Sindormas, apie kurį kalba gydytojas, yra hiperurikemija. Tai šlapimo rūgšties kiekio kraujyje padidėjimas. Šlapimo rūgšties daugėja dėl per daug suvartojamų baltymų arba ji paprasčiausiai nėra pašalinama kartu su šlapimu. Taip gali nutikti sutrikus inkstų funkcijai.
Unikauskas teigia, kad sunerimti dėl galimo sutrikimo reikėtų tada, kai šlapimo rūgšties lygis pasiekia daugiau nei 6 mg/dl. Tokiu būdų užkirsite kelią galimiems organizmo funkcijų sutrikimams.
Gali pagreitinti kitų ligų atsiradimą
Pasirodo, nuolatinė hiperurikemija yra aptinkama net pas 25 proc. suaugusių vyrų. Šiek tiek mažesnis procentas randamas postmenopauzinio periodo moterų tarpe.
Šansas turėti šį sutrikimą senstant didėja dėl fiziologiškai mažėjančios inkstų funkcijos.
Unikauskas aiškina, kad išsivysčiusi patologija gali pagreitinti kitų ligų atsiradimą arba esančių progresavimą ir išskiria tris pagrindines hiperurikemijos komplikacijas:
- Podagra
- Nefropatija (tam tikri organai, šiuo atveju inkstai, nustoja tinkamai funkcionavę dėl ten vykstančių pakitimų)
- Inkstų akmenys
Laboratorinės medicinos gydytoja Eglė Marciuškienė teigia, kad dėl hiperurikemijos išsivysčiusios komplikacijos gali būti besimptomės ir pasireikšti tik po 10–15 metų.
„Hiperurikemiją galima nustatyti tik atlikus laboratorinius tyrimus, tai yra – ištyrus kraują – ir nustačius, kad šlapimo rūgšties kraujyje yra per daug“, – sako E. Marciuškienė.
Vienas didžiausių veiksnių – alkoholis
Gydytoja teigia, kad labiau sunerimti reikėtų vyrams, nes moteris nuo šios patologijos apsaugo estrogeno hormonas. Suklusti derėtų ir su nutukimu susidūrusiems asmenims.
Gydytoja perspėja, kad vienas didžiausių hiperurikemijos rizikos veiksnių yra alkoholis. Jis šlapimo rūgščiai neleidžia pasišalinti kartu su šlapimu ir grąžina ją atgal.
Visgi dažniausiai ši patologija yra paveldima. Tad, jei žinote, kad kažkas iš giminės ar šeimos susidūrė su šiuo sindromu, reikėtų susirūpinti ir pasitikrinti sveikatą dar nesulaukus simptomų.
Visgi yra būdų, kaip mažinti hiperurikemijos sindromą. Vienas iš jų – vaisių, uogų, daržovių, riešutų, sėklų bei ankštinių daržovių vartojimas. Štai raudonos mėsos ir jūros gėrybiu visgi reikėtų vengti.
„Labai griežta dieta gaunasi“, – tvirtina vaistininkė Jovita Aleknienė.
Daugiau gydytojo patarimų, kaip mažinti hiperurikemiją, pamatykite aukščiau esančiame vaizdo įraše.
Laidą „Kviečiame daktarą“ žiūrėkite šeštadieniais 11:30 per TV3!
VISĄ LAIDĄ ŽIŪRĖKITE ČIA:
Straipsnis parengtas pagal TV3 laidą „Kviečiame daktarą“.