• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mados tendencijos nuolat kinta, o žvelgiant į 2025 metus, matome aiškų postūmį link eklektikos, tvarumo ir technologijų sąveikos. Asmeninės stilistės Viktorija Kovriga ir Svetlana Frolova savo prognozėmis leidžia pažvelgti į artėjančių metų mados pasaulį, kuris sujungia praeities elementus su šiuolaikiniu minimalizmu bei inovatyviomis technologijomis.

Mados tendencijos nuolat kinta, o žvelgiant į 2025 metus, matome aiškų postūmį link eklektikos, tvarumo ir technologijų sąveikos. Asmeninės stilistės Viktorija Kovriga ir Svetlana Frolova savo prognozėmis leidžia pažvelgti į artėjančių metų mados pasaulį, kuris sujungia praeities elementus su šiuolaikiniu minimalizmu bei inovatyviomis technologijomis.

REKLAMA

Tendencijos ir spalvų paletė: futurizmas ir stabilumas

Viktorija Kovriga pabrėžia, kad 2025 metų spalvų paletė bus glaudžiai susijusi su visuomenės nuotaikomis ir įkvėps drąsius, tačiau apgalvotus pasirinkimus.

„2025-tųjų spalva bus intensyvi purpurinė, kuri „kalbės“ apie paslaptingumą, pokyčius ir futurizmą“, – teigia stilistė, pridurdama, kad ši spalva išsiskirs iš kitų dėl savo drąsos ir ryžto simbolikos.

Kartu išpopuliarės prigesinta rožinė, kuri, anot Viktorijos, asocijuojasi su stabilumu ir komfortu, bei turkio spalva, simbolizuojanti skaitmeninį pasaulį ir sveikatingumą.

REKLAMA
REKLAMA

Medžiagų srityje 2025 metai bus išskirtiniai dėl praeities inspiracijų. Viktorija pastebi, kad tendencijose dominuos įvairių dešimtmečių stilistika: „Tvido medžiagos, art deco iš 20-ųjų, taškeliai iš 60-ųjų ir abstraktūs 70-ųjų raštai“.

REKLAMA

Jos teigimu, eklektiškas raštų derinys leis kiekvienam atrasti tai, kas rezonuoja su jų asmeniniu stiliumi.

Stilistė Svetlana Frolova taip pat teigia, kad 2025 metais dominuos dvi kryptys – eklektika ir minimalizmas.

„Eklektika leis drąsiai maišyti skirtingas epochas ir kryptis, o minimalizmas atsispindės per švarias linijas, paprastas spalvas ir natūralias medžiagas, tokias kaip linas, medvilnė ir vilna, – sako ji. – Kartu atsiras naujovės – perdirbto plastiko audiniai taps ne tik ekologišku, bet ir madingu sprendimu.“

REKLAMA
REKLAMA

Viktorija Kovriga priduria, kad „ilgus metus buvome prisijaukinę minimalizmą, tačiau 2025-tais galėsime džiaugtis maksimalizmu – ryškūs aksesuarai, geometrinės formos ir net retro stiliaus moteriški nedideli rankinukai iš 90-ųjų taps svarbiais akcentais.“

Individualumo ir tvarumo svarba madoje

Mados pasaulyje pastaruoju metu vis dažniau akcentuojama individualumo svarba, o Viktorija Kovriga pataria ignoruoti nuolat kintančias tendencijas ir rinktis tai, kas tinka ir patinka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Dizaineriai sako — ignoruokite trendus, atraskite savo asmeninį stilių“, – pastebi Viktorija. Vis daugiau žmonių pasirenka kurti unikalius įvaizdžius, nepaisant diktuojamų tendencijų.

Tvarumas, kuris ilgą laiką buvo viena pagrindinių mados temų, vis dar išlaikys savo aktualumą.

„Tvarumo iniciatyvą pradėčiau nuo vartojimo, išsiaiškinimo ko man reikia ir kiek“, – sako Viktorija, pabrėždama, kad mažiau yra daugiau.

Vis dažniau akcentuojamas atsakingas požiūris į drabužių pirkimą bei dėmesys natūraliems, sveikatai ir aplinkai draugiškiems pluoštams, tokiems kaip medvilnė ir vilna.

REKLAMA

„Naudotų prekių pirkimas taps neatsiejama mados ekosistemos dalimi ir tik didės populiarumas, palaikydamas tvarumą ir unikalumą. Jau dabar matome, kiek prekių ženklų dėvėtus drabužius priima perdirbti. 2025 m. dėvėtų daiktų pirkimas atliks svarbų vaidmenį madai pereinant prie tvaresnių ir apykaitinių vartojimo modelių“, – aiškina S. Frolova.

Technologijų įtaka mados pramonei

Technologijų pažanga neabejotinai daro įtaką mados pramonei. Viktorija Kovriga pastebi, kad vis daugiau prekių ženklų siekia panaudoti inovacijas, siekdami ne tik nustebinti, bet ir efektyviai naudoti žaliavas: „Dirbtinis intelektas naudojamas virtualiems prototipams gaminti, o trendų analitika vis labiau priklauso nuo technologijų.“

REKLAMA

Svetlana Frolova taip pat pastebi dirbtinio intelekto ir 3D spausdinimo įtaką. Šios technologijos padeda kurti virtualius mados modelius, kurie tampa neatsiejama mados pristatymų dalimi. Skaitmeniniai dizainai leidžia kūrėjams eksperimentuoti ir pasiekti platesnę auditoriją, o tai savo ruožtu padeda formuoti mados ateitį.

Aksesuarai ir retro stiliaus atgimimas

Aksesuarų srityje 2025 metais karaliaus maksimalizmas. Viktorija Kovriga sako, kad „bus populiarūs moteriški nedideli rankinukai, sakvojažai, kurie buvo populiarūs 90-aisiais, tačiau šalia jų vis dar liks didelės, XXL rankinės.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Papuošalų srityje bus akcentuojami išraiškingi „statement“ aksesuarai, masyvūs auskarai ir grandinėlių sluoksniavimas.

Svetlana Frolova taip pat pastebi 70-ųjų ir 90-ųjų įkvėptą eklektiką: „Plačias kelnes derinsime su ryškiais viršutiniais drabužiais ir masyviais aksesuarais – tai puikus eklektikos pavyzdys.“

Tai leis derinti skirtingų epochų elementus, sukuriant unikalius ir drąsius įvaizdžius. Ji taip pat priduria, jog mus bando sugrąžinti į vaikystę: „Vaikiški piešiniai ant rankinių (geriau iš karto dviejų), žaislų formos papuošalai, permatomi muliai, kuprinės ir basutės per pirštą – šiuos aksesuarus dizaineriai siūlo mums nešioti vasarą.“

REKLAMA

Stilius kaip saviraiškos priemonė

Gatvės mados tendencijos ir „high fashion“ vis labiau susilieja, leidžiančios vartotojams kurti savitus įvaizdžius, nepaisant mados industrijos diktuojamų normų. „Mada gali tik pasufleruoti, bet individas turės savo skonį“, – teigia Viktorija Kovriga. Tai leidžia vartotojams išreikšti savo individualumą ir formuoti stilių pagal asmeninius poreikius.

Apibendrinant, 2025 metų mada bus kupina kontrastų: drąsi eklektika, futurizmo elementai susijungs su švelniomis, pastelinėmis spalvomis, o technologijų pažanga leis eksperimentuoti su drabužių dizainu. Individualumas ir tvarumas išliks svarbūs, o kiekvienas, nepaisant tendencijų, galės atrasti savo asmeninį stilių.

REKLAMA

„Svarbiausia yra išdrįsti bandyti, eksperimentuoti, puoštis ir mėgautis tuo“, – pabrėžia Viktorija Kovriga, kviesdama drąsiai žengti į ateinančius mados metus.

Į ką investuoti savo drabužinėje?

„Geriausia investicija į savo garderobą yra klasikiniai drabužiai. Kaip stilistė, manau, kad kai kurie drabužių elementai yra verti investicijų, o kitus galima įsigyti pigiai. Investuokite į kokybišką avalynę, kašmyro megztinius ir puikią rankinę“, – sako S. Frolova.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Stiliaus kelionėje svarbu suprasti, kas konkrečiai patinka ir išvardinti tai, užfiksuoti. Tuomet atrasčiau drabužių siluetus, kurie gražiai gula ant mano figūros, sužinočiau kokie drabužių modeliai man tinka. Išsiaiškinus tai, bus lengva pasirinkti dalykus bet kurioje stiliaus ir trendų pasiūloje. Taip pat, investuočiau, jei įmanoma, ne į kiekį, o kokybę — kalbant tvarumo ir sveikatos kontekste rinkčiausi natūralius ir pusiau natūralius pluoštus“, – dalinasi V. Kovriga.

Straipsnio autorė: praktiką atliekanti Gabrielė Orševskytė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų