• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Medus yra ne tik aromatingas skanėstas, bet ir natūralus cukraus šaltinis, turintis daug naudingų savybių. Tačiau kasdienis šio produkto vartojimas turi ir teigiamų, ir neigiamų pusių.

9

Medus yra ne tik aromatingas skanėstas, bet ir natūralus cukraus šaltinis, turintis daug naudingų savybių. Tačiau kasdienis šio produkto vartojimas turi ir teigiamų, ir neigiamų pusių.

REKLAMA

Taigi, kas nutinka organizmui reguliariai vartojant medų?

Medaus nauda organizmui

Skatina medžiagų apykaitą

Medus padeda normalizuoti cholesterolio kiekį ir greitina medžiagų apykaitą. Tai gali prisidėti prie svorio metimo, tačiau tik kartu su tinkama mityba, fiziniu aktyvumu ir sveiku miegu.

Stiprina imunitetą

Dėl didelio folio rūgšties ir flavonoidų kiekio medus palaiko imuninę sistemą, padeda organizmui kovoti su infekcijomis ir virusais.

REKLAMA
REKLAMA

Valo organizmą

Meduje esantys antioksidantai išplauna toksinus, gerina odos būklę ir bendrą sveikatą.

Skatina atsipalaidavimą

Meduje esanti gliukozė padeda atpalaiduoti raumenis, gerina nuotaiką ir mažina streso lygį. Kartu su ramunėlių arbata šis produktas palankiai veikia miego kokybę.

REKLAMA

Palaiko smegenų veiklą

Askorbo ir nikotino rūgštys, kalcis ir B grupės vitaminai padeda gerinti pažinimo funkciją ir atmintį.

Kiek medaus galima suvalgyti per dieną?

Gydytojai rekomenduoja medų vartoti atsižvelgiant į amžių ir organizmo savybes:

  • Suaugusiems – 2-2,5 valgomojo šaukšto (apie 50 g);
  • Vaikams – 2 valgomieji šaukštai (apie 15 g);
  • Vyresnio amžiaus žmonėms – 1-1,5 valgomojo šaukšto (apie 25 g).

Žala ir kontraindikacijos

Nepaisant naudos, per didelis medaus vartojimas gali neigiagvmai paveikti sveikatą:

REKLAMA
REKLAMA
  • Rizika susirgti cukriniu diabetu;
  • Didelis cukraus kiekis meduje prisideda prie gliukozės kiekio kraujyje padidėjimo;
  • Be to, medus, kaitinamas aukštesnėje nei 40 °C temperatūroje, praranda savo naudingąsias savybes ir gali neigiamai paveikti skrandį.

Alerginės reakcijos

Į alergiją linkę žmonės turėtų būti atsargūs, nes meduje yra daug natūralių junginių, kurie gali sukelti reakciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Draudžiama vartoti jaunesniems nei vienerių metų vaikams. Kūdikiams dar nėra susiformavę žarnyno apsaugos mechanizmai, todėl medus gali sukelti nepageidaujamą poveikį.

Nerekomenduojama sergant virškinimo trakto ligomis. Sergant opalige, gastritu ir kasos ligomis, medaus vartojimas gali pabloginti būklę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų