• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenimis, 2023 metais 30 Europos Sąjungos (ES) ir Europos ekonominės erdvės šalių (EEE) pranešė apie 2 993 patvirtintus listeriozės atvejus – tai didžiausias metinis atvejų skaičius nuo stebėsenos pradžios.

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenimis, 2023 metais 30 Europos Sąjungos (ES) ir Europos ekonominės erdvės šalių (EEE) pranešė apie 2 993 patvirtintus listeriozės atvejus – tai didžiausias metinis atvejų skaičius nuo stebėsenos pradžios.

REKLAMA

Didžiausias sergamumo rodiklis užfiksuotas tarp vyresnių nei 64 metų asmenų. Pastaraisiais metais patvirtintų listeriozės atvejų skaičius ES / EEE šalyse nuosekliai didėja (2022 metais užregistruota 2 770 listeriozės atvejų, 2021 metais – 2 268).

Nors sergamumas Lietuvoje nedidelis – kasmet fiksuojama iki 20 atvejų, – ši infekcija gali sukelti itin sunkias komplikacijas, o mirštamumo rodiklis išlieka aukštas – 20–30 proc. Šiemet Lietuvoje (sausio–gegužės mėn.) buvo užregistruota 13 listeriozės atvejų, iš jų du – mirties.

REKLAMA
REKLAMA

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) primena – nuo listeriozės vakcinos nėra, tad vienintelis būdas apsisaugoti – saugiai ruošti maistą ir kruopščiai laikytis higienos.

REKLAMA

Lisiteriozę sukelia bakterijos

Listeriozę sukelia bakterijos, kurios yra paplitusios gamtoje – dirvožemyje, vandenyje, ant augalų, gyvūnų bei jų produktų. Bakterijos atsparios – gali daugintis net šaldytuve (4–6 °C temperatūroje), ilgai išgyvena vandenyje, druskinguose tirpaluose, o žūva tik pakankamai kaitinamos.

Dažniausiai užsikrečiama per užterštą gyvūninį maistą – nepakankamai termiškai apdorotą mėsą, nepasterizuotą pieną ar iš jo pagamintus produktus, žalias daržoves ar vaisius, užterštus dirvožemiu. Retesniais atvejais infekcija gali patekti per pažeistą odą ar oro lašeliniu būdu dirbant su gyvūninėmis žaliavomis.

REKLAMA
REKLAMA

„Nors listeriozė pasitaiko retai ir, dažniausiai, nepavojinga sveikiems žmonėms – gali pasireikšti lengvu karščiavimu ar viduriavimu. Tačiau nėščiosioms, kūdikiams, senyvo amžiaus ar imunitetą silpninančiomis ligomis sergantiems žmonėms liga gali sukelti komplikacijas, pavyzdžiui, meningitą, meningoencefalitą ar sepsį. Todėl labai svarbu atsakingai ruošti ir laikyti maistą – tai bene vienintelė veiksminga apsauga“, – sako NVSC Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Aušra Valaikienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip apsisaugoti?

Bendros rekomendacijos:

  • Vartokite tik gerai termiškai apdorotą gyvūninį maistą: jautieną, kiaulieną, paukštieną ir kt.
  • Kruopščiai plaukite žalias daržoves ir vaisius prieš vartojimą.
  • Žalią mėsą laikykite atskirai nuo termiškai apdoroto ar vartojimui paruošto maisto, kad išvengtumėte kryžminio užteršimo.
  • Venkite nepasterizuoto, nevirinto pieno ir iš jo pagamintų produktų.
  • Po sąlyčio su žalia mėsa, daržovėmis ar vaisiais kruopščiai plaukite rankas, įrankius ir paviršius.
  • Saugokite maisto gaminimo įrankius ir produktus nuo graužikų.

Rekomendacijos rizikos grupės asmenims (naujagimiams, nėščiosioms, asmenims su nusilpusia imunine sistema, 65 metų ir vyresniems asmenims):

  • Venkite minkštųjų sūrių (pvz., fetos, Brie, Camembert, pelėsinių ir kt.).
  • Nevalgykite prekybos tinklų kulinarijos gaminių, taip pat dešrainių, mėsainių ir pan.
  • Ilgiau šaldytuve laikytą paruoštą maistą prieš vartojimą pakaitinkite.
  • Venkite bet kokio ilgesnį laiką šaldytuve laikyto gyvūninio maisto, ypač paštetų.
  • Venkite šaltai rūkytų žuvų, dešrų ir kitų panašių mėsos gaminių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų