• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mitybos specialistė įspėjo žmones vengti naudoti saldiklius vietoje cukraus, nes, jie yra „blogesni“ ir gali pakenkti sveikatai. Vietoj cukraus ir dirbtinių saldiklių ji ragina rinktis vieną produktą, apie kurį daugelis nė nežino.

Mitybos specialistė įspėjo žmones vengti naudoti saldiklius vietoje cukraus, nes, jie yra „blogesni“ ir gali pakenkti sveikatai. Vietoj cukraus ir dirbtinių saldiklių ji ragina rinktis vieną produktą, apie kurį daugelis nė nežino.

REKLAMA

Mitybos specialistė griežtai įspėjo apie pavojus, kylančius vartojant per daug saldiklių vietoj cukraus. Įprastas buitinis cukrus, dažnai dedamas į arbatas ir kavą arba naudojamas kepiniams, yra labiau rafinuotas maisto produktas, turintis nedaug svarbių maistinių medžiagų, rašo express.co.uk.

Kita vertus, sacharinas, populiarus dirbtinis saldiklis, yra angliavandenis, sudarytas iš dviejų monosacharidų: gliukozės ir fruktozės. Dėl savo sudėties sacharinas greitai absorbuojamas į kraują, todėl gliukozės kiekis padidėja, o tai gali kelti pavojų kai kurių žmonių sveikatai.

Cukrų pakeiskite šiuo produktu

„TikTok“ vaizdo įraše, iš pradžių paskelbtame ispanų kalba, bet apytiksliai išverstame į kitas kalbas, Maria Merino pasisakė dėl cukraus ir saldiklių. Ji teigė, kad žmonės verčiau turėtų rinktis cukrų, o ne saldiklius, nes jis yra geriau įsisavinamas.

REKLAMA
REKLAMA

Ji teigė: „Jei dabar valgau sausainį, taip, jis gali būti nesveikas dėl miltų, cukraus ar riebalų rūšies. Tačiau niekas nepasiekia mikrobiotos ar storosios žarnos, kad galėtų fermentuotis. Tuo tarpu saldikliai sukelia fermentaciją, jie kur kas blogiau veikia jūsų mikrobiotą.“

REKLAMA

Tuo tarpu daktaras Jaume Fontanalsas tame pačiame vaizdo įraše paprieštaravo, kad cukrus iš tikrųjų gali būti kenksmingesnis, nes sukelia gliukozės kiekio šuolius. Jis perspėjo: „Gliukozės ir insulino šuoliai galiausiai sulėtins medžiagų apykaitą.“

Jis rekomendavo žmonėms, kurie yra pasiryžę vengti cukraus, naudoti gryną steviją. Tai yra natūralus saldiklis.

Nepaisant to, kad abu sveikatos priežiūros specialistai turėjo skirtingas nuomones, jie priėjo prie išvados, kad diskusijose apie abiejų medžiagų keliamą riziką reikėtų daugiau dėmesio skirti jų kiekiui ir vartojimo dažnumui.

REKLAMA
REKLAMA

Maria sakė: „Padarėme išvadą, kad reguliarus cukraus vartojimas gali būti blogesnis už saldiklių vartojimą, o taip pat saldikliai labai kenkia mikrobiotai“.

Tuo tarpu dr. J. Fontanalsas pridūrė: „Jei kasdien palaipsniui duosiu jums po truputį cukraus, ilgainiui jums susiformuos priklausomybė, ir jūs negalėsite nustoti jų vartoti – nesvarbu cukraus ar saldiklio.

Jums išsivystys priklausomybė, nes maitinsite tam tikras žarnyno bakterijas, kurios prie to pripranta. Tuomet bus daug sunkiau sustoti, nei toliau jį vartoti.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vyrauja klaidinga nuomonė, kad saldiklių vartojimas tiesiogiai didina vėžio riziką. Tačiau „Cancer Research UK“ paneigė šį mitą, teigdama, kad yra nedaug įrodymų, siejančių saldiklius su vėžiu.

Vis dėlto asmenims, sergantiems fenilketonurija (PKU) – retu genetiniu sutrikimu, neleidžiančiu metabolizuoti aspartamo sudėtyje esančio fenilalanino – patariama vengti tam tikrų saldiklių, pavyzdžiui, aspartamo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų