Nichole Andrews iš JAV teigė, kad žmonės turėtų vengti alkoholio ir perdirbtos mėsos, nes ne kartą įrodyta, kad šie produktai skatina vėžinių ląstelių vystymąsi, rašo dailymail.co.uk.
„Žinau, kad visi jums sako, jog kalbant apie maistą viskas didina vėžio riziką, tačiau taip nėra“, – sakė Nichole.
Ji teigė, kad geriausiai onkologinių ligų riziką sumažinsite vengdami alkoholio ir perdirbtos mėsos ar jos pusgaminių.
Įspėja vartojančius alkoholį
Nichole yra dietologė mitybos specialistė, kuri specializuojasi onkologinių ligonių mitybos srityje ir dirba su vėžiu sergančiais žmonėmis, siekdama padėti jiems pasveikti ir pagerinti sveikatą pasitelkiant mitybą, fizinį aktyvumą ir gyvenimo būdo pokyčius.
Nichole teigė, kad reikėtų vengti bet kokio alkoholio, net raudonojo vyno, nes jis siejamas su didesne šešių rūšių vėžio rizika.
„Alkoholio vartojimas ne tik kenkia kepenų sveikatai ir gali baigtis kepenų vėžiu, bet ir didina krūties, burnos, gerklės, stemplės ir žarnyno vėžio riziką“, – aiškino ji.
Australijos vėžio organizacijos duomenimis, yra patikimų įrodymų, kad alkoholio vartojimas, net ir nedideliais kiekiais, didina vėžio riziką.
Vėžys – ne vienintelis alkoholio keliamas pavojus sveikatai, nes alkoholis skatina svorio augimą ir nutukimą, sukelia kepenų cirozę, priklausomybę, insultą ir kt.
Sveikatos specialistų duomenimis, per savaitę reikėtų išgerti ne daugiau kaip 10 standartinio dydžio alkoholinių gėrimų ir ne daugiau kaip keturis standartinio dydžio alkoholinius gėrimus per dieną.
Be to, vartojantieji alkoholį jį turėtų keisti vandeniu ar kitais sveikais gėrimais ir prieš papildydami taurę įsitikinti, kad ji visiškai tuščia, kad galėtų tinkamai suskaičiuoti, kiek alkoholio suvartoja.
Ragina atsisakyti ir perdirbtos mėsos
Nichole taip pat sakė, kad reikėtų vengti perdirbtos mėsos, pavyzdžiui, šoninės, kumpio, įvairių dešrelių. Ji teigė, kad tokia mėsa yra susijusi su padidėjusia storosios žarnos vėžio rizika.
„Perdirbant mėsą dideliame karštyje gali susidaryti kancerogeninių junginių, tokių kaip policikliniai aromatiniai angliavandeniliai ar heterocikliniai aminai, kurie dar labiau padidina vėžio riziką.
Raudonoje mėsoje yra heminės geležies, iš kurios, vykstant medžiagų apykaitai, gali susidaryti kenksmingų junginių, galinčių pažeisti gaubtinę žarną“, – sakė ji.
Perdirbtoje mėsoje gali būti daug riebalų ir druskos, todėl jos vartojimą reikėtų riboti arba visiškai atsisakyti. Tokie produktai kaip dešrelės, saliamis, čorizo, kabanosi, peperoni, pastrami, rūkyta šoninė ar kumpis didina vėžio riziką.
Nichole teigimu, moksliniai duomenys apie tai, kodėl šie minėti produktai didina vėžio riziką, priverčia atverti akis:
„Alkoholis virsta acetaldehidu, kuris yra žinomas kancerogenas, o perdirbtoje mėsoje yra tokių junginių kaip nitritai ir N-nitrozo junginiai, kurie gali suardyti mūsų DNR ir padidinti vėžio riziką.“