Šį sezoną „Lidl“ kviečia iš naujo atrasti bulvę – paprastą, universalią, šviežią ir draugišką piniginei. Tad kodėl gi nepadarius jos tikra vasaros virtuvės žvaigžde?
Lietuviškos bulvės – ne tik daržovė, bet ir kultūros dalis
Bulvė Lietuvoje – ne šiaip daržovė: tai – prisiminimai, tradicijos ir ištisos kartos. Senoliai sakydavo, kad pirmosios bulvės – tarsi pirmas sniegas ar lietus po sausros.
Ne vienas prisimena ir žaismingą tradiciją: kai valgai pirmą šviežią bulvę, reikia šaukštu suduoti į kaktą. Tai – tarsi simbolinis ritualas, primenantis, kad prasidėjo naujo derliaus sezonas, rašoma pranešime spaudai.
Šviežios lietuviškos bulvės išsiskiria ne tik skoniu, bet ir tuo, jog į parduotuves atkeliauja tiesiai iš vietinių laukų. Tai leidžia sutrumpinti jos kelionę iki parduotuvės ir užtikrinti, kad daržovės lentynose atsirastų kuo greičiau po derliaus nuėmimo.
Vos pakeltos nuo dirvos, jos dar turi natūralaus drėgnumo, ploną odelę, kurios dažnai net nereikia lupti – pakanka lengvai patrinti nauja kempinėle ar indų šveistuku bei gerai nuplauti.
Tokios bulvės išlaiko visą savo natūralų skonį ir tekstūrą, yra lengviau virškinamos, o jų kvapas – atpažįstamas net užmerktomis akimis.
„Pirmosios šviežios bulvės kasmet sulaukia ypatingo susidomėjimo – pirkėjai jų laukia su nekantrumu, nes tai tarsi mažytė vasaros tradicija, kuri sugrįžta kiekvienais metais.
Žmonės vertina jų lietuvišką kilmę, šviežumą, skonį ir gerą kainą. Vos pasirodžius pirmam derliui, matome išaugusį susidomėjimą“, – sako Antanas Bubnelis, minėto prekybos tinklo korporatyvinių reikalų ir komunikacijos vadovas.
Kaip laikyti bulves, kad jos kuo ilgiau išliktų šviežios?
Kad šios daržo gėrybės kuo ilgiau išliktų šviežios, svarbu jas laikyti tinkamoje vietoje. Bulvių neturi pasiekti saulės šviesa, todėl jas reikėtų laikyti tamsioje vietoje, tačiau ne virtuvės spintelėje. Kambario temperatūra bulvėms per aukšta – tokiomis sąlygomis jos pradeda gesti kur kas greičiau.
Geriausias sprendimas – sausas rūsys arba vėsus, gerai vėdinamas garažas, kur oro temperatūra – žemesnė, bet ne per šalta.
Svarbu, kad aplinkoje nebūtų drėgmės pertekliaus, nes taip galite paskatinti pelėsio atsiradimą ar puvimą. Taip pat svarbu bulvių neplauti prieš laikymą – plona žemių danga apsaugo jas nuo išdžiūvimo ir sugedimo.
Receptai, kuriuos norisi kartoti
Šviežos bulvės tinka ne tik prie kito vasaros simbolio – šaltibarščių: jos puikiai atsiskleidžia tiek modernesniuose, tiek lengvesniuose vasaros patiekaluose. Minėtas prekybos tinklas pateikia tris idėjas, kaip jas skaniai paruošti.
Gaivios bulvių salotos su jogurtiniu padažu
Tobulos pietums ar piknikui gamtoje – lengvos, bet sočios salotos, kuriose šviežiai virtos bulvės susilieja su traškiomis, spalvingomis daržovėmis ir gaiviu, lengvą rūgštelę turinčiu padažu. Tai vienas iš tų patiekalų, kurie nereikalauja daug pastangų, bet kiekvienas kąsnis – tarsi trumpa vasariška akimirka lėkštėje.
Jums reikės:
- 6–8 šviežių bulvių;
- Saujos šparaginių pupelių;
- 6 ridikėlių;
- 1 agurko;
- 2 šaukštų graikiško jogurto;
- 1 šaukšto alyvuogių aliejaus;
- Druskos, pipirų;
- Šviežių krapų ar petražolių.
Gaminimas:
Bulves išvirkite su lupenomis, atvėsinkite, nulupkite ir supjaustykite stambiais gabalėliais. Pupeles kelias minutes apvirkite ir perliekite šaltu vandeniu. Ridikėlius ir agurką supjaustykite griežinėliais.
Padažui sumaišykite jogurtą su alyvuogių aliejumi, žiupsneliu druskos, pipirų ir žalumynais. Viską gerai išmaišykite.
Traiškytos šviežios bulvės su parmezanu ir česnaku
Šis receptas – tikras atradimas: traškios išorėje, minkštos ir švelniai salstelėjusios viduje. Tai – vienas tų patiekalų, kuris stebina savo tekstūrų kontrastu ir maloniai viliojančiu aromatu, sklindančiu iš orkaitės vos pradėjus kepti.
Jums reikės:
- 10–12 nedidelių šviežių bulvių;
- 2 šaukštų alyvuogių aliejaus;
- 2 skiltelių česnako;
- 50 g tarkuoto parmezano;
- Druskos, pipirų;
- Šviežių žolelių (čiobrelių ar petražolių).
Gaminimas:
Bulves išvirkite su lupenomis. Jas dėkite į kepimo skardą, švelniai sutraiškykite šakute ar bulvių grūstuve. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pabarstykite smulkintu česnaku, prieskoniais, o tada – parmezanu. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių, kol gražiai apskrus.
Bulves rekomenduojama patiekti dar šiltas, tiesiai iš orkaitės – su šviežiai pjaustytais krapais ar čiobreliais ant viršaus. Jos puikiai tinka kaip savarankiškas užkandis vakarėliui ar grilio vakarienei, bet lygiai taip pat gali būti gardus garnyras prie keptos mėsos, žuvies ar net gaivių vasaros salotų.
Šviežių bulvių blynai su varškės ir krapų padažu
Siūlomas patiekalas – puikus derinys tarp tradicijų ir gaivumo. Šie blynai, gaminami iš šviežių bulvių ir patiekiami su gaiviu varškės padažu, pasižymi švelnesniu ir lengvesniu skoniu, todėl neapsunkins net karščiausią dieną. Jų tekstūra šilkinė, o skonis primena vaikystę, tik su šiuolaikiniu poskoniu.
Jums reikės:
- 6 šviežių bulvių;
- 2 kiaušinių;
- 2 šaukštų miltų;
- Žiupsnelio druskos.
Padažui:
- 100 g varškės;
- 2 šaukštų natūralaus jogurto;
- Šviežių krapų;
- Druskos.
Gaminimas:
Bulves sutarkuokite, nukoškite skystį, įmaišykite kiaušinį, miltus, druską. Kepkite įkaitintoje keptuvėje nedidelius blynelius.
Padažui sumaišykite varškę su jogurtu, kapotais krapais ir žiupsneliu druskos. Patiekite šiltus blynelius su dosniu šaukštu padažo. Skanaus!











































































































































































































































































































