Jums reikės:
- 2 kg šparaginių pupelių,
- 1 kg morkų,
- 1 kg svogūnų,
- 1,5 kg pomidorų,
- 5 česnako skiltelės (jei norite),
- apie 1 stiklinę aliejaus,
- 3 v.š. druskos,
- 4 v.š. cukraus,
- 3 a.š. peletrūno, (vietoje jo galite naudoti mairūną),
- po 5 juodųjų ir kvepiančių pipirų grudelius,
- 3 lauro lapai,
- 1/4 stiklinės 9% acto.
Nuo nuplautų šparaginių pupelių nukarpykite nosytes ir uodegytes. Pačias pupeles dar perkirpkite į dvi ar tris dalis. Kirpkite tarpuose kur nėra pačios pupelės. Pupeles išvirkite kol bus minkštos, tačiau jų nepervirkite (virdami paragaukite).
Nuvalytas morkas ir svogūnus supjaustykite šiaudeliais. Česnaką susmulkinkite. Storadugniame puode įkaitinkite aliejų ir pakepinkite svogūną su česnaku. Vėliau, kai svogūnai taps skaidrūs suberkite morkas. Sudėkite druską, cukrų, pipirus ir lauro lapus.
Troškinkite uždengę dančiu vis pamaišydami, kol morkos bus beveik minkštos. Per tą laiką nulupkite nuo pomidorų odelę ir juos sutrinkite blenderiu. Jei odelė nuo pomidorų sunkiai lupasi, užplikykite juos verdančiu vandeniu ir palaikykite kelias minutes.
Po tokios procedūros odelė labai lengvai nusilups. Taigi, kai morkos bus beveik minkštos suberkite išvirtas pupeles ir supilkite sutrintus pomidorus. Įberkite peletrūno, supilkite actą ir dar apie 10 min. pavirę mišrainę sudėkite į iškaitintus stiklainius ir uždarykite steriliais dangteliais.