„Eurovaistinės“ vaistininkas Mindaugas Rutalė dalijasi patarimais, kaip sustiprinti savo imuninę sistemą, rašoma pranešime spaudai.
Imunitetui sustiprinti reikia laiko
„Neretai žmonės tikisi, kad pradėjus vartoti vitaminus, rezultatai bus juntami jau po kelių dienų. Deja, taip nėra. Jei imunitetas yra nusilpęs, jo stiprinimas užtrunka – tai ilgesnis procesas.
Paprastai prireikia bent 1–3 mėnesių nuoseklaus ir reguliaraus maisto papildų vartojimo, kad pajustume didesnį atsparumą ligoms bei daugiau energijos“, – pasakoja vaistininkas M. Rutalė.
Anot jo, vitamino C poveikis dažniausiai pradeda ryškėti po 4 savaičių, vitamino D – po 4–6 savaičių, o žuvų taukai įsisavinami ir ima veikti maždaug po 1,5 mėnesio.
Netinkama mityba gali trukdyti vitaminų įsisavinimui
Vaistininkas pabrėžia, kad vien tik maisto papildų vartojimo nepakanka – svarbu žinoti, kaip ir kada juos vartoti.
„Viena dažniausių klaidų – netinkamas vartojimo laikas ir neatsižvelgimas į tai, ar vitaminas tirpus riebaluose. Pavyzdžiui, vitaminą D žmonės dažnai vartoja ryte, dar nevalgę, tačiau taip jis neįsisavinamas tinkamai.
Kadangi šis vitaminas tirpus riebaluose, jį būtina vartoti valgio metu – ypač su maistu, kuriame yra sveikųjų riebalų, tokių kaip avokadai, riešutai, alyvuogių aliejus“, – paaiškina vaistininkas M. Rutalė.
Be vitamino D, riebaluose tirpūs yra ir vitaminai A, E ir K. Juos taip pat rekomenduojama vartoti su riebalais, kad organizmas galėtų juos geriau pasisavinti.
Vitaminas D
„Vitaminas D – vienas svarbiausių vitaminų, kurį patariama reguliariai vartoti kone visus metus. Jis padeda palaikyti normalią imuninės sistemos veiklą, dantų ir kaulų būklę bei raumenų funkciją.
Vitaminas D egzistuoja D2 ir D3 formomis, kurios abi gali padidinti vitamino D koncentraciją kraujyje. Priklausomai nuo amžiaus, rekomenduojamos skirtingos vitamino D dozės – nuo 400 TV iki 4000 TV“, – primena vaistininkas M. Rutalė.
Vitamino D galima rasti riebioje žuvyje (tune, lašišoje), kiaušinio tryniuose, kepenyse, svieste. Jis taip pat gaminamas organizme, kai oda gauna pakankamai saulės spindulių, todėl svarbu kuo daugiau laiko praleisti lauke.
Vitaminas C
Vitaminas C padeda palaikyti normalią imuninės sistemos veiklą, mažina nuovargį bei saugo ląsteles nuo oksidacinės pažaidos, stiprina kraujagysles bei skatina kolageno sintezę.
Remiantis skirtingais literatūros šaltiniais, rekomenduojama paros dozė svyruoja nuo 40 mg iki 120 mg.
„Geriausia vitaminą C vartoti ryte. Jo gausu citrusiniuose vaisiuose, kiviuose, juoduosiuose serbentuose, brokoliuose, raugintuose kopūstuose ir špinatuose.
Jei žmogus nusprendė vitaminą C vartoti kaip maisto papildą, patariama rinktis liposominę formą, kuri užtikrina geresnį įsisavinimą“, – pasakoja vaistininkas M. Rutalė.
Cinkas
„Cinkas svarbus normaliai imuninės sistemos veiklai, taip pat odos, plaukų ir nagų būklės palaikymui. Cinko trūkumas dažnai išryškėja praktikuojant vegetarinę ar veganinę mitybą, nėštumo ir žindymo laikotarpiu. Jo pasisavinimą gerina drauge vartojami B grupės vitaminai ir vitaminas A.
Rekomenduojama paros dozė nurodoma 15 mg. Jį geriausia vartoti po valgio, nes vartojant jį tuščiu skrandžiu gali pasireikšti pykinimas“, – pasakoja vaistininkas M. Rutalė.
Cinko gausu jautienoje, kiaušiniuose, lęšiuose, pupelėse, moliūgų sėklose, riešutuose ir pilno grūdo produktuose.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!