• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors vasaros orai šiemet mus lepina ne kasdien, šviežias derlius jau pasiekė parduotuvių lentynas. Verta prisiminti vieną lietuviškiausių ir bene laukiamiausių vasaros pažibų – šviežias bulves. Šviesios, plona odele, kvepiančios žeme ir ką tik nuimtu derliumi, jos ne tik primena vaikystės pietus kaime, bet ir leidžia kurti modernius bei lengvus patiekalus.

4

Nors vasaros orai šiemet mus lepina ne kasdien, šviežias derlius jau pasiekė parduotuvių lentynas. Verta prisiminti vieną lietuviškiausių ir bene laukiamiausių vasaros pažibų – šviežias bulves. Šviesios, plona odele, kvepiančios žeme ir ką tik nuimtu derliumi, jos ne tik primena vaikystės pietus kaime, bet ir leidžia kurti modernius bei lengvus patiekalus.

REKLAMA

Šį sezoną „Lidl“ kviečia iš naujo atrasti bulvę – paprastą, universalią, šviežią ir draugišką piniginei. Tad kodėl gi nepadarius jos tikra vasaros virtuvės žvaigžde?

REKLAMA
REKLAMA

Lietuviškos bulvės – ne tik daržovė, bet ir kultūros dalis

Bulvė Lietuvoje – ne šiaip daržovė: tai – prisiminimai, tradicijos ir ištisos kartos. Senoliai sakydavo, kad pirmosios bulvės – tarsi pirmas sniegas ar lietus po sausros.

REKLAMA

Ne vienas prisimena ir žaismingą tradiciją: kai valgai pirmą šviežią bulvę, reikia šaukštu suduoti į kaktą. Tai – tarsi simbolinis ritualas, primenantis, kad prasidėjo naujo derliaus sezonas, rašoma pranešime spaudai.

Šviežios lietuviškos bulvės išsiskiria ne tik skoniu, bet ir tuo, jog į parduotuves atkeliauja tiesiai iš vietinių laukų. Tai leidžia sutrumpinti jos kelionę iki parduotuvės ir užtikrinti, kad daržovės lentynose atsirastų kuo greičiau po derliaus nuėmimo.

REKLAMA
REKLAMA

Vos pakeltos nuo dirvos, jos dar turi natūralaus drėgnumo, ploną odelę, kurios dažnai net nereikia lupti – pakanka lengvai patrinti nauja kempinėle ar indų šveistuku bei gerai nuplauti.

Tokios bulvės išlaiko visą savo natūralų skonį ir tekstūrą, yra lengviau virškinamos, o jų kvapas – atpažįstamas net užmerktomis akimis.

„Pirmosios šviežios bulvės kasmet sulaukia ypatingo susidomėjimo – pirkėjai jų laukia su nekantrumu, nes tai tarsi mažytė vasaros tradicija, kuri sugrįžta kiekvienais metais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žmonės vertina jų lietuvišką kilmę, šviežumą, skonį ir gerą kainą. Vos pasirodžius pirmam derliui, matome išaugusį susidomėjimą“, – sako Antanas Bubnelis, minėto prekybos tinklo korporatyvinių reikalų ir komunikacijos vadovas.

Kaip laikyti bulves, kad jos kuo ilgiau išliktų šviežios?

Kad šios daržo gėrybės kuo ilgiau išliktų šviežios, svarbu jas laikyti tinkamoje vietoje. Bulvių neturi pasiekti saulės šviesa, todėl jas reikėtų laikyti tamsioje vietoje, tačiau ne virtuvės spintelėje. Kambario temperatūra bulvėms per aukšta – tokiomis sąlygomis jos pradeda gesti kur kas greičiau.

REKLAMA

Geriausias sprendimas – sausas rūsys arba vėsus, gerai vėdinamas garažas, kur oro temperatūra – žemesnė, bet ne per šalta.

Svarbu, kad aplinkoje nebūtų drėgmės pertekliaus, nes taip galite paskatinti pelėsio atsiradimą ar puvimą. Taip pat svarbu bulvių neplauti prieš laikymą – plona žemių danga apsaugo jas nuo išdžiūvimo ir sugedimo.

Receptai, kuriuos norisi kartoti

Šviežos bulvės tinka ne tik prie kito vasaros simbolio – šaltibarščių: jos puikiai atsiskleidžia tiek modernesniuose, tiek lengvesniuose vasaros patiekaluose. Minėtas prekybos tinklas pateikia tris idėjas, kaip jas skaniai paruošti.

REKLAMA

Gaivios bulvių salotos su jogurtiniu padažu

Tobulos pietums ar piknikui gamtoje – lengvos, bet sočios salotos, kuriose šviežiai virtos bulvės susilieja su traškiomis, spalvingomis daržovėmis ir gaiviu, lengvą rūgštelę turinčiu padažu. Tai vienas iš tų patiekalų, kurie nereikalauja daug pastangų, bet kiekvienas kąsnis – tarsi trumpa vasariška akimirka lėkštėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jums reikės:

  • 6–8 šviežių bulvių;
  • Saujos šparaginių pupelių;
  • 6 ridikėlių;
  • 1 agurko;
  • 2 šaukštų graikiško jogurto;
  • 1 šaukšto alyvuogių aliejaus;
  • Druskos, pipirų;
  • Šviežių krapų ar petražolių.

Gaminimas:

Bulves išvirkite su lupenomis, atvėsinkite, nulupkite ir supjaustykite stambiais gabalėliais. Pupeles kelias minutes apvirkite ir perliekite šaltu vandeniu. Ridikėlius ir agurką supjaustykite griežinėliais.

REKLAMA

Padažui sumaišykite jogurtą su alyvuogių aliejumi, žiupsneliu druskos, pipirų ir žalumynais. Viską gerai išmaišykite.

Traiškytos šviežios bulvės su parmezanu ir česnaku

Šis receptas – tikras atradimas: traškios išorėje, minkštos ir švelniai salstelėjusios viduje. Tai – vienas tų patiekalų, kuris stebina savo tekstūrų kontrastu ir maloniai viliojančiu aromatu, sklindančiu iš orkaitės vos pradėjus kepti.

REKLAMA

Jums reikės:

  • 10–12 nedidelių šviežių bulvių;
  • 2 šaukštų alyvuogių aliejaus;
  • 2 skiltelių česnako;
  • 50 g tarkuoto parmezano;
  • Druskos, pipirų;
  • Šviežių žolelių (čiobrelių ar petražolių).

Gaminimas:

Bulves išvirkite su lupenomis. Jas dėkite į kepimo skardą, švelniai sutraiškykite šakute ar bulvių grūstuve. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pabarstykite smulkintu česnaku, prieskoniais, o tada – parmezanu. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių, kol gražiai apskrus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bulves rekomenduojama patiekti dar šiltas, tiesiai iš orkaitės – su šviežiai pjaustytais krapais ar čiobreliais ant viršaus. Jos puikiai tinka kaip savarankiškas užkandis vakarėliui ar grilio vakarienei, bet lygiai taip pat gali būti gardus garnyras prie keptos mėsos, žuvies ar net gaivių vasaros salotų.

Šviežių bulvių blynai su varškės ir krapų padažu

Siūlomas patiekalas – puikus derinys tarp tradicijų ir gaivumo. Šie blynai, gaminami iš šviežių bulvių ir patiekiami su gaiviu varškės padažu, pasižymi švelnesniu ir lengvesniu skoniu, todėl neapsunkins net karščiausią dieną. Jų tekstūra šilkinė, o skonis primena vaikystę, tik su šiuolaikiniu poskoniu.

REKLAMA

Jums reikės:

  • 6 šviežių bulvių;
  • 2 kiaušinių;
  • 2 šaukštų miltų;
  • Žiupsnelio druskos.

Padažui:

  • 100 g varškės;
  • 2 šaukštų natūralaus jogurto;
  • Šviežių krapų;
  • Druskos.

Gaminimas:

Bulves sutarkuokite, nukoškite skystį, įmaišykite kiaušinį, miltus, druską. Kepkite įkaitintoje keptuvėje nedidelius blynelius.

Padažui sumaišykite varškę su jogurtu, kapotais krapais ir žiupsneliu druskos. Patiekite šiltus blynelius su dosniu šaukštu padažo. Skanaus!

Birželio 1 d. 8 sezonas. Serija 39
Gegužės 25 d. 8 sezonas. Serija 38
Gegužės 18 d. 8 sezonas. Serija 37
Gegužės 11 d. 8 sezonas. Serija 36
Gegužės 4 d. 8 sezonas. Serija 35
Balandžio 27 d. 8 sezonas. Serija 34
Balandžio 20 d. 8 sezonas. Serija 33
Balandžio 13 d. 8 sezonas. Serija 32
Balandžio 6 d. 8 sezonas. Serija 31
Kovo 30 d. 8 sezonas. Serija 30
Kovo 23 d. 8 sezonas. Serija 29
Kovo 16 d. 8 sezonas. Serija 28
Kovo 9 d. 8 sezonas. Serija 27
Kovo 2 d. 8 sezonas. Serija 26
Vasario 23 d. 8 sezonas. Serija 25
Vasario 16 d. 8 sezonas. Serija 24
Vasario 9 d. 8 sezonas. Serija 23
Vasario 2 d. 8 sezonas. Serija 22
Sausio 26 d. Serija 21
Sausio 19 d. 8 sezonas. Serija 20
Sausio 12 d. 8 sezonas. Serija 19
Sausio 5 d. 8 sezonas. Serija 18
Gruodžio 29 d. 8 sezonas. Serija 17
Gruodžio 22 d. 8 sezonas. Serija 16
Gruodžio 15 d. 8 sezonas. Serija 15
Gruodžio 8 d. 8 sezonas. Serija 14
Gruodžio 1 d. 8 sezonas. Serija 13
Lapkričio 24 d. 8 sezonas. Serija 12
Lapkričio 17 d. 8 sezonas. Serija 11
Lapkričio 10 d. 8 sezonas. Serija 10
Lapkričio 3 d. 8 sezonas. Serija 9
Spalio 27 d. 8 sezonas. Serija 8
Spalio 20 d. 8 sezonas. Serija 7
Spalio 13 d. 8 sezonas. Serija 6
Spalio 6 d. 8 sezonas. Serija 5
Rugsėjo 29 d. 8 sezonas. Serija 4
Rugsėjo 22 d. 8 sezonas. Serija 3
Rugsėjo 15 d. 8 sezonas. Serija 2
Rugsėjo 8 d. 8 sezonas. Serija 1
Birželio 2 d. 7 sezonas. Serija 22
Gegužės 26 d. 7 sezonas. Serija 21
Gegužės 19 d. 7 sezonas. Serija 20
Gegužės 12 d. 7 sezonas. Serija 19
Gegužės 5 d. 7 sezonas. Serija 18
Balandžio 28 d. 7 sezonas. Serija 17
Balandžio 21 d. 7 sezonas. Serija 16
Balandžio 14 d. 7 sezonas. Serija 15
Balandžio 7 d. 7 sezonas. Serija 14
Kovo 31 d. 7 sezonas. Serija 13
Kovo 24 d. 7 sezonas. Serija 12
Kovo 17 d. 7 sezonas. Serija 11
Kovo 10 d. 7 sezonas. Serija 10
Kovo 3 d. 7 sezonas. Serija 9
Vasario 25 d. 7 sezonas. Serija 8
Vasario 18 d. 7 sezonas. Serija 7
Vasario 11 d. 7 sezonas. Serija 6
Vasario 4 d. 7 sezonas. Serija 5
Sausio 28 d. 7 sezonas. Serija 4
Sausio 21 d. 7 sezonas. Serija 3
Sausio 14 d. 7 sezonas. Serija 2
Sausio 7 d. 7 sezonas. Serija 1
Gruodžio 31 d. 6 sezonas. Serija 17
Gruodžio 24 d. 6 sezonas. Serija 16
Gruodžio 17 d. 6 sezonas. Serija 15
Gruodžio 10 d. 6 sezonas. Serija 14
Gruodžio 3 d. 6 sezonas. Serija 13
Lapkričio 26 d. 6 sezonas. Serija 12
Lapkričio 19 d. 6 sezonas. Serija 11
Lapkričio 12 d. 6 sezonas. Serija 10
Lapkričio 5 d. 6 sezonas. Serija 9
Spalio 29 d. 6 sezonas. Serija 8
Spalio 22 d. 6 sezonas. Serija 7
Spalio 15 d. 6 sezonas. Serija 6
Spalio 8 d. 6 sezonas. Serija 5
Spalio 1 d. 6 sezonas. Serija 4
Rugsėjo 24 d. 6 sezonas. Serija 3
Rugsėjo 17 d. 6 sezonas. Serija 2
Rugsėjo 10 d. 6 sezonas. Serija 1
Birželio 4 d. 5 sezonas. Serija 37
Gegužės 28 d. 5 sezonas. Serija 36
Gegužės 21 d. 5 sezonas. Serija 35
Gegužės 14 d. 5 sezonas. Serija 34
Gegužės 7 d. 5 sezonas. Serija 33
Balandžio 30 d. 5 sezonas. Serija 32
Balandžio 23 d. 5 sezonas. Serija 31
Balandžio 16 d. 5 sezonas. Serija 30
Balandžio 9 d. 5 sezonas. Serija 29
Balandžio 2 d. 5 sezonas. Serija 28
Kovo 26 d. 5 sezonas. Serija 27
Kovo 19 d. 5 sezonas. Serija 26
Kovo 12 d. 5 sezonas. Serija 25
Kovo 5 d. 5 sezonas. Serija 24
Vasario 26 d. 5 sezonas. Serija 23
Vasario 19 d. 5 sezonas. Serija 22
Vasario 12 d. 5 sezonas. Serija 21
Vasario 5 d. 5 sezonas. Serija 20
Sausio 29 d. 5 sezonas. Serija 19
Sausio 22 d. 5 sezonas. Serija 18
Sausio 15 d. 5 sezonas. Serija 17
Sausio 8 d. 5 sezonas. Serija 16
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
rekomenduojame


TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų