Kodėl šiandien jie laikomi aukso gysla organizmui ir ar tikrai verta jų paragauti, apie tai naujienų portalo tv3.lt skaitytojams pasakoja mitybos specialistė Simona Lamsodytė.
Jos teigimu, fermentuoti produktai yra tas pats maistas, kurį mes valgome, tik skirtumas tas, jog fermentuoti produktai buvo specialiai apdirbti tam, kad juose apsigyventų bakterijos arba mielės. Šie mikroorganizmai suskaido mums pažįstamų produktų struktūrą į smulkesnius, kitus komponentus.
„Fermentacijos, kaip ir konservavimo, tikslas yra prailginti produktų galiojimo trukmę. Tačiau papildoma nauda yra fermentacijos proceso metu užaugančios bakterijų ar mielių kultūros, kurios neša naudą mūsų sveikatai. Vartodami fermentuotus produktus mes palaikome gerą žarnyno veiklą maitindami ir plėsdami žarnyno bakterijų kolonijas“, – pasakoja ekspertė.
Pasak S. Lamsodytės, fermentuoti produktai didina žarnyno bakterijų įvairovę, o bakterijų įvairovė siejama su didesniu atsparumu ligoms ir bendrai stipresne sveikata:
„Kadangi net 70 procentų imuninių ląstelių yra randama žarnyne, mūsų imuninė sistema prasideda nuo mūsų žarnyno sveikatos. Taigi grandinė būtų tokia: fermentuoti produktai – bakterijų įvairovė žarnyne – ligoms atsparesnė imuninė sistema.“
Rekomendacijos dėl vartotino kiekio bei gamybos
Paklausta, kiek reikėtų vartoti fermentuotų produktų, mitybos specialistė atsako, kad oficialios rekomendacijos nėra. Jei žmogus yra pratęs vartoti fermentuotus produktus, jis gali vartoti ir daugiau bei didesnėmis porcijomis nei tas, kuris šiuos produktus vartoja itin retai.
„Bet, iš esmės, nereikia didelių porcijų, užtenka pusės puodelio raugintų kopūstų ar kimchi, 3/4 stiklinės kefyro ar naminės kombuchos, kad probiotikų dozė būtų gauta“, – teigia ji.
Kadangi nėra rekomendacijos, kiek šių produktų reikėtų suvartoti, sunku pasakyti, ar galima jų perdozuoti. Ekspertės teigimu, kaip ir visur, saikas svarbiausia.
Egzistuoja ir išimtys, fermentuoti produktai nėra tinkami visiems žmonėms. Jų neturėtų vartoti asmenys su histamino netoleravimu, taip pat jau turintys diagnozuotas žarnyno ligas su mikrofloros pokyčiais kaip SIBO, pralaidžios žarnos sindromas.
Žarnynui naudingi produktai
Dažniausi ir pagrindiniai fermentuoti produktai S. Lamsodytės žiniomis yra rauginti kopūstai, rauginti agurkai, kefyras ir vis labiau populiarėjanti kombucha. O apie tai, kaip skiriasi šie produktai tarpusavyje, komentuoja mitybos specialistė:
„Skiriasi pirmiausia skoniu ir su kuo valgytume šiuos produktus. Kiekvienam žmogui patarčiau vartoti kuo įvairesnius produktus, siekiant gauti kuo skirtingesnių probiotikų. Ar kopūstai rauginti mums pažįstamu lietuvišku būdu, ar azijietišku – tiks bet kuris, kuris bus priimtinas ir dažnai vartojamas. Poveikis bus panašus.“
Ji rekomenduoja fermentuoti maistą namuose, nes taip galima kontroliuoti galutinio produkto kokybę ir priedus, pavyzdžiui, kombuchos atveju. Tai taip pat yra nebrangus būdas pasigaminti sau naudingų produktų ir šiek tiek susijungti su savo „šaknimis“.
„Nesu fermentacijos ekspertė, bet svarbu stebėti kambario temperatūrą, drėgmę, nuolat prižiūrėti savo produktus, kad šie nesugestų. Rekomenduoju po truputį nebijoti paragauti ir ieškoti naujų patinkančių kombinacijų.
Man asmeniškai kepti kiaušiniai dera su raugintais kopūstais ar kimchi, kombucha pakeičiu gazuotus gėrimus. Bandyti ir atrasti naujus skonius“, – pataria mitybos specialistė.
Žmonės diskutuoja, kad fermentuoti produktai gali padėti mesti svorį, tačiau tokios tiesioginės nuorodos, kaip jie gali paveikti svorį, S. Lamsodytės teigimu, nėra:
„Tačiau fermentuoti produktai gerina žarnyno sveikatą, o sveikas žarnynas yra siejamas su geresne svorio kontrole. Mūsų sveikata prasideda žarnyne.“
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!