• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prinokę, sultingi ir aromatingi pomidorai yra tūkstančių receptų iš viso pasaulio pagrindas. Šiems receptams pomidorų kokybė ir prinokimas visada yra svarbūs, nes kitaip skonis bus netinkamas. Tad jei auginate savo pomidorus arba pastebėjote, kad nusipirkti pomidorai yra neprinokę, pateikiame patarimą, kaip padėti jiems prinokti.

Prinokę, sultingi ir aromatingi pomidorai yra tūkstančių receptų iš viso pasaulio pagrindas. Šiems receptams pomidorų kokybė ir prinokimas visada yra svarbūs, nes kitaip skonis bus netinkamas. Tad jei auginate savo pomidorus arba pastebėjote, kad nusipirkti pomidorai yra neprinokę, pateikiame patarimą, kaip padėti jiems prinokti.

REKLAMA

Pirmiausia reikia žinoti, kad saulės šviesa ne visada naudinga, tiesą sakant, per daug šviesos gali sugadinti pomidoro odelę, todėl nelaikykite pomidorų ant palangės. Jei auginate pomidorus, nepulkite nuplėšti lapų nuo augalų, kad jie gautų daugiau saulės šviesos.

Kad pomidorai sunoktų, jiems reikia šilumos. Kuo šilčiau, tuo greičiau pomidoras sunoksta, todėl pomidorų laikymas šaldytuve jiems visiškai nepadeda ir netgi gali pabloginti jų tekstūrą. Tačiau jei pomidorams bus per karšta, jų nokimas sustos – tai dar viena priežastis, kodėl pomidorų nereikėtų laikyti ant palangės, rašoma bbcgoodfood.com.

REKLAMA
REKLAMA

Pomidorai, kaip ir bananai bei avokadai, išskiria eteno (arba etileno) dujas – natūralų augalinį hormoną, kuris reguliuoja augalo augimą ir verčia jį nokti, nes jame sukauptą krakmolą paverčia cukrumi. Tai daro visi vaisiai, o pomidorai techniškai yra vaisiai, todėl jie sunokina kitus klimatinius vaisius (vaisius, kuris sunoksta nuo augalo, ant kurio auga).

REKLAMA

Jei procesą pradedate nuo natūraliai pradėjusių nokti pomidorų (net jei jie tik pradėjo geltonuoti ar oranžine spalva), jie bus pasiruošę nokti, o kai taps raudoni, bus geresnio skonio. Visiškai žali pomidorai gali būti ne tokio gero skonio ir ne taip gerai prinokti, todėl galbūt reikėtų pagalvoti apie jų naudojimą tokiuose receptuose kaip kepti žali pomidorai.

Kaip sunokinti pomidorus

Kad pagreitintumėte nokimo procesą, tereikia eteno dujas sulaikyti kartu su pomidorais, įdėjus juos į popierinį maišelį, kartoninę dėžutę arba tuščią virtuvės stalčių.

  • Įdėkite nokstantį bananą arba obuolį, kurie taip pat išskiria eteną, kad procesas vyktų greičiau.
  • Vaisiai išskiria drėgmę, todėl naudokite maišelį ar dėžutę, kuri jos nesulaikytų, o pomidorus laikykite atokiau vienus nuo kitų, kad jie nepradėtų pelyti.
  • Aukštesnėje temperatūroje (optimali temperatūra – 18C-25C) pomidorai prinoksta per savaitę ar dvi, nes jie visi noksta skirtingu greičiu.
  • Jei virtuvėje šalta, pomidorai noks daug ilgiau. Be to, patikrinkite, ar pomidorai nepradeda pūti, nes tai turės įtakos visiems kitiems šalia esantiems vaisiams.
  • Kai kur yra patariama pomidorus sudėti į stiklainius, tačiau taip greičiau sulaikoma drėgmė ir pagreitinamas gedimas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų