Morkose taip pat yra daug vitaminų, antioksidantų ir skaidulų, kurios gali padėti mažinti vėžio, širdies ligų ir antrojo tipo diabeto riziką. Šiame straipsnyje pateikiame 10 įtikinamų priežasčių, kodėl morkos turėti tapti kasdieniu jūsų užkandžiu.
1. Beta karotenas
Morkos yra puikus beta karoteno – galingo antioksidanto, labai naudingo sveikatai – šaltinis. Organizmas beta karoteną paverčia vitaminu A, kad oda būtų sveika. Tyrimai rodo, kad beta karotenas taip pat saugo plaučius nuo toksinų, sukeliančių plaučių vėžį.
Pasirodo, buvusiems rūkoriams, kurie kasdien vartoja beta karoteną, sumažėja pavojus susirgti plaučių ir skrandžio vėžiu. Daug beta karoteno taip pat yra špinatuose, lapiniuose kopūstuose ir saldžiosiose bulvėse.
2. Virškinimas
Organizmui yra reikalingi tam tikri mineralai, vitaminai, skaidulos ir enzimai, kad virškinimo procesas vyktų sklandžiau, o morkose jų yra su kaupu. Morkose yra lygios dalys tirpiųjų ir netirpiųjų skaidulų, kurios padeda maistu judėti virškinamuoju traktu. Beta karotenas virsta vitaminu A, kuris padeda limfocitams išlikti sveikiems. Limfocitai – tai ląstelės, kovojančios su maiste esančiais patogenais.
Ir galiausiai, morkose yra nemažas kiekis kalcio bei kalio – dviejų mineralų, kurių labai reikia visų tipų raumenų, įskaitant tuos, kurie varo maistą virškinamuoju traktu, normaliam judėjimui. Tyrimai rodo, kad dėl šių priežasčių reguliariai valgant morkas galima užkirsti kelią skrandžio opoms.
3. Šarminiai elementai
Per didelis kiekis rūgštingo maisto gali pakenkti sveikatai, o valgant morkas organizme atstatome sveiką pH pusiausvyrą. Nors organizmui reikia tiek rūgštingo, tiek šarmingo maisto, pastarojo reikia kur kas daugiau, o šiuolaikinė mityba pasižymi dideliu rūgštingumu. Reikėtų stengtis, kad 80% kasdien suvartojamo maisto būtų šarmai – tai gali būti morkos ir kitos šakninės daržovės.
PH rodikliai skirtingose organizmo dalyse yra skirtingi – pavyzdžiui, skrandyje yra daugiau rūgščių, nes taip tiesiog reikia. Taip pat mūsų kūnas puikiai moka reguliuoti savo pH lygį – perteklinės rūgštys pašalinamos su šlapimu. Daugiau šarmingo maisto valgyti reikia todėl, kad taip sumažiname tinkamai pusiausvyrai palaikyti organizmui tenkantį krūvį.
4. Kalis
Kalis kartu su natriu reguliuoja skysčių kiekį organizme, o tai naudinga inkstų sveikatai ir mažina kraujospūdį. Deja, esame linkę suvartoti daug daugiau natrio, nei mums reikia, nes į įvairiausią apdorotą maistą jo dedama neįtikėtinais kiekiais. Morkos gali padėti atstatyti prarastą pusiausvyrą ir sumažinti inkstams bei visai kraujotakos sistemai tenkančią naštą.
5. Sveiki dantys
Morkos pasižymi net keliomis savybėmis, padedančiomis palaikyti dantų ir dantenų sveikatą. Pirma, jau vien tik morkų kramsnojimas valo besikaupiančius dantų akmenis. Morkų valgymas taip pat skatina seilių gamybą, o tai palaiko reikiamą bakterijų pusiausvyrą burnoje. Šarminis morkų poveikis taip pat burnoje sureguliuoja pH.
6. Žaizdos
Morkose yra dviejų sudėtinių junginių, pagreitinančių žaizdų gijimą – vitamino C ir beta karoteno. Vitaminas C yra siejamas su sveika imunine sistema ir kolageno, esminės odos medžiagos, gamyba. Žinoma, kad beta karotenas mažina uždegimą, todėl oda užgyja greičiau. Jei gydotės žaizdą, galite paprasčiausiai valgyti daugiau morkų arba tarkuotų morkų kompresą dėti ant užkrešėjusios žaizdos.
7. Fitonutrientai
Fitonutrientai – tai natūralios augalinės medžiagos, pasižyminčios daugybe privalumų. Vienas iš galingiausių morkų fitonutrientų yra vadinamas falkarinoliu ir padeda mažinti gaubtinės žarnos vėžio pavojų bei visapusiškai padeda gaubtinės žarnos sveikatai. Morkose esantys fitonutrientai (įskaitant antioksidantus) mažina visų formų vėžio riziką. Panašu, kad naudingiausia yra morkas valgyti virtas, bet ramiai jas valgykite paruoštas kaip tik jums patinka.
8. Karotenoidai
Morkose taip pat yra ypatinga antioksidantų grupė, vadinama karotenoidais, kurie padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje. Todėl jei jūsų mityba yra gausi karotenoidų, mažėja rizika susirgti antrojo tipo diabetu. Tyrimų rezultatų būta įvairių, bet visi jie rodo, kad rizika sumažėja nuo 15 iki 22%.
9. Skaidulos
Jau minėjome, kad skaidulos gali padėti virškinimui, bet jos praverčia ir kitiems organizmo procesams. Morkose esančios tirpiosios skaidulos prisitvirtina prie LDL (blogojo) cholesterolio ir padeda organizmui jį šalinti. Dėl to mažiau formuojasi kraujo krešuliai ir mažėja širdies ligų rizika. Netirpiosios skaidulos užkerta kelią vidurių užkietėjimui ir organizme besiformuojantiems kamščiams, todėl mažėja tokių problemų, kaip hemorojus ir net tiesiosios žarnos vėžys, rizika.
10. Akys, plaukai, nagai ir oda
Maistingųjų morkų savybių balansas yra naudingas visam kūnui, įskaitant plaukus, nagus, odą ir akis. Fitonutrientai teikia organizmui medžiagas, kurių reikia naujų ląstelių gamybai.
Tai – procesas, kuris vyksta nuolat, bet jei trūksta maistingųjų medžiagų, naujos ląstelės nėra tokio sveikos, kokios galėtų būti, ir jų gyvenimo ciklas yra trumpesnis. Sveikos jaunos ląstelės padeda džiaugtis šviesiomis akimis, švytinčia oda ir stipriais nagais. Vienintelis dalykas, kurį reikia turėti omenyje – nuluptas morkas geriausia laikyti drėgnai, todėl būtinai į dėžutę su morkų lazdelėmis įpilkite truputį vandens. Beje, teoriškai morkų prieš valgant skusti nebūtina. Daugelis žmonių tai daro todėl, kad taip jos būna tiesiog skanesnės.
Ar įsitikinote, kad reikia valgyti daugiau morkų? Laimei, tai – labai universalus ingredientas. Morkos puikiai tinka į salotas, greitojo kepimo (angl. stir fry) patiekalus ir troškinius.
Jomis galima kabinti sveikatingą humusą ir kitus padažus. Kadangi morkos savaime yra gardžios, jas galite valgyt ir be nieko. Taigi, jei norite ilgai ir sveikai gyventi, būtinai valgykite daug morkų.