Dabar į spaudyklas žmonės maišais veža rudeninius obuolius. Sulčių spaudėjai atskleidžia ir kuo gyventojai sugalvoja paįvairinti tradicines obuolių sultis.
Daugiau apie tai – TV3 žiniose.
„Va, moliūgo būna atveža, prašom supjaustyti didelio obuolio gabaliukais, kad jie tilptų mums į presą“, – pasakoja.
Moliūgai, morkos, obuoliai – bene populiariausios sodo ir daržo gėrybės, iš kurių žmonės spaudžia sultis. Tačiau, pasak spaudėjų, gyventojai mėgsta išbandyti ir naujus derinius.
„Ir aronijos, ir cukinijų šiais metais gavom. Gal ir neblogai būtų ir burokėlio pabandžius įspaust“, – sako sulčių spaudyklos administratorius Modestas.
Tačiau šįkart Danguolė nusprendė rinktis jau patikrintą ir šeimos pamėgtą derinį.
„Man skaniau, kai yra moliūgo, morkų, obuolių, man tai tokios skanesnės. Vien obuolių per daug rūgščios“, – pasakoja pnevėžietė Danguolė.
Panevėžio pašonėje, Staniūnuose, sulčiaspaudės dūzgia jau kelios savaitės. Žmonės maišais veža gėrybes iš sodų.
„Minimum kiekis 30 litrų, bet būna įvairiai – ir 90, ir 150, kol kas rekordas mūsų buvo virš 200 litrų šį sezoną“, – dalijasi sulčių spaudyklos administratorius.
Tokio ankstyvo sezono nebuvo
Staselė iš Panevėžio rajono namo veš per 60 litrų obuolių sulčių.
„Ir geriam, ir vakuojam, ir burokėlius vakuojam, viską darom su sultim. Mano mažoji neturi 4 metukų, bet sako čia vitaminai“, – kalba Panevėžio rajono gyventoja Staselė.
Panevėžietis Kazimieras šiemet anksčiau nusprendė surinkti sodo obuolius ir spausti sultis.
„Obuolių yra, tik visi labai krenta, dėl to anksti atvežėm spausti, nes labai krenta, labai pūna“, – pasakoja Kazimieras.
Ir spaudyklos Molainių kaime Panevėžio rajone šeimininkė patvirtina – tokio ankstyvo sezono dar nėra buvę. Sulčiauspaudes pirmą kartą įjungė liepos 30 – ąją.
„Tas vėjas, tas lietus pripurtė visiems, kitos spaudyklos dar nedirbo, tai mes turėjom darbo“, – sako sulčių spaudyklos savininkė Julija.
Gardina sultis priedais
Dabar į spaudyklą vienas po kito veža jau rudeninius obuolius.
Sulčių spaudyklos šeimininkė sako, kad šiemet ten, kur obuolių neišpurtė vėjai, derlius geras. Tai rodo ir be perstojo dūzgiantys aparatai.
„Dirbam ir nuo 8, ir nuo 10, dirbam ir nuo 6“, – tikina Julija.
Dešimtus metus sultis spaudžianti Julija atskleidžia ir kuo žmonės sugalvoja paįvairinti obuolių sultis.
„Ir su šaltalankiu, buvo net su putinu tuo raudonu, kuris kartus labai, su avietėm dar labai skanios sultys, aš pati spaudžiu su avietėm“, – kalba sulčių spaudyklos savininkė.
Dirbs, kol ištuštės sodais
Marius prie obuolių derino vynuoges. Vyras suskaičiavo ir kiek atsiėjo sulčių spaudimas.
„16 litrų – 44 eurai, normaliai“, – tikina panevėžietis.
Spaudyklos Molainių kaime šeimininkė sako šiemet kainų nekeitusi. Kai kurie kilstelėjo 10 centų.
„Kur buvo po 3 litrus tokios pastatomos pakuotės, kur pas mus yra, tai po 10 centų pabrango, buvo 2,70, dabar – 2,80. O po 5 litrus buvo 3,40, šiais metais – 3,50“, – pasakoja sulčių spaudyklos administratorius.
Sulčių spaudyklų šeimininkai tvirtina dirbsiantys kol ištuštės žmonių sodai. Yra buvę metų, kai sulčiauspaudės dūzgė iki vėlyvo rudens.
Daugiau apie tai sužinokite vaizdo reportaže, esančiame straipsnio viršuje.