Lenkijoje obuolių laikymo technologijos yra pažangios ir plačiai taikomos, siekiant išlaikyti vaisių kokybę ilgesnį laiką. 1–MCP dujų „SmartFresh“ naudojimas – tai medžiaga, blokuojanti etileno (nokimo hormono) poveikį. Lenkijos augintojai kamerose naudoja šį metodą.
Lietuvos ūkio vadovas Džiugas Palionis pristatė, jog Lenkijoje naudojama technologija „Smart Fresh“ leidžia vaisiams ilgai išsilaikyti dėl dujų poveikio, o lietuviai jos atsisako dėl kokybės reikalavimų, sąžiningumo ir suvokimo apie galimą žalą.
„Lenkai, iš tiesų, naudoja tą technologiją. Ką ji daro? Kamerose esantys vaisiai yra paveikiami dujomis ir tokiu būdu jie gali išsilaikyti kelis metus nesugedę, nepraradę išvaizdos. Tuo metu Lietuvoje mes to nenaudojame.
Turime nacionalinį kokybės produktą ir tokias išmokas, kurios neleidžia to daryti. Tų kamerų prieinamumas yra, bet lietuviai jų nesirenka, vedami sąžinės, suprasdami, kad tai yra kenksmingas dalykas, žalingas vaisiams. Ir išmokos yra susietos su ta lietuviška kokybe. Tai čia ir yra privalumai to lietuviško vaisiaus, kuris yra parduodamas“, – paaiškino jis.
Lenkija užaugina 5,5 milijono tonų obuolių, Lietuva iki 50-ies tūkstančių tonų
Ūkio vadovo nuomone, nors lenkai dėl didesnio obuolių derliaus ir „Smart Fresh“ technologijos gali juos pardavinėti visus metus, Lietuvoje obuolių tiekimas baigiasi pavasarį, nes tokios sistemos atsisakoma dėl įvairių priežasčių.
„Reikia suprasti, kad Lietuvoje per metus lietuviai užaugina apie 30–50 tūkstančių tonų obuolių, o lenkai, 2023 metų duomenimis – 5,5 milijono tonų. Tai toks yra kiekio skirtumas. Ir kadangi jie naudoja tas „Smart Fresh“ sistemas, vaisius gali išsilaikyti net du metus. Lietuviški obuoliai pasibaigia gegužę, vėliausiai – kartais dar birželį.
Tuo metu lenkai gali prekiauti visus metus, net ir praėjusių metų derliumi. Tai yra jų konkurencinė persvara. Bet, kaip jau minėjau, mes tos sistemos nenaudojame ne todėl, kad negalėtume, o todėl, kad tai prieštarauja mūsų moralinėms vertybėms, sąžinei, ir tai yra susiję su išmokomis“, – akcentavo D. Palionis.
Specialistas: šilauogės, rukolos ar salotos vakuuminėse pakuotėse – visos yra uždujintos
Pasak Arvydo Paškevičiaus, Aukštikalnių sodų vadovo, lenkai plačiai naudoja dujomis pagrįstą technologiją, kuri atsirado dar seniau Kanadoje gėlių išsaugojimui. Dabar ji yra taikoma ir maisto produktams, todėl parduotuvėse žiemą matome ilgiau išsilaikančias, dujomis apdorotas uogas ir daržoves.
„Lenkijoje, suprantate, ta technologija yra plačiai išplėtota. Ji prasidėjo daug metų atgal, kai kanadiečiai pradėjo naudoti skintoms gėlėms vežti iš Pietų Amerikos, kad jos ilgiau išsilaikytų. Esmė yra tos dujos.
Dabar, jeigu nueitume į parduotuvę, žiemą matytume šilauoges, netgi rukolas ar salotas vakuuminėse pakuotėse – jos visos yra uždujintos, nes taip yra prailginamas vartojimo laikas“, – pabrėžė jis.
Obuoliai gali išsilaikyti keliais mėnesiais ilgiau
Naudojant šią technologiją, obuoliai, anot specialisto, po nuskynimo yra atšaldomi ir specialioje kameroje apdorojami „Smart Fresh“ garais, kurie „užmigdydami“ vaisių, prailgina jo laikymo laiką nuo trijų iki šešių mėnesių.
„Tarkime, nuskiname obuolį, įdedame į šaldytuvą, atšaldome – per dvi, tris dienas reikia atšaldyti iki normalios temperatūros, apie 2–3 laipsnius. Pagal kameros kubatūrą apskaičiuojama, kiek reikia chemijos.
Tada dedama chemija, jų yra įvairių, bet viena iš populiaresnių – į vandenį įdedama „Smart Fresh“ tabletė, viskas apskaičiuojama gramais, pagal kibirus vandens. Įmetama ir tada išsiskiria garai – netgi galima taip pavadinti.
Per 24 valandas visa kamera yra uždujinta, ir tas obuolys tarsi „užmigdytas“, „užmarinuotas“. Jo laikymo laikas taip prailginamas nuo trijų iki šešių mėnesių“, – komentavo pašnekovas.
A. Paškevičius sakė, kad, jeigu delikatesnės veislės obuolių paskutinis realizavimo terminas yra lapkričio 1 diena ar 15 diena, pavyzdžiui, tai su šia sistema obuoliai galėtų išsilaikyti net iki vasario mėnesio. Kiek tai yra sveika – neaišku.
Nors dabar dauguma šalių, įskaitant Vokietiją, naudoja cheminę „Smart Fresh“ sistemą obuolių laikymui, Lietuvoje ji beveik nenaudojama, nes čia pirmenybė teikiama brangiai, sudėtingai, bet natūraliai reguliuojamos atmosferos saugojimo įrangai.
„Aišku, ne vien Lenkijoje ši sistema yra naudojama. Prieš 10 ar daugiau metų Vokietijoje ją leisdavo naudoti tik eksportui, bet vidinėje rinkoje – neleisdavo, o dabar naudoja visi. Įsivaizduokite: nusiperkame kažkokį daiktą, įdedame jį į šaldytuvą, uždarome – ir jis laikosi 10–12 mėnesių.
O mes naudojame vadinamąsias vakuumines arba reguliuojamos atmosferos kameras, tai yra gana sudėtinga aparatūra. Ji yra brangi, kadangi brangu yra ją prižiūrėti ir labai atsakingai stebėti. Jeigu ji sugenda nepastebimai, tai per dvi, tris dienas gali visi obuoliai susigadinti nepataisomai.
Norint visa tai apeiti yra naudojama chemija. Lietuvoje yra registruotas, regis, „Smart Fresh“ tik vienas cheminis preparatas“, – kalbėjo apie šios sistemos subtilybes Aukštikalnių sodų vadovas.
Tiesa, jis taip pat atkreipė dėmesį, kad ši dujinė technologija yra naudojama ne tik Lenkijoje ar Vokietijoje, bet ir tokiose valstybėse kaip Nyderlandai.
Lietuvoje, įstatymiškai, negalima naudoti specifinio preparato
Sodininkai dalyvauja nacionalinėje kokybės sistemoje, kad galėtų tiekti obuolius į mokyklas ir darželius, vienas iš reikalavimų yra nenaudoti saugojimo dujų, todėl Lietuvoje, įstatymiškai, nėra galima to preparato panaudoti: „Jeigu kas ir naudoja, tai, kaip sakoma, nelegaliai“, – tęsė jis.
Lenkijos sodininkai pripažįsta, jog dėl „Smart Fresh“ sistemos apdoroti vaisiai, nors ir ilgai išsilaiko, praranda skonines savybes, o tai lemia sumažėjusį šviežių obuolių vartojimą šalyje.
„Pavyzdžiui, kriaušę kaip užmigdai, tokia ji ir lieka, nebeatsinaujina. Pernai Lenkijoje vyko visos šalies sodininkų suvažiavimas ir jie sprendė klausimą, „kodėl Lenkijoje smarkiai sumažėjo šviežių obuolių vartojimas?“
Patys sodininkai iškėlė problemą: viena iš priežasčių buvo tai, kad apdorojant obuolius su „Smart Fresh“ sistema, jie, paprasčiausiai, praranda skonį“, – papasakojo A. Paškevičius.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!