Apie tai, kokių produktų vertėtų atsisakyti siekiant pagerinti savo kepenų veiklą, pasakojo mitybos specialistas Paulius Paulauskas.
Jis pabrėžė, kad kepenys yra labai svarbus organas, atsakantis už mūsų sveikatą ir padedantis gyventi kokybišką gyvenimą.
Kepenų funkcijos
Pirmiausia pašnekovas prabilo apie tai, už kokias funkcijas organizme yra atsakingos kepenys.
Jis įvardijo tris pagrindines, kurios padeda palaikyti normalią organizmo veiklą ir mums jautis geriau.
„Kepenys yra vienas iš reikšmingiausių organų, kuris atlieka funkcijas, susijusias su medžiagų apykaita, detoksikacija ir maisto virškinimu“, – atskleidė jis.
Pasiteiravus, ar jis galėtų plačiau papasakoti apie šias funkcijas, pašnekovas teigė, kad kalbant apie medžiagų apykaitą, kepenys padeda reguliuoti angliavandenių, riebalų ir baltymų apykaitą.
„Dar jos palaiko pastovų gliukozės kiekį kraujyje, gamina svarbius baltymus ir reguliuoja jų pasisavinimą bei perdirbimą“, – sakė jis.
Mitybos specialistas taip pat papasakojo apie detoksiakcijos funkciją. Anot jo, kepenys jos metu valo iš organizmo toksinus, alkoholį, įvairias atliekas.
Visos šios atliekos ir organizmui nereikalingos medžiagos yra atskiriamos nuo naudingųjų ir pašalinamos.
„Dar kepenys gamina tulžį, kurios reikia riebalų suvirškinimui žarnyne. Jos prisideda prie vitaminų, mineralų kaupimo“, – pridėjo jis.
Kepenims žalingi maisto produktai
Pradėjus kalbėtis apie maisto produktus, ypač kenkiančius kepenims, P. Paulauskas aiškino, kad jie priklauso kelioms grupėms.
Anot jo, į sąrašą patenka visas perdirbtas maistas, daug cukraus ir druskos turintys produktai bei alkoholis.
„Perdirbtą maistą sudaro visos dešros, dešrelės, kumpiai. Taip pat greitas maistas, kaip mėsainiai, gruzdintos bulvytės, kebabai. Prie jų yra ir šaldyti pusgaminiai, tokie kaip picos, koldūnai, čeburekai. Iš principo, tai visas nenatūralus maistas prekybos centruose.
Kalbant apie saldumynus, tai į šį sąrašą pakliūva įvairūs desertai, saldainiai, limonadai, jogurtai su pridėtiniu cukrumi ir kiti.
O druskos labai daug yra įvairiuose traškučiuose, riešutuose su druska, konservuose, sūriuose, greitai paruošiamuose produktuose“, – pavyzdžius pateikė jis.
Taip pat pašnekovas pasakojo, kad tokie gėrimai, kaip alkoholis, įvairūs limonadai ar energiniai gėrimai, taip pat yra tikras nuodas kepenims.
„Labiausiai kepenims iš gėrimų kenkia alkoholis, net ir nedidelės jo dozės gali padaryti įtaką sveikatai. Jis gali sukelti įvairius uždegiminius procesus organizme.
Taip pat kenkia įvairūs limonadai ir, aišku, energiniai gėrimai. Aišku, nebus taip, kad išgėrus nedaug mums kažkas nutiks, bet ilgą laiką vartojant juos tikrai gali pasimatyti poveikis“, – sakė jis.
Galimos grėsmės kepenims
Mitybos specialistas pasakojo, kad ilgą laiką ir dažnai vartojant šiuos produktus gali grėsti rimtos pasekmės kepenų veiklai.
„Pagrindinis dalykas, kuris gali išsivystyti dėl nesveiko maisto ir gėrimų vartojimo, yra riebalinė kepenų liga. Taip pat gali išsivystyti įvairūs uždegimai, kepenų cirozė, kepenų fibrozė“, – apie kepenų ligas aiškino specialistas.
Visgi, jis pridūrė, kad gresia ne tik tai. Anot jo, taip pat vartojant tokį maistą ir gėrimus susiduriama ir su kitomis sveikatos problemomis. Pašnekovas pridėjo, kad taip galima pakenkti bendrai viso organizmo veiklai:
„Aišku, taip pat gali išsivystyti įvairios širdies ir kraujagyslių ligos, galima susidurti su medžiagų apykaitos sutrikimais, virškinimo problemomis, bendru organizmo nusilpimu.“
Dėl to P. Paulauskas rekomendavo šį maistą vartoti su saiku ir jo nepadauginti.
Kepenims naudingi maisto produktai
Galiausiai, mitybos specialistas P. Paulauskas patarė savo mitybą papildyti produktais, kurie gali būti naudingi kepenims.
Jis aiškino, kad verta pasirinkti didesnius kiekius daržovių, kurios galėtų padėti kepenų funkciją gerinti.
„Kepenims labiausiai padeda žaliosios daržovės, tad tikrai patartina į valgiaraštį įtraukti daugiau brokolių, žiedinių kopūstį, kopūstų, rukolų, špinatų“, – sakė jis.
Taip pat pašnekovas pridėjo, kad vertėtų įtraukti daugiau gerųjų riebalų ir antioksidantų:
„Dar verta įtraukti į savo valgiaraštį gerųjų riebalų, tarkime, omega-3 ir sveikų augalinių riebalų. Pavyzdžiui, lašišų, avokadų, alyvuogių aliejaus, riešutų ir sėklų.
Svarbu pagalvoti ir apie antioksidantus, nes jie irgi gali labai padėti. Tarkime, žaliosios arbatos, uogų, česnakų.“
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!