• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vis labiau populiarėjant sveikos gyvensenos idėjoms, daugelis žmonių renkasi maisto gaminimo įrenginius ir produktus, kurie, kaip manoma, padeda gyventi sveikiau. Vienas iš tokių įrenginių – karšto oro gruzdintuvė, kuri dažnai pristatoma kaip sveikesnė alternatyva tradiciniam kepimui aliejuje. Tačiau ilgaamžiškumo gydytoja iš Niujorko dr. Poonam Desai pasidalijo netikėtais įspėjimais, kurie privertė susimąstyti net ir didžiausius sveikos mitybos šalininkus.

78

Vis labiau populiarėjant sveikos gyvensenos idėjoms, daugelis žmonių renkasi maisto gaminimo įrenginius ir produktus, kurie, kaip manoma, padeda gyventi sveikiau. Vienas iš tokių įrenginių – karšto oro gruzdintuvė, kuri dažnai pristatoma kaip sveikesnė alternatyva tradiciniam kepimui aliejuje. Tačiau ilgaamžiškumo gydytoja iš Niujorko dr. Poonam Desai pasidalijo netikėtais įspėjimais, kurie privertė susimąstyti net ir didžiausius sveikos mitybos šalininkus.

REKLAMA

Pasak jos, tam tikri modernūs virtuvės sprendimai, nors ir atrodo sveikesni, gali kelti pavojų mūsų sveikatai, rašoma dailymail.co.uk.

REKLAMA
REKLAMA

Karšto oro gruzdintuvės: patogumas ar pavojus?

Savo „Instagram“ ir „TikTok“ paskyrose gydytoja aktyviai dalijasi įžvalgomis, kurios sulaukia milijonų peržiūrų – ir neretai sukelia karštas diskusijas. Šį kartą ji paaiškino, kodėl išmetė savo karšto oro gruzdintuvę ir atsisako nugriebto pieno.

REKLAMA

„Esu ilgaamžiškumo gydytoja ir išmečiau savo karšto oro gruzdintuvę“, – pareiškė dr. Desai.

Nors karšto oro gruzdintuvės gamina maistą be aliejaus arba su labai nedideliu jo kiekiu, gydytoja įspėja apie pavojingas medžiagas, kurios gali susidaryti maisto gaminimo metu.

Viena iš jų – akrilamidas – cheminė medžiaga, kuri, kaip teigia „SafeWork NSW“, yra potencialiai kancerogeninė ir gali susidaryti, kai krakmolingas maistas, pavyzdžiui, bulvės, yra kepamos aukštoje temperatūroje.

REKLAMA
REKLAMA

„Kuo ilgiau ir aukštesnėje temperatūroje maistas yra kepamas, tuo daugiau akrilamido gali susidaryti“, – paaiškino gydytoja.

Be to, daugelis karšto oro gruzdintuvių turi nelipnią dangą, kurioje gali būti PFAS – „amžinosios cheminės medžiagos“, kurios susijusios su galimu kancerogeniniu poveikiu. Nors Australijos institucijos teigia, kad PFAS poveikis šiuo metu laikomas mažai pavojingu, vis daugiau tyrimų atskleidžia jų galimą žalą žmogaus sveikatai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Dėl sveikatos priežasčių vengiu naudoti karšto oro gruzdintuvę, tačiau jei visgi tektų ja naudotis, rinkčiausi modelį, pagamintą vien tik iš nerūdijančio plieno“, – teigia dr. Desai. Ji priduria, kad net ir tokiu atveju ją naudotų itin retai.

Tiesa, ne visi liko įtikinti. Vienas iš komentatorių socialiniuose tinkluose pastebėjo:

„Jie tai sakė prieš 40 metų apie mikrobangų krosneles. Juokinga, kad kiekvienuose namuose vis dar yra viena.“

REKLAMA

Nugriebtas pienas: „sveika“ alternatyva, kurią ji atmeta

Gydytoja Desai taip pat iškėlė klausimų dėl nugriebto pieno vartojimo, kurį daugelis renkasi kaip „lengvesnę“ alternatyvą nenugriebtam. Tačiau jos nuomone, tai klaidinga mitybos strategija.

„Štai kodėl renkuosi nenugriebtą pieną vietoj nugriebto – jame esantys riebalai padeda geriau įsisavinti riebaluose tirpius vitaminus, tokius kaip A ir D, kurie dažnai būna dirbtinai sugrąžinami į nugriebtą pieną“, – sako gydytoja.

REKLAMA

Anot jos, nugriebtas pienas dažnai netenka vertingų natūralių medžiagų dėl gamybos proceso:

„Norėdami pagaminti nugriebtą pieną, gamintojai pašalina riebalų kiekį. Tačiau kartu su juo jie pašalina ir sveikąsias medžiagas, pavyzdžiui, vitaminus A ir D. Vėliau jie juos vėl prideda kaip priedus.“

Be to, Desai pabrėžia, kad riebalų stoka nugriebtame piene gali paveikti cukraus kiekį kraujyje:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nugriebto pieno vartojimas nėra naudingas jūsų medžiagų apykaitai, nes jis sukelia greitesnį gliukozės lygio pakilimą. Riebalų kiekis nenugriebtoje pieno sudėtyje padeda sumažinti cukraus kiekio padidėjimą, kuris atsiranda vartojant angliavandenius.“

Dr. Desai žinutė paprasta, tačiau iškalbinga: kartais tariamai sveikesni pasirinkimai gali turėti paslėptų pavojų. Ji ragina žmones būti sąmoningais vartotojais, gilintis ne tik į paviršinius „sveikumo“ ženklus, bet ir į realią produktų sudėtį bei poveikį organizmui.

REKLAMA
Puiki, protinga gydytoja. Pagarba.
Bet turėjo, jei išmetė..... Ilgai netrauks....
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų