„Eurovaistinės“ vaistininkė Jovita Aleknienė pasakoja, kad dažnu atveju norima kuo greičiau pasijusti geriau, o tai gali paskatinti imtis drastiškų sprendimų, kurie kartais gali baigtis ir vitaminų perdozavimu arba kitais šalutiniais poveikiais.
Todėl ji supažindina su didelėmis dozėmis vartojamų vitaminų pasekmėmis, bei atskleidžia, kokie visgi simptomai išduoda apie skirtingų vitaminų trūkumą.
Vitaminų perdozavimas – misija įmanoma
Nusilpusiu organizmu besiskundžiantiems žmonėms yra siūloma ne viena alternatyva, kaip greičiau pasijusti geriau, pasakoja vaistininkė Jovita Aleknienė. Anot jos, kol vieni vaistinių lentynose ieško vitaminų, kiti nusprendžia išbandyti vitaminų terapiją intraveniniu būdu.
„Bet kuriuo atveju pirmiausia patariama pasidaryti tyrimus, jog žmogus įsivertintų, kokių vitaminų jam labiausiai reikia, o kurių jis galbūt turi pakankamai. Tai ypač svarbu renkantis vitaminų kokteilius, leidžiamus intraveniniu būdu, kadangi šitaip siekiant greitesnio efekto galima kur kas paprasčiau perdozuoti vitaminų arba susidurti su tokiais šalutiniais efektais kaip alerginės reakcijos, bėrimai, venų uždegimai, kraujo krešuliai ar oro embolija. Visų jų pasekmės gali būti itin pavojingos“, – pasakoja vaistininkė J. Aleknienė.
Simptomai, išduodantys kokio vitamino trūksta organizmui
Vaistininkė pasakoja, kad lygiai taip pat svarbu stebėti savo organizmą – ar jaučiami kokie nors savijautos pokyčiai. Anot jos, jie kartais gali išduoti, kokio vitamino trūksta mūsų organizmui.
Vitaminas C
„Kai trūksta vitamino C, žmogus gali justi nuovargį ir silpnumą, skausmą raumenyse ir sąnariuose, jam gali pradėti tinti arba kraujuoti dantenos, lėčiau gyti žaizdos, taip pat gali lengviau atsirasti mėlynės ant kūno bei sumažėta atsparumas peršalimo ligoms. Tokiais atvejais labiausiai patariama rinktis liposominės sudėties vitaminą C, kandangi būtent jį organizmas greičiau įsisavina“, – pasakoja J. Aleknienė.
Ji priduria, kad taip pat galima į mitybos racioną įtraukti daugiau citrusinių vaisių, uogų ir kivių, o iš daržovių geriau rinktis paprikas, kopūstus, špinatus ir brokolius.
Vitaminas D
Vaistininkė pasakoja, kad vitamino D trūkumas dažniausiai pasireiškia tokiais simptomais kaip nuovargis, sutrikęs miegas, kaulų skausmas, išgyvenamas liūdesys, išblyškusi oda, plaukų slinkimas, raumenų silpnumas, apetito praradimas ir sumažėjęs atsparumas peršalimo ligoms.
„Norint palaikyti normalų vitamino D kiekį organizme, patariama valgyti daugiau riebios žuvies kaip lašiša, tunas arba skumbrė, gerti daugiau tiek karvės, tiek migdolų arba sojų pieno.
Dar patariama dažniau rinktis natūralų jogurtą ir apelsinų sultis. Visgi, vien maisto produktų nepakaks – papildomai patariama vartoti patį vitaminą D. Geriausia jį vartoti valgio metu, ypač valgant šiuos minėtus, daug sočiųjų riebalų turinčius produktus“, – pataria J. Aleknienė.
B grupės vitaminai
„Žmonės, kuriems trūksta B grupės vitaminų, gali jausti nuovargį, silpnumą, bendrą energijos trūkumą, taip pat jiems gali dilgčioti arba tirpti galūnės. Tuo tarpu kiti jaučia nusilpusius raumenis, o dar kitiems pasidaro sunku išlaikyti pusiausvyrą vaikščiojant, sulėtėja jų refleksai.
Tokiais atvejais patariama kuo greičiau pasidaryti kraujo tyrimą dėl B grupės vitaminų trūkumo, kad gydytojas paskirtų jums tinkamiausius ir greičiau atsistatyti padėsiančius vitaminus“, – pataria J. Aleknienė.
Susidūrus su B grupės vitaminų trūkumu vaistininkė pataria iš karto į savo mitybą įtraukti daugiau raudonos mėsos, jūros gėrybių, pieno produktų ir kiaušinių. Veganams ji pataria papildomai vartoti maistingas mieles, sojos produktus ir migdolų pieną.
Geležis
„Geležies trūkumą organizme gali lydėti itin daug skirtingų simptomų kaip itin stiprus nuovargis, išblyškusi oda, krūtinės skausmas, greitas širdies plakimas, dusulys, taip pat galvos skausmas ir svaigimas, šaltos galūnės, liežuvio skausmas, nusilpę nagai, suprastėjęs apetitas“, – pranešime spaudai pasakoja vaistininkė.
Ji priduria, kad norint atstatyti geležies kiekį organizme patariama valgyti daugiau raudonos mėsos ir paukštienos, jūros gėrybių, ankštinių daržovių, špinatų ir džiovintų vaisių kaip razinos ir abrikosai. Visgi ji pabrėžia, kad jeigu šalia vartojami vitaminai, juos patariama vartoti ryte, bent porą valandų prieš valgį. Taip organizmas greičiausiai pasisavins geležį.