• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pavasaris – puikus metas prisirinkti žolelių, kurios ne tik skanios ir puikiai tinka patiekalams pagardinti, bet ir naudingos sveikatai. Apie tai, kokių žolelių galima prisirinkti jau dabar papasakojo savo asmeninį tinklaraštį „Mano žolelės“ vedanti žolininkė Jolanta.

Pavasaris – puikus metas prisirinkti žolelių, kurios ne tik skanios ir puikiai tinka patiekalams pagardinti, bet ir naudingos sveikatai. Apie tai, kokių žolelių galima prisirinkti jau dabar papasakojo savo asmeninį tinklaraštį „Mano žolelės“ vedanti žolininkė Jolanta.

REKLAMA

Pasak Jolantos, bene visos žolelės turi naudingų organizmui medžiagų. Ji tikino, kad kiekviena iš jų yra tarsi skirtingų vitaminų bomba.

„Visos jos geros imuninei sistemai. O kiekviena iš jų atskirai turi tam tikrą savo turto kraitelę“, – kalbėjo ji.

Taisyklingas žolelių rinkimas ir vartojimas

Visų pirma, Jolanta akcentavo, kad svarbu žoleles rinkti ir dėti į tokią talpą, kurioje galėtų cirkuliuoti oras. Taip pat ji pridėjo, kiek laiko galima tokias žoleles vartoti,

„Dabar labai palankus metas prisirinkti šviežių valgymui žolelių. Tačiau svarbu žinoti, kaip jas taisyklingai surinkti.

REKLAMA
REKLAMA

Jeigu mes norime jas džiovinti, tai reiktų žoleles dėti į tokią talpą, kuri „kvėpuoja“ – drobinį maišelį.

Bet jeigu norime prisirinkti žolelių valgymui, tai reikėtų pasiimti plastikinį maišelį, į jį dėti šviežias žoleles ir padaryti tarsi tokią pūslę, balioną, t. y., įleisti šiek tiek oro į maišelį.

REKLAMA

Tada jį reiktų užrišti, kad tos žolelės būtų tarsi „oro pūslėje“. O šaldytuve tas žoleles galima laikyti iki savaitės laiko.

Tai žmonės, kurie turi laiko tik savaitgaliais, drąsiai gali jų prisirinkti ateinančiai savaitei. Vienos išvykos pakaks pagardams susirinkti“, – pasakojo moteris.

Kiaulpienė

Viena iš geriausiai atpažįstamų žolelių – kiaulpienė. Ji ne tik žavi aplinkinius savo ryškia geltona spalva, bet ir yra labai naudinga.

REKLAMA
REKLAMA

„Kiaulpienė labai turi daug vitaminų ir mineralų. Ji organizmą valo išvarydama iš jo šlapimą, tai vakare nereikėtų daug jų arbatų gerti.

Dar savyje ji turi labai daug kalio, tai įprastai tie šlapimą valantys vaistai išplauna kalį, o kiaulpienė jį atstato.

Jeigu norite prisirinkti pienių lapelių, tai turiu triuką, kaip padaryti juos nekarčiais. Patarimas tinka tiems, kurie turi savo pievelę. Tai galima pienę uždengti kibiru ar dubeniu, kad nepraeitų šviesa.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tada pienės auga blankios, nežalios ir nekarčios. Tie lapeliai nebebus kartūs.

Bet reikia žinoti, kad tas kartumynas yra šokoladas kepenims ir visai organizmo imunitetinei sistemai. Tai kartumynas irgi yra gerai“, – pasakojo ji.

Saulutė

Dar viena žolelė, kuri verta dėmesio, – saulutė. Tai nedidėlės gėlytės baltais lapeliais.

Saulutės labai tinka organizmo valymui, kvėpavimo takams. Iš jų galima pasidaryti veido prausimo vandenį, tai irgi nuo visokių veido bėdų tinkama.

REKLAMA

Jų žiedelius galima valgyti, skinti juos, dėti į burną ir valgyti, darytis iš jų arbatėlę, dėti jas į salotas. Žinoma, šias gėleles, kaip ir visas kitas, reikia rinkti švarias“, – perspėjo Jolanta.

Ji pridėjo, kad saulučių pumpurus taip pat galima skinti:

„Galima juos pamarinuoti, pasitroškinti arba šiaip sau kramtyti. Jie nebus kartūs.“

Žliūgė

Taip pat žolininkė paminėjo žliūges. Jos yra iš gvazdikinių šeimos augalų genties ir talpina savyje labai daug populiaraus vitamino.

REKLAMA

„Žliūgė, pavyzdžiui, daržo piktžolė, turi vitamino C daugiau nei citrina. Ji gali duoti visą žmogaus norimą, reikalingą vitaminų kiekį, kad nereikėtų jokių papildų imti.

Tad nereikėtų šios piktžolės nuvertinti, ji taip pat labai vertinga“, – tikino žolininkė.

Garšva

Jeigu darže aptiksite garšvą – neišraukite jos. Nors ji, kaip ir žliūgė, dažnai sodininkų apibūdinama kaip piktžolė, tačiau ji itin naudinga organizmo valymui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Dar labai skanūs švieži garšvos lapeliai. Sodininkai dažnai jų nemėgsta, bet, kaip sakoma, dabar nėra piktžolių, yra laukinės žolelės šalia kultūrinių.

Ji labai naudinga organizmo valymui ir šiaip yra visai skani, ypač tokia, kai lapeliai ne visai išsiskleidę. Ji turi riešuto skonį“, – pasakojo ji.

Dilgėlė

Kas nėra girdėjęs apie dilgėlių sriubą? Šią namuose ragina pasigaminti ir žolininkė Jolanta. Ji akcentavo, kad ypač dabar rinkti dilgėles labai palankus metas.

REKLAMA

„Labai naudingi dilgėlių lapeliai. Juos galima panaudoti dilgėlių sriubai.

Taip pat galima rinkti ne tik lapelius. Visų pirma, pradeda augti dilgėlių ūgliukai. Tai aš imu visą antžeminę dalį ir taip prirenku kokius 900 gramų dviejų žmonių sriubai.

Jeigu jas renkame plastikiniame maišelyje su oro pūsle, tai galime gaminti savaitę laiko“, – paaiškino Jolanta.

Ji pridėjo, kad dilgėlės jau nuo senų laikų žinomos, kaip viena iš pagrindinių vaistažolių medicinoje.

Baikit su tom bombom
Baikit su tom bombom
ir aukso gyslom. O tai neteksiu žado ir rėšiu nevyniodamas į vatą - tai mato visi.
Siloso is sosnovskio basciu,wa tai bomba...dar 20 skiepu...
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų