„Kiekvienas grilio ritualas man – tarsi kūrybinis procesas. Kiaulienos šonkauliai su legendinėmis šviežių kopūstų salotomis – vienas mėgstamiausių derinių, kuris savo paprastumu, bet nepaprastu skoniu sugeba užkariauti širdis. Grilis man yra ne tik apie maisto gaminimą, bet ir apie malonumą, kuris atsiranda derinant skonius, tekstūras ir, žinoma, pašnekesius su artimaisiais“, – sako V. Radzevičius.
Marinatas – Vytaro grilinimo paslaptis
V. Radzevičius pabrėžia, kad tinkamas šonkaulių marinavimas – viena svarbiausių šio patiekalo dalių, nes būtent tai lemia galutinį patiekalo skonį ir tekstūrą. „Marinavimas suteikia šonkauliams gilų, sodrų skonį, kuris įsigeria į mėsą ir išryškina jos natas bei suteikia subtilų saldumo ir aštrumo balansą. Grilinamų šonkaulių kvapas tampa neatsiejama vasaros vakaro dalimi ir sukuria tikrą kulinarinę šventę. Tai tarsi priminimas, kad vasara yra pats geriausias metas mėgautis grilio malonumais“, – sako „Lidl“ ambasadorius V. Radzevičius.
Anot jo, vištieną geriausia marinuoti su citrusiniais ingredientais, tokiais kaip citrina, apelsinas ar laimas, kurie suteikia šviežumo ir padeda suminkštinti mėsą. Pridėjus medaus ar cukraus, vištiena įgauna saldumo, kuris puikiai dera su aštriais prieskoniais, tokiais kaip česnakas, imbieras, raudonoji paprika, čiobreliai ir kalendra. Kiaulienos marinavimui tinka rūgštūs ingredientai, tokie kaip actas arba obuolių sidro actas, kurie padeda subalansuoti riebumą ir suminkštinti mėsą. Pridėjus medaus arba rudojo cukraus, mėsa įgauna saldumo ir karamelizuojasi kepdama. Intensyvūs prieskoniai, tokie kaip česnakas, svogūnai ar raudonėlis taip pat puikiai papildo kiaulienos skonį.
Legendinės salotoms – švieži lietuviški kopūstai
Coleslaw, arba šviežios kopūstų salotos, yra populiarus patiekalas, kilęs iš Europos, tačiau plačiai paplitęs tiek Amerikoje, tiek visame pasaulyje. Šios salotos dažniausiai ruošiamos iš smulkiai supjaustyto kopūsto, morkų ir kitų daržovių, pagardintų majonezu, actu, cukrumi ir prieskoniais. Pirmosios šių salotų užuomazgos atsirado jau senovės Romoje, kur buvo naudojami kopūstai ir kiti ingredientai, tačiau šiuolaikinė versija su majonezu ir actu atsirado tik 18-ajame amžiuje. Šiandien šviežios kopūstų salotos yra neatsiejamos nuo įvairių patiekalų, ypač kepto maisto, ir dažnai patiekiamos kaip garnyras arba atskiras užkandis.
Pasak V. Radzevičiaus, dabar, kai atsirado švieži lietuviški kopūstai, tai pats tinkamiausias metas pasigaminti gaivias ir traškias coleslaw salotas. Švieži kopūstai šiuo metu pasižymi ypatingu skoniu ir traškumu, todėl jie puikiai tinka salotoms, kurios daugeliui pažįstamos iš kulinarinių nuotykių gastro baruose, nes yra dažnai pateikiamos prie mėsainių: „Naudodami lietuviškus sezoninius ingredientus, galite mėgautis skaniais ir sveikais patiekalais, kurie puikiai dera su grilintais šonkauliais, o jų traškumas ir gaivumas padeda subalansuoti šilto patiekalo skonį.“
Grilinti kiaulienos šonkauliai
Reikės:
- 1 kg kiaulienos šonkaulių
- 3 šaukštų alyvuogių aliejaus
- 2 šaukštų medaus
- 1 šaukšto obuolių acto
- 1 česnako
- Druskos, pipirų, čiobrelių ir raudonosios paprikos pagal skonį
Gaminimo eiga:
Pirmiausia, pasirūpinkite, kad kiaulienos šonkauliai būtų nusausinti. Uždenkite juos didesnėje lėkštėje arba dubenyje. Tuo metu paruoškite marinatą: į dubenį įpilkite alyvuogių aliejaus, medaus, obuolių acto, smulkiai sukapoto česnako, druskos, pipirų, čiobrelių ir raudonosios paprikos pagal skonį. Viską gerai sumaišykite, kad gautumėte vientisą masę.
Įdėkite šonkaulius į paruoštą marinatą ir gerai juos ištrinkite, kad marinatas tolygiai pasiskirstytų ant mėsos. Uždenkite ir palikite marinuotis šaldytuve bent 1–2 valandas, o geriausia – per naktį, kad skoniai gerai įsigertų į mėsą.
Kol šonkauliai marinuojasi, paruoškite grilį – įkaitinkite jį iki vidutinės temperatūros. Iškepkite šonkaulius ant grotelių, periodiškai juos apverčiant ir kartais aptepant likusiu marinatu. Grilinkite maždaug 20–30 minučių, priklausomai nuo šonkaulių storio, kol jie bus iškepti ir įgaus auksinę, traškią plėvelę.
Kai šonkauliai bus tinkamai iškepti ir gražiai apskrudę, nuimkite juos nuo grilio ir leiskite kelioms minutėms atvėsti, kad sultys pasiskirstytų. Tuomet galite juos supjaustyti ir patiekti su mėgstamais garnyrais – pavyzdžiui, su šviežiomis daržovėmis arba tradicinėmis šviežių kopūstų salotomis. Skanaus!
Šviežių kopūstų (coleslaw) salotos
Reikės:
- 1 vidutinio dydžio kopūsto
- 2 morkų
- 3 šaukštų majonezo
- 1 šaukšto obuolių acto
- Druskos, pipirų
Gaminimo eiga:
Pirmiausia, nuplaukite kopūstą ir morkas. Kopūstą supjaustykite plonais šiaudeliais. Morkas nuskuskite ir sutarkuokite smulkia tarka.
Dideliame dubenyje sumaišykite smulkiai supjaustytą kopūstą ir tarkuotas morkas. Gerai išmaišykite, kad daržovės tolygiai pasiskirstytų.
Mažame dubenyje sumaišykite majonezą su obuolių actu, druska ir pipirais pagal skonį. Gerai išmaišykite, kad susidarytų vienalytė padažo masė. Jei norite, kad salotos būtų švelnesnės, galite įdėti dar šiek tiek majonezo arba acto pagal savo skonį.
Paruoštą padažą supilkite ant daržovių ir gerai išmaišykite, kad visi ingredientai tolygiai pasiskirstytų. Jei norite, kad salotos būtų švelnesnės ir skanesnės, palikite jas šaldytuve bent 30 minučių, kad susigertų visi skoniai. Skanaus!
Reikalingų prekių galima įsigyti 81 „Lidl“ parduotuvėje 29 šalies miestuose: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Alytuje, Marijampolėje, Kėdainiuose, Telšiuose, Kretingoje, Mažeikiuose, Tauragėje, Jonavoje, Panevėžyje, Ukmergėje, Utenoje, Plungėje, Palangoje, Elektrėnuose, Visagine, Šilutėje, Radviliškyje, Vilkaviškyje, Druskininkuose, Rokiškyje, Kaišiadoryse, Nemenčinėje, Gargžduose, Molėtuose ir Jurbarke.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!