• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Laidoje „Kviečiame daktarą“ profesorius, LSMU Vidaus ligų klinikos gydytojas Alvydas Unikauskas, atsakys į daugelį kankinantį klausimą, į kurį atsakymo ieško visi: kiek kavos puodelių galima išgerti per dieną?

Laidoje „Kviečiame daktarą“ profesorius, LSMU Vidaus ligų klinikos gydytojas Alvydas Unikauskas, atsakys į daugelį kankinantį klausimą, į kurį atsakymo ieško visi: kiek kavos puodelių galima išgerti per dieną?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šiais metais moksliniame žurnale buvo publikuotas tyrimas, kuriame analizuoti britų pacientų duomenys. Jame dalyvavo 200 tūkst. žmonių, kurių gyvenimo būdas ir įpročiai buvo panašūs. Tyrime buvo lyginami kavos nevartojantys asmenys su tais, kurie ją geria, siekiant įvertinti trijų ligų – cukrinio diabeto, miokardo infarkto ir insulto – riziką“, – pasakoja gydytojas. 

REKLAMA

Tyrimo rezultatai parodė, kad tie, kurie kasdien išgerdavo bent tris puodelius kavos, turėjo beveik tris kartus mažesnę riziką susirgti šiomis ligomis, palyginti su kavos nevartojančiais asmenimis. Dar įdomiau, kad tie, kurie gerdavo net iki devynių puodelių kavos per dieną, turėjo beveik dvigubai mažesnę riziką. Taigi, tyrimas atskleidė, jog tam tikra kofeino koncentracija kraujyje gali apsaugoti nuo šių ligų.

REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto, A. Unikauskas pabrėžia, kad tokią naudą gali suteikti tik juoda kava. „Kava su pienu ir cukrumi yra labai prastas pasirinkimas. Nors abu šie priedai kenkia, gerti kavą su pienu yra dar blogiau nei su cukrumi. Pienas turi paprastą angliavandenį – laktozę, tačiau problema kyla dėl jame esančio baltymo – kazeino. Organizme susidarant angliavandenių ir baltymų junginiui, šis derinys tampa kenksmingas mūsų sveikatai“, – atkreipia dėmesį profesorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis taip pat akcentuoja, kad tie, kurie kavą geria be pieno ir be cukraus, dažniausiai nesusiduria su padidėjusio kraujo spaudimo rizika. Tačiau žmonėms, kurie renkasi kavą su pienu, rizika susirgti padidėjusio kraujo spaudimo liga yra gerokai didesnė. 

„Jei visgi norisi kavą šiek tiek paskaninti ar pašvelninti jos skonį, geresnė alternatyva būtų į kavą įsidėti šiek tiek sviesto – tai sveikas būdas mėgautis kava“, – pataria profesorius. 

REKLAMA

Probiotikai – kodėl jie tokie svarbūs?

Kita aktuali „Kviečiame daktarą“ laidos tema – probiotikai. Viena iš laidos žiūrovių klausė, kokius kriterijus reikėtų apsvarstyti renkantis probiotikus. Į šį klausimą sutiko atsakyti „Eurovaistinės“ vaistininkė Jovita Aleknienė, pateikdama vertingų patarimų dėl tinkamo probiotikų pasirinkimo.

REKLAMA

Ji pasakoja, kad probiotikai yra labai svarbūs ir reikalingi mūsų organizmui. Kitaip tariant, tai gerosios bakterijos, esančios mūsų žarnyne. Kartais nutinka, kad gerųjų bakterijų sumažėja, o tai išbalansuoja visą mūsų žarnyno mikroflorą. Dažniausios priežastys, dėl kurių tai įvyksta, yra netinkama mityba, antibiotikų vartojimas ir ilgalaikis stresas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Aukštos kokybės gerųjų bakterijų padermės yra kruopščiai tiriamos ir saugomos, siekiant išvengti galimų genetinių pokyčių. Todėl ant maisto papildo etiketės patariama ieškoti patvirtinimo, kad šios bakterijos saugomos specialiuose bankuose“, – vieną iš kriterijų, kaip pasirinkti tinkamus probiotikus, įvardija vaistininkė. 

REKLAMA

Taip pat pašnekovė atskleidžia, kad dažnai žmonės, pasirinkdami probiotikus vaistinėje, atsižvelgia tik į bakterijų skaičių. Tačiau geriau rinktis papildus, kuriuose yra ne milijardai, o keliolika gerųjų bakterijų padermių, kad efektyviau praturtintume  mikroflorą.

Daugiau apie probiotikus ir svarbiausius kriterijus, į kuriuos reikėtų atsižvelgti renkantis juos, plačiau sužinosite laidoje „Kviečiame daktarą“:

2 laisvai, ir nesuki galvos. Be to, ziurint kiek alkoholio isgeri, ar rukai, ir t.t. :D ne kava spaudima didina greiciausiai
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų