibarščių.
2025-05-18

Jei lietuviai negali be šaltibarščių, tai ispanai – be gazpacho: papildykite savo vasarą dar viena šalta sriuba

Belaukiant, kol termometro stulpelis pakils nors kiek aukščiau, visi skęstame planuose apie tai, ką tuomet veiksime. O štai ką valgyti, aišku jau dabar. Šaltos sriubos – idealus atsakas karščiui! Ir nors joks patiekalas nepajėgtų nurungti lietuvių meilės šaltibarščiams, kartais norisi ir paeksperimentuoti – tiek su šiuo geriausiu vasaros patiekalu, tiek ir su kitomis gaiviomis sriubomis. Būtent tam šį sekmadienį žiūrovus pakvies TV3 žiniasklaidos grupės laida „La maistas.
2025-05-16

Atrado skaniausių šaltibarščių receptą: paslaptis slypi 1 ingrediente

Silkė šaltibarščiuose? Aštrumo suteikiantys krienai, arba vietoj jų – truputis vasabio? O gal šliūkštelti mineralinio vandens? Kad šaltibarščiai nusibostų – nėra šansų, nes kartais vos vienas priedas gali šiai legendinei sriubai suteikti naujų skonių.
2025-05-16

Lietuvoje pristatė neeilinį šaltibarščių traukinį: pamatykite, kaip atrodo jo vidus

LTG grupės keleivių vežimo bendrovė „LTG Link“ vasaros kelionių sezoną pasitinka su specialiai papuoštu Šaltibarščių traukiniu, kuris nuo gegužės 14 d. kursuos maršrutu Vilnius–Ryga–Vilnius. Išskirtinis traukinys dekoruotas bendradarbiaujant su „Go Vilnius“, taip simboliškai kviečiant keliautojus į gegužės 31 d. sostinėje vyksiantį vis daugiau gerbėjų sulaukiantį šaltibarščių festivalį „Vilnius Pink Soup Fest“, rašoma pranešime spaudai.
2025-05-14

Atrado skanesnį šaltibarščių receptą: naudoja 1 slaptą ingredientą

Sparčiai artėjanti vasara kviečia prisiminti populiariausią šiltojo sezono patiekalą – šaltibarščius. Tam, šaltibarščių sezonas būtų sutiktas įdomiai, socialiniuose tinkluose populiarūs maisto tinklaraštininkai kviečia eksperimentuoti bei dalijasi dviem originaliais receptais, kurių išbandyti nepavyks be itin svarbaus šaltibarščių atributo – kiaušinio.
2025-05-07
REKLAMA
Jūsų šaltibarščiai – patys skaniausi? Įrodykite tai atsiųsdami receptą – „Iki“ kviečia kartu kurti „ŠaltibarštIKI enciklopediją“  Jūsų šaltibarščiai – patys skaniausi? Įrodykite tai atsiųsdami receptą – „Iki“ kviečia kartu kurti „ŠaltibarštIKI enciklopediją“

Jūsų šaltibarščiai – patys skaniausi? Įrodykite tai atsiųsdami receptą – „Iki“ kviečia kartu kurti „ŠaltibarštIKI enciklopediją“

Skaniausių šaltibarščių receptą žinome kiekvienas, bet kiekvienam jis – skirtingas. Su kiaušiniais ar be? Ar reikia ridikėlių? O ar įdėti grietinės? Gal garstyčių? Prekybos tinklas „Iki“ kviečia pasidalinti skaniausių savo šaltibarščių receptu – drauge sukurti skaitmeninę šaltibarščių receptų knygą „ŠaltibarštIKI enciklopedija“ – ir laimėti prizus. Neabejotinai – esame ne tik bulvių, bet ir šaltibarščių tauta, sako „Iki“ komunikacijos vadovė Gintarė Kitovė.
2025-05-02
REKLAMA
REKLAMA

Gaminant šaltibarščius ragina nedėti šių produktų: rezultatas maloniai nustebins

Ar šaltibarščiai – sveikas pasirinkimas? Labai geras klausimas – ne tik dėl pačių šaltibarščių, bet ir dėl to, kada juos valgome. Dažniausiai šis patiekalas pasirodo mūsų pietų ar vakarienės metu, o tai svarbu aptarti atskirai. Daugiau apie kiekvieną sudedamąją šaltibarščių dalį kalbamės su mitybos specialiste Gintare Jonaityte. Ekspertės teigimu, pats šaltibarščių patiekalas – pakankamai sveikas pasirinkimas. Aišku, viskas priklauso nuo jo sudėties ir suvalgyto kiekio.
2025-05-01

Į šaltibarščius įdėjo 1 slaptą ingredientą: tokių skanių dar nebuvo ragavę

„Kai tik nors šiek tiek atšyla, mes puolame gaminti savo taip mėgstamų šaltibarščių. Mano teta juos gali valgyti kasdien visa vasara. O kaip jūs? Ar turite savo mėgstamą variantą? Jei ne, viliuosi šis jums patiks. Vienas neįprastas produktas ir skonis “, – rašo tinklaraščio „Samčio užrašai“ autorė Odeta.
2025-04-28
REKLAMA
„MAXIMOJE“ - Šaltibarščių mėnuo (nuotr. „Maxima“)  „MAXIMOJE“ - Šaltibarščių mėnuo (nuotr. „Maxima“)

Imk, kol šaukštai ne po pietų! „Maximoje“ – riboto leidimo šaltibarščių mados asortimentas

Lietuviškas prekybos tinklas „Maxima“ skelbia šaltibarščių sezono pradžią. Kartu su ja didžiosiose „Maxima“ parduotuvėse startuoja ir teminis Šaltibarščių mėnuo, kurio metu pirkėjai kviečiami ne tik gaminti skaniausius šaltibarščius, bet ir jais pasipuošti.
2025-04-24

Vokietijos liaupsai šaltibarščiams: tai kulinarinis atradimas

Per praėjusius metus Vilniuje apsilankė daugiau nei 82 tūkst. Vokietijos turistų, užsitikrindami antrą vietą užsienio turistų dešimtuke. Siekiant į miestą pritraukti dar daugiau šių keliautojų, Hamburgo ir Berlyno žurnalistams bei nuomonės lyderiams buvo pristatytas bene žinomiausias mūsų gastronominis turtas – šaltibarščiai.

Į šaltibarščius įdėjo 1 slaptą ingredientą: išėjo daug skanesni

„Kai tik nors šiek tiek atšyla, mes puolame gaminti savo taip mėgstamų šaltibarščių. Mano teta juos gali valgyti kasdien visa vasara. O kaip jūs? Ar turite savo mėgstamą variantą? Jei ne,viliuosi šis jums patiks. Vienas neįprastas produktas ir skonis“, – rašo tinklaraščio „Samčio užrašai“ autorė Odeta.
2025-03-28

Paaiškėjo, kada Vilniuje vyks šaltibarščių festivalis: pasižymėkite 1 dieną

Gegužės 31 d. Lietuvos sostinė taps išskirtinės šventės epicentru – Vilniaus šaltibarščių festivalis (angl. „Vilnius Pink Soup Fest“) miestą nudažys rožine spalva ir taps skonių bei linksmybių kupinu renginiu. Tūkstančių vietinių ir iš kitų šalių atvykusių gurmanų lauks ne tik tradicinės šaltsriubės variacijos, bet ir naujos, netikėtos patirtys.
2025-03-27

Taip gaminti šaltibarščius išmokė uošvis: išeina daug skanesni

„Turiu tetą Laimą, kuri šaltibarščius vasarą gali valgyti kasdien. O mano mažoji ją vadina Pink sriuba ir irgi pasimėgaudama valgo. Šį kartą sriuba gaminau pagal uošvio receptą. Labai skanu, ir tas agurkų traškėjimas čia buvo super. Visada agurkus tarkuodavau, o šį kartą pjausčiau smulkiais kubeliais. Čia naudojamas mineralinis vanduo, bet jei jums tai nepriimtina, pilkite pieno“, – rašo tinklaraščio „Samčio užrašai“ autorė Odeta.
2025-03-19

Paaiškėjo, kada Lietuvoje vyks šaltibarščių festivalis: pasižymėkite datą

Gegužės 31 d. sostinėje vyks jau trečiasis Vilniaus šaltibarščių festivalis (angl. „Vilnius Pink Soup Fest“), kuris kasmet suvienija miesto verslus, kultūrines erdves, gyventojus ir Vilniaus svečius bendrai rožinės gastronomijos patirčiai. Pernai festivalis pritraukė beveik 200 partnerių ir tapo vienu ryškiausių renginių Lietuvoje. Šiemet festivalio organizatoriai „Go Vilnius“ taip pat kviečia jungtis bei prisidėti prie unikalios miesto šventės augimo, rašoma pranešime spaudai.
2025-02-11

Kyla į kovą dėl šaltibarščių: sieks įrodyti visiems laikams, kad ši sriuba – lietuviška

„The New York Times“ prieš kelias dienas pasidalino šaltibarščių receptu, kuriuos pavadino „Chłodnik litewski“. Lietuviai supyko, nes pastaroji nėra tradicinė lenkiška sriuba ir šaltibarščių Lietuvoje niekas tikrai nepavadins „lietuvių sriuba“. Kilus gyventojų pasipiktinimui, į konfliktą įsitraukė ir „Go Vilnius“ agentūra, kuri sukūrė... peticiją.

„The New York Times“ pasirodžius įrašui apie „lenkiškus“ šaltibarščius – nepasitenkinimo banga

Pastaruoju metu socialiniuose tinkluose kilo tikras šaršalas dėl neseniai dienraštyje „The New York Times“ pasirodžiusio straipsnio apie šaltibarščius. Visgi leidiniui jį pavadinus „lenkišku“, nepasitenkinę lietuviai suskubo komentuoti.  „The New York Times“ kulinarijos rubrikoje penktadienį pasirodė tekstas, kuriame kviečiama pasigaminti vasarišką patiekalą – šaltą, lenkišką rožinę sriubą. Patiekalo pavadinimas buvo nurodytas kaip chłodnik litewski – lietuviška šaltasriube.
2024-09-08

Į gimtąją Klaipėdą sugrįžęs Džonis sukūrė šaltibarščių dešrainį ir atidarė restoraną

Šaltibarščių dešrainis? Žinau, skamba kaip akibrokštas arba kaip popietės miego sapnas, bet negi nežadina smalsumo?  Avantiūristas Jonas, kuris ilgai klajojo po pasaulį, kaupė ten smagių istorijų, priragavo spalvingiausių skonių ir pargrįžęs į gimtąją Klaipėdą, nusprendė tuo pasidalinti, atidarydamas naują vietą skambiu ir žaismingu pavadinimu – „džonis ir citrinos“, rašoma pranešime žiniasklaidai.
2024-08-28

Pamatę, kaip Simona gamina šaltibarščius, nustemba ir visko matę: parodė visiems

Šaltibarščiai – tikra lietuvių meilė, kurių unikalų receptą turi, ko gero, kiekviena šeima. Ne išimtis ir „Skanumynų akademijos“ puslapio įkūrėjos Simonos Aleksės receptas. Tik šis – išties išskirtinis ir gali nustebinti ne vieną šaltibarščių faną. Jos šaltibarščių versija nė iš tolo neprimena sriubos. Tai veikiau kietos konsistencijos užkandis, kurį sudaro šaltibarščių putėsiai ir bulvė. Moteris tikino, kad tokia mintis į galvą jai šovė visai neplanuotai.
2024-08-20

Atrado naują šaltibarščių receptą: išeina labai skanūs

„Kokia vasara be šaltibarščių? Na aš bent jau neįsivaizduoju. Neslėpsiu, buvo laikas,kai nemėgau jų. Ir tetos dėka pradėjau juos valgyti. Ir kokiu tik neišbandžiau. O šiandien dalinuosi veganiška versija“, – rašo tinklaraščio „Samčio užrašai“ autorė Odeta.
2024-07-28

Atrado naują šaltibarščių receptą: išeina labai skanūs

„Kokia vasara be šaltibarščių? Na aš bent jau neįsivaizduoju. Neslėpsiu, buvo laikas,kai nemėgau jų. Ir tetos dėka pradėjau juos valgyti. Ir kokiu tik neišbandžiau. O šiandien dalinuosi veganiška versija“, – rašo tinklaraščio „Samčio užrašai“ autorė Odeta.
2024-06-26

Į šaltibarščius įdėjo 1 slaptą ingredientą: tokių skanių dar nebuvo ragavę

„Kai tik nors šiek tiek atšyla, mes puolame gaminti savo taip mėgstamų šaltibarščių. Mano teta juos gali valgyti kasdien visa vasara. O kaip jūs? Ar turite savo mėgstamą variantą? Jei ne, viliuosi šis jums patiks. Vienas neįprastas produktas ir skonis “, – rašo tinklaraščio „Samčio užrašai“ autorė Odeta.
2024-06-17

Už šaltibarščius – 12 eurų: kainos Palangoje stebina lankytojus

Vos tik stuktelėjus kalendorinei vasarai, kone kiekvienam iš mūsų į galvas stuktelėjo mintis – kur šiemet atostogausime, kur leisime per metus sunkiai uždirbtus ir kojinėse slėptus eurus? Dalis lietuvių kasmet renkasi mylimą pajūrį. Palangoje apsilankė ir TV3 laidos „Top 3“ žurnalistai. Palangos verslininkai pravėrę savo kavinių, viešbučių duris ir išskėstomis rankomis laukia pinigingų svečių.
REKLAMA
Šaltibarščiai (nuotr. Shutterstock.com) Šaltibarščiai (nuotr. Shutterstock.com)

Skaniausių šaltibarščių rinkimai: dalyvauk ir sužinok apie juos daugiau

Sutiksite, kad šaltibarščiai – neatsiejamas lietuvių vasaros hitas, tačiau ar tikrai pakankamai žinote apie šią unikalią sriubą? Dalijamės įdomiais faktais apie šaltibarščius ir primename, kad šiandien – paskutinė proga sudalyvauti „Barboros“ skaniausių šaltibarščių receptų rinkimuose. Istorinės šaknys. Šaltibarščiai – viena seniausių mūsų tautos sriubų, gaminta jau Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės laikais. Pirmieji šios šaltos sriubos receptai istoriniuose šaltiniuose užrašyti 18 a. pab.
2024-06-06

Latviai nusitaikė į šaltibarščius – kreipiasi į Lietuvą: rožinė sriuba priklauso mums

Vilniui pirmąją vasaros dieną ruošiantis surengti Šaltibarščių festivalį, Ryga pasiuntė Lietuvai humoristinę žinutę. Labai rožiniame repe apie šią sriubą Ryga bando įtikinti Lietuvą, kad šaltibarščiai priklauso Latvijai. „Laikas išsiaiškinti iki galo šį rožinės sriubos ginčą“, – taip repą, skirtą Vilniuje artėjančiai Šaltibarščių dienai pradeda Rygos turizmo agentūra „Live Riga“. „Rožinė sriuba kilo Latvijoje, įsisąmoninkite tai. Lietuva, gal kraustaisi iš proto“, – tęsiasi repas.
2024-05-31

Į šaltibarščius įdėjo 2 slaptus ingredientus: išėjo daug skanesni

Kai už lango – tikra vasara, šaltibarščiais gaivintis norisi nors ir kasdien. Kavinėse toks įprotis gali gerokai palengvinti kišenę, tačiau gaminant namuose, jais mėgautis galima iki valiai. Visam puodui skaniausio vasaros patiekalo pasigaminti tereikės mažiau nei 10 eurų, skaičiuoja Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
2024-05-30

Neįtikėtina: vos už 100 g šaltibarščių – 6,5 euro, o kiek kainuoja pasigaminti patiems?

Vasarą lietuviai neįsivaizduoja pietų ar vakarienės stalo be šaltibarščių. Vieni juos valgo kavinėse ar restoranuose, kiti – perka parduotuvėse ar gamina patys. Neseniai pirkėjams buvo pasiūlyta ir dar viena naujovė – šaltibarščių milteliai, kurių 100 g kaina su nuolaida siekia virš 6 eurų. Taigi, pabandžiau suskaičiuoti, kiek šie įvairūs šaltibarščiai kainuoja. Pirmiausia aplankiau keletą kavinių ir restoranų Vilniuje.
2024-05-28

Į šaltibarščius įdėjo 1 slaptą ingredientą: išėjo žymiai skanesni

„Kai atvažiavau į Angliją tada nebūdavo lietuviškų parduotuvių pas mus ir labai ilgėdavomės tokių produktų kaip varškės sūreliai, juoda duona ir kefyras. Dabar jau nusipirkti galime šių produktų ne tik lietuviškoje parduotuvėje, bet ir lenkų ar net anglų prekybos centre. Tai va, tais laikais, kai kefyras buvo nepasiekiamas dalykas, o šaltibarščių norėdavosi, mes kelios lietuvaitės buvome atradę gudrybę kuo pakeisti kefyrą. Pirkdavome graikišką jogurtą ir skiesdavome pienu. Būdavo skanu.
2024-05-28
REKLAMA
„Barbora“ skelbia geriausių Lietuvos šaltibarščių rinkimus  „Barbora“ skelbia geriausių Lietuvos šaltibarščių rinkimus

„Barbora“ skelbia geriausių Lietuvos šaltibarščių rinkimus! Nepraleiskite progos dalyvauti

Nėra abejonės, kad lietuviai, tiesiog, negali gyventi be šaltibarščių. Pastaruoju metu gomurį lepiname ne tik tradiciniais, bet ir moderniais, netikėtais ingredientais pagardintais šaltibarščiais ir be paliovos ginčijamės – kuris šaltibarščių receptas vertas geriausiojo titulo.
2024-05-24

Į šaltibarščius įdėjo 1 slaptą ingredientą: tokių skanių dar nebuvo ragavę

„Kai tik nors šiek tiek atšyla, mes puolame gaminti savo taip mėgstamų šaltibarščių. Mano teta juos gali valgyti kasdien visa vasara. O kaip jūs? Ar turite savo mėgstamą variantą? Jei ne, viliuosi šis jums patiks. Vienas neįprastas produktas ir skonis “, – rašo tinklaraščio „Samčio užrašai“ autorė Odeta.
2024-05-22

Šiltas balandis paankstino šaltibarščių sezoną, išaugino lauko baldų, sėklų pardavimus

Prekybininkai sako, kad dėl neįprastai šilto šių metų balandžio, išaugo kai kurių prekių pardavimai, anksčiau prasidėjo šaltibarščių sezonas, daugiau parduota skėčių, lauko baldų, purškalų nuo vabzdžių įkandimo.  Prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento vadovė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė BNS teigė, kad vasaros prekės lentynose pasirodė iškart po Velykų. „Jaučiame, kad pirkėjai reaguoja į orų permainas.
2024-05-06

Į šaltibarščius įdėjo 1 slaptą ingredientą: dabar gamina tik taip

„Kai tik nors šiek tiek atšyla, mes puolame gaminti savo taip mėgstamų šaltibarščių. Mano teta juos gali valgyti kasdien visa vasara. O kaip jūs? Ar turite savo mėgstamą variantą? Jei ne,viliuosi šis jums patiks. Vienas neįprastas produktas ir skonis “, – rašo tinklaraščio „Samčio užrašai“ autorė Odeta.
2024-04-30

Taip gaminti šaltibarščius išmokė uošvis: išeina daug skanesni

„Turiu tetą Laimą, kuri šaltibarščius vasarą gali valgyti kasdien. O mano mažoji ją vadina Pink sriuba ir irgi pasimėgaudama valgo. Šį kartą sriuba gaminau pagal uošvio receptą. Labai skanu, ir tas agurkų traškėjimas čia buvo super. Visada agurkus tarkuodavau, o šį kartą pjausčiau smulkiais kubeliais. Čia naudojamas mineralinis vanduo, bet jei jums tai nepriimtina, pilkite pieno“, – rašo tinklaraščio „Samčio užrašai“ autorė Odeta.
2024-04-29

Atskleidė, ar sveika valgyti šaltibarščius: kiti mano neteisingai

Šaltibarščiai vis labiau šylant orams tampa itin populiariu pasirinkimu virtuvėje. Jie džiugina savo skaisčiai rožine spalva, yra maistingi ir karštomis dienomis atvėsina. Apie tai, ar šaltibarščius valgyti sveika ir ar toks maistas tinkamas lieknėjantiems papasakojo dietologas Mantas Liekis. Dietologas taip pat atsakė į amžiną klausimą – reikėtų dėti ar nedėti kiaušinį į šaltibarščius. Šaltibarščiais mėgautis gali visi Visus nerimaujančius dėl šaltibarščių sveikumo dietologas nuramino.
2024-04-21

Į šaltibarščius įpylė 1 slaptą ingredientą: išėjo tobuli

„Kai atvažiavau į Angliją tada nebūdavo lietuviškų parduotuvių pas mus ir labai ilgėdavomės tokių produktų kaip varškės sūreliai, juoda duona ir kefyras. Dabar jau nusipirkti galime šių produktų ne tik lietuviškoje parduotuvėje, bet ir lenkų ar net anglų prekybos centre. Tai va, tais laikais, kai kefyras buvo nepasiekiamas dalykas, o šaltibarščių norėdavosi, mes kelios lietuvaitės buvome atradę gudrybę kuo pakeisti kefyrą. Pirkdavome graikišką jogurtą ir skiesdavome pienu. Būdavo skanu.
2024-04-10

Šaltibarščiai išrinkti skaniausia šaltąja sriuba pasaulyje

Maisto apžvalgų tinklapyje „TasteAtlas“ paskelbtame sriubų sąraše Lietuvos šaltibarščiai užėmė garbingą 1-ąją vietą tarp 17-os tinklapio lankytojų įvertintų šaltųjų sriubų. „Ši gaivi, šalta burokėlių sriuba yra tradicinės lietuviškos virtuvės dalis. Ją sudaro kreminis marinuotų arba virtų burokėlių ir kefyro arba pasukų mišinys, užpiltas ant tarkuotų agurkais ir kietai virtų kiaušinių. Visa sriuba gausiai pagardinama krapais ir paprastai paliekama pastovėti, kol visi skoniai gerai susiderina.
656 2024-03-27

Garsus šefas atskleidė tobulų šaltibarščių paslaptį: išbandę nepasigailėsite

Paskutinėmis šiltomis dienomis norisi mėgautis ne tik saulės spinduliais, bet ir gaiviais valgiais – o kas gali būti geriau nei šaltibarščiai? Šiuolaikiškos lietuviškos virtuvės restorano „Ertlio namas“ šefas Tomas Rimydis sako, kad pasigaminti skaniausius šaltibarščius – paprasta. Tereikia rinktis kokybiškus, vietinės produkcijos gaminius. „Patirtis rodo, jog svarbiausia – Lietuvoje pagamintas ir, pageidautina, kuo riebesnis kefyras“, – sako jis.
2023-08-31

Atskleista tobulų šaltibarščių paslaptis: virtuvės šefas daugiausiai dėmesio siūlo skirti vienam ingredientui

Paskutinėmis šiltomis dienomis norisi mėgautis ne tik saulės spinduliais, bet ir gaiviais valgiais – o kas gali būti geriau nei šaltibarščiai? Šiuolaikiškos lietuviškos virtuvės restorano „Ertlio namas“ šefas Tomas Rimydis sako, kad pasigaminti itin skanius šaltibarščius yra paprasta, tereikia laikytis vienos taisyklės. Labiausiai vertina vietinę produkciją Pasak maisto žinovo, šiam patiekalui gaminti svarbiausia rinktis lietuvišką produkciją. Jis pats tai daro tiek restorane, tiek namuose.
2023-08-31

Į šaltibarščius įdėjo 1 slaptą ingredientą: išėjo tobuli

„Dažniausiai šaltibarščius gaminu su kefyru ir jogurtu, bet šiandien jo neturėjau, tai naudojau grietinę. Patikėkit, gavosi tobuli“ – sako tinklaraščio „Gamink su Audrone“ autorė. Reikės: 2 l kefyro, 400 ml grietinės (naudojau 18 %), 0,5 kg virtų burokėlių (tarkuotų), 2 agurkų, svogūno laiškų, krapų, šviežiai maltų juodų pipirų (pagal skonį), druskos (pagal skonį). Papildomai reikės kietai virtų kiaušinių ir bulvyčių.
2023-08-17

Šaltibarščiai su silke – Lietuvoje pristatė keisčiausių jų skonių

Turbūt vienas labiausiai vasarą džiuginančių lietuvio gomurį dalykų – šaltibarščiai. Radviliškio rajone, Pakiršinyje vykusiame rožinės sriubos čempionate buvo galima pamatyti gerokai daugiau jos atspalvių ir paragauti skonių.  Šaltibarščių buvo ne tik tradicinių, bet ir su graikiniais riešutais, be kefyro ar net su stintomis, kurios turėjo pakeisti agurkus. Daugiau apie tai – TV3 žinių reportaže.
2023-08-13

Ragina išbandyti šį šaltibarščių receptą: skonis nenuvils

Apie ryškiai rožinius, gaivius ir sveikus šaltibarščius sužino vis daugiau keliautojų bei gurmanų pasaulyje. Apie juos skaito straipsnius, jų skanauja Lietuvos kavinėse, mėgina atkartoti grįžę namo. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad parduotuvėse pardavinėjami jau pagamintų šaltibarščių indeliai yra populiarūs ne tik tarp dienos pietų ar atgaivos ieškančių lietuvių, tačiau ir tarp į parduotuves užsukančių turistų.
2023-08-07

Išbandė kitokį šaltibarščių receptą: skonis vertas 10 balų

„Veganiški šaltibarščiai. Nesu aš veganė, žaliavalgė ar dar kitokių pakraipų, tiesiog smalsu paragauti ir kitokio maisto, nė mums įprasta. Ar patiko? Žinoma. Ar kartosiu? Taip. Kaip žinia veganai nevalgo gyvulinės kilmės produktų, tad šiuose šaltibarščiuose kiaušinių nėra, o kefyras pakeistas augaliniu pienu“, – rašo tinklaraščio „Samčio užrašai“ autorė Odeta. 2 asmenims, 20 min.
2023-06-26

Taip gaminti šaltibarščius išmokė kolegė: deda 1 slaptą ingredientą

„Jau darbe galvojau, kaip parbėgusi namo gaminsiu šaltibarščius pagal kolegės receptą. Kolegė pasakojo, kad į šaltibarščius įdeda jogurto ir, kad su jogurtu ruošiami šaltibarščiai patys skaniausi. Pasigaminau. Dabar ir aš galiu teigti, kad šaltibarščiai su jogurtu išties patys skaniausi ir receptas pasiteisinęs 100%“, – sako tinklaraščio „Gamink su Audrone“ autorė.
2023-06-21

Neįtikėtina šaltibarščių kaina Lietuvoje – 50 eurų už porciją: o kiek atsieina pasigaminti namuose?

Dažnas lietuvis neįsivaizduoja vasaros be šaltibarščių. Vieni perka juos kavinėse, restoranuose, kiti – gamina patys. Gyventojai skaičiuoja, kad šaltibarščiai kiekvienais metais vis brangsta, kai kuriuose restoranuose už dubenėlį rožinės sriubos tenka sumokėti ir 10 eurų. O ypatingų progų metu šaltibarščių kaina kyla ir iki 50 eurų už porciją. Praėjusį savaitgalį Šaltibarščių festivalio metu įvairūs restoranai ir kavinės siūlė savo šaltibarščius.
201 2023-06-17

Į šaltibarščius įpylė 1 slaptą ingredientą: išėjo tobuli

„Su mineraliniu vandeniu gardintus šaltibarščius ne kartą esu gaminusi, mums labai patinka, labai gardu, todėl rekomenduoju ir jums pasigaminti“, – rašo tinklaraščio „Gamink su Audrone“ autorė. Reikės: 1,5 l kefyro, 200 ml gazuoto mineralinio vandens, 500 gr virtų/tarkuotų burokėlių, agurkų, šviežių krapų, svogūno laiškų, kietai virtų kiaušinių, druskos (pagal skonį). Agurkus sutarkavau (galite pjaustyti), svogūno laiškus ir krapus susmulkinau.
2023-06-15

Išklojo tiesą apie šaltibarščių sudėtį: 1 produkto galėtų nelikti

Šaltibarščiai – daugelio lietuvių pamėgtas šiltojo metų laiko patiekalas, vasarą ant stalo atsirandantis vis dažniau. Biomedicinos mokslų daktarė, Lietuvos sporto universiteto docentė, dietistė Sandrija Čapkauskienė išnagrinėjo šio patiekalo sudėtį ir patarė, kokio ingrediento į šaltibarščius geriau nedėti.  Šaltibarščių pagrindas – kefyras, burokėliai, agurkai ir žalumynai, turintys daug organizmui naudingų savybių.
2023-06-10

Prasidėjo „Šaltibarščių festivalis“: šimtai žmonių leidosi čiuožykla į didžiausią dirbtinį šaltibarščių dubenį

Vilniuje vyksta pirmasis „Pink Soup Fest“ (liet. „Rožinės sriubos festivalis“). Apie 100 partnerių siūlo išskirtines, su šaltibarščiais susijusias veiklas ir pramogas. Renginio pagrindinėje erdvėje, įsikūrusioje Bastėjos kalno papėdėje, šimtai rožine spalva pasipuošusių miestiečių leidosi čiuožykla į didžiausią dirbtinį šaltibarščių dubenį.
2023-06-10
Į viršų