Užkandžių įvairovė – milžiniška, kiekviena šalis turi jai būdingus skonius, ne išimtis ir Lietuva. Čia absoliuti klasika – kepta duona su česnaku ir sūrio padažu bei sūrio spurgytės.
Kepta duona išpopuliarėjo dar 20-ajame amžiuje, o į populiarumo viršūnę vėl užkopė po Nepriklausomybės atgavimo. Tuomet sparčiai daugėjo kavinių ir užeigų, kurios, ieškodamos nebrangių, skanių ir greitai paruošiamų užkandžių, tinkančių lietuvių skoniui, ėmė siūlyti keptą duoną.

O sūrio spurgytės savo populiarumą pasiekė ne taip jau seniai – 2000-ųjų pradžioje. Besiplečiant gatvės maisto kultūrai, atsirado daugiau amerikietiško stiliaus užkandžių, tarp jų ir sūrio spurgytės, kurių išorė traški, o vidus minkštas ir tąsus.
Kaip pasigaminti šiuos užkandžius namuose, parodė laidos svečiai – Ieva pasidalijo savo keptos duonos receptu, o Donatas – pietietiškų sūrio spurgyčių.
Pietietiškos sūrio spurgytės
Reikės:
- 200 g tarkuotos mocarelos;
- 50 g kietojo sūrio;
- 2 kiaušinių;
- 3 v. š. kukurūzų krakmolo;
- 70 g chorizo dešros;
- Aitriosios paprikos;
- Raudonosios paprikos;
- Druskos;
- Pipirų;
- Panko džiūvėsėlių;
- Miltų;
- Aliejaus;
- Graikiško jogurto;
- Česnako;
- Citrinos;
- Petražolių;
- „Almette“ tepamo varškės sūrelio.
Gaminimo eiga:
Susmulkiname aitriąją ir raudonąją paprikas, chorizo dešrą. Viską sudedame į dubenį. Beriame tarkuotą mocarelą, kietąjį sūrį ir pagardiname druska. Mušame kiaušinį ir gerai išmaišome. Kad masė būtų tvirtesnė, dedame kukurūzų krakmolo.
Drėgnomis rankomis formuojame sūrio kamuoliukus. Pirmiausiai apvoliojame miltuose, tada kiaušinio plakinyje, panko džiūvėsėliuose ir procesą pakartojame dar kartą. Kepame įkaitintame aliejuje ant vidutinės kaitros ugnies.
Ruošiame padažą: graikišką jogurtą sumaišome su citrinos sultimis, smulkintu česnaku bei šviežiomis petražolėmis.
Spurgytes ragaujame mirkydami į jogurto padažą ar „Almette“ tepamą varškės sūrelį.
Kepta duona su sūrio padažu
Reikės:
- Juodos duonos;
- Kietojo sūrio;
- Kietojo sūrio užtepėlės su česnakais;
- Kelių skiltelių česnako;
- Druskos;
- Aliejaus.
Gaminimo eiga:
Duoną supjaustome, keptuvėje įkaitiname aliejų. Ant nedidelės kaitros apkepiname duonos gabalėlius vis pavartant, kad tolygiai apskrustų. Ištraukiame ant popierinio rankšluostėlio, kad pasišalintų riebalų perteklius.
Sutarkuojame kietąjį sūrį. Į indelį dedame kietojo sūrio užtepėlės. O kiekvieną duonos gabalėlį patriname skiltele česnako.
Iškeptus duonos gabalėlius merkiame į padažą ir į tarkuotą sūrį.











































































































































































































































































































