Qianqian savo sekėjams buvo žinoma dėl meilės maistui, kuriame gausu džiovintų čili pipirų ir Sichuano pipirų. Prieš diagnozę mergina ilgą laiką jautė skrandžio skausmus, bet, kaip pati pasakojo žiniasklaidai, jų nesureikšmino, rašoma dailymail.co.uk.
„Aš ilgą laiką nemėgstu valgyti pusryčių. Valgau nereguliariai. Man patinka aštrus maistas“, – sakė ji.

Gydytojų perspėjimas: aštrus maistas gali dirginti skrandį
Į Qianqian atvejį sureagavo Taivano onkologė ir hematologė dr. Li Sijin iš Dalin Tzu Chi ligoninės. Pasak jos, itin dažnas čili pipirų vartojimas gali pažeisti skrandžio gleivinę, o tai ilgainiui gali paskatinti ląstelių pokyčius ir vėžio vystymąsi.
„Per didelis čili pipirų vartojimas gali sustiprinti skrandžio gleivinės – vidinės skrandžio sienelės – dirginimą“, – aiškino gydytoja.
Tačiau dr. Li taip pat pabrėžė, kad tai dar nėra įrodyta kaip tiesioginė vėžio priežastis. Be to, nereguliarus valgymo grafikas, nors ir neidealus sveikatai, neturi tokios stiprios įtakos skrandžio vėžio išsivystymui.
Qianqian daugiau nei pusę metų kentė skrandžio skausmus, kol galiausiai jai buvo diagnozuotas skrandžio vėžys. Nors buvo atlikta visiška gastrektomija – chirurginis viso skrandžio pašalinimas – liga sugrįžo ir išplito po visą kūną. Likus kelioms dienoms iki mirties, ji paskelbė įrašą:
„Vis dar gyva, vis dar čia, visą laiką vemianti, auglys mano skrandyje vis didėja, o laikas, kai esu sąmoninga, vis mažėja. Nenoriu pakelti telefono, ligoninėje labai triukšminga, o aš esu blogos nuotaikos.“
Nors kai kurie medikai įtaria, kad labai aštrus maistas gali turėti įtakos skrandžio gleivinės pažeidimui, moksliniai tyrimai dėl jo poveikio vėžio rizikai vis dar prieštaringi.
Pasak labdaros organizacijos „Cancer Research UK“ (CRUK), įtikinamų įrodymų apie aštraus maisto ryšį su skrandžio vėžiu nėra. Tačiau aišku, kad tam tikri maisto produktai šią riziką didina.
Kas didina riziką susirgti skrandžio vėžiu?
CRUK remiasi įrodymais, kad:
- Žmonės, kurie vartoja daug marinuotų maisto produktų, turi 28–56 proc. didesnę tikimybę susirgti skrandžio vėžiu;
- Didelis druskos vartojimas didina riziką net 68 proc.
Taip pat nors čili pipirai dažnai laikomi rizikos veiksniu, kai kurie tyrimai rodo ir teigiamą jų poveikį sveikatai. 2024 m. žurnale „British Journal of Nutrition“ publikuotas tyrimas atskleidė, kad kartą per savaitę valgant aštrų maistą, insulto rizika sumažėja 13 proc.
2020 m. Amerikos širdies asociacija nustatė, kad vidutinis čili vartojimas mažina mirtingumą nuo širdies ligų net 26 proc.
Pasak NHS (Nacionalinės sveikatos tarnybos), skrandžio vėžio riziką galima sumažinti laikantis sveiko gyvenimo būdo:
- Valgyti bent penkias porcijas vaisių ir daržovių per dieną;
- Riboti druskos ir alkoholio vartojimą.
Skrandžio vėžio simptomai: kada kreiptis į gydytoją?
Pagrindiniai požymiai, į kuriuos reikėtų atkreipti dėmesį:
- Rėmuo ar rūgšties refliuksas;
- Rijimo sunkumai;
- Pykinimas;
- Dažnas raugėjimas (virškinimo sutrikimai);
- Stiprus sotumo jausmas net po nedidelio valgio.
Jei šie simptomai tęsiasi ilgiau nei tris savaites arba staiga pablogėja, būtina kreiptis į savo šeimos gydytoją.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!