Kai kurie žmonės nė nepagalvoja, kad galima panaudoti dažniausiai išmetamas moliūgo dalis ir yra ne vienas būdas, kaip juos panaudoti, pavyzdžiui, iš minkštimo išsivirti sriubą. O ką daryti su sėklomis?
„Oddbox“ maisto švaistymo ekspertai atskleidė, kaip maksimaliai išnaudoti savo moliūgą, ką padaryti su likusiu minkštimu ir jo sėklomis, rašo express.co.uk.
Galite naudoti moliūgų minkštimą moliūgų skiltelėms gaminti. Tiesiog moliūgą supjaustykite skiltelėmis su oda ar be jos, apšlakstykite aliejumi, medumi ir kmynų sėklomis, tada pakepinkite 200°C temperatūroje.
Arba naudokite jį moliūgų skonio humusui gaminti ‒ iškepkite moliūgą, o tada minkštimą sumaišykite su tahini, citrinos sultimis, trupučiu česnako ir kmynų. Taip pat iš minkštimo galite iškepti, pavyzdžiui, moliūgų pyragą ar keksą.
Vienas iš sunkumų, su kuriais susiduriama ‒ kaip nuimti moliūgo žievelę, nes šis darbas išties nelengvas. Tačiau pašalinę žievelę jos neišmeskite, nes galite pasigaminti puikų užkandį ‒ moliūgų traškučius.
Pabarstykite žievelę druska, apšlakstykite nedideliu kiekiu alyvuogių aliejaus ir kepkite 25 minutes 200℃ orkaitėje ant viršutinės lentynos, kol apskrus. Jei visa tai jums per daug sudėtinga, tada tiesiog moliūgą dėkite tiesiai į orkaitę ir apskrudinkite visą.
Nupjaukite viršutinę dalį, pašalinkite sėklas, apšlakstykite aliejumi ir trupučiu druskos ir kepkite 180°C temperatūroje, kol suminkštės. Tada galite įdaryti pasirinktu įdaru, pavyzdžiui, troškiniu, aitriąja paprika, grūdais, džiovintais vaisiais ar bet kuo, kas jums patinka!
Moliūgų sėklų nauda
Moliūgų sėklas galima drąsiai valgyti, jos yra skanios ir tikrai naudingos. Kelis kartus per savaitę suvalgę po saują šių sėklų, gausite daug naudos sveikatai. Pavyzdžiui, moliūgų sėklos yra puikus baltymų ir nesočiųjų riebalų, tokių kaip omega 3 ir omega 6 riebalų rūgštys, šaltinis.
Dėl savo hipoglikeminių savybių moliūgų sėklos gali padėti palaikyti normalų cukraus kiekį kraujyje, o tai puikiai tinka diabetikams. Moliūgų sėklose gausu magnio, kuris gali padėti sureguliuoti kraujospūdį ir miegą. Moliūgų sėklos yra supermaistas, nes jose gausu antioksidantų, padedančių kovoti su žalingu laisvųjų radikalų poveikiu.
Kai kurie tyrimai parodė, kad sveikai besimaitinantys ir moliūgų sėklas valgantys žmonės yra žymiai rečiau linkę susirgti krūties vėžiu. Taip pat yra įrodymų, kad moliūgų sėklos ir moliūgų sėklų aliejus gali sumažinti cholesterolio kiekį ir užkirsti kelią širdies ir kraujagyslių ligoms.
Kiti tyrimai parodė, kad moliūgų sėklos gali užkirsti kelią šlapimo takų sutrikimams arba juos gydyti. Norėdami mėgautis moliūgo sėklomis, pirmiausia iš moliūgo išimkite sėklas ir jas gerai nuplaukite. Būtinai pašalinkite visus minkštimo likučius, o sėklas nusausinkite švariu rankšluosčiu.
Tada padėkite sėklas ant skardos, patepkite pasirinktu aliejumi, užbarstykite žiupsneliu druskos ar net aitriosios paprikos dribsniais. Kepkite moliūgų sėklas apie 10 minučių 180°C temperatūroje. Valgykite jas kaip tik norite. Kai kurie žmonės jas vartoja kaip užkandį ‒ panašiai kaip riešutus ar kitas sėklas.
Arba galite jas įmaišyti į parduotuvėje perkamus granolos ar riešutų mišinius. Dar vienas būdas jomis pasimėgauti ‒ pridėti moliūgų sėklų į susmulkintą avokadą ar apkeptus kiaušinius. Galite jas valgyti pietums, įbėrę į sriubas ar salotas. Moliūgų sėklas galima įmaišyti į ryžius, kuskusą, košes, kad pridėtų šiek tiek tekstūros.