E. Stripeikaitė-Jakučionė naujienų portalui tv3.lt pasakojo, kaip cukrus veikia smegenis, kodėl prie jo priprantame ir jaučiame nenumaldomą potraukį saldumynams bei kaip sau padėti jo atsikratyti paprastais, bet patikrintais būdais.
Mitybos specialistė teigia, kad atlikta nemažai įvairių mokslinių tyrimų, kurie parodo, kaip smegenis veikia cukrus. Ir jo poveikis ne toks nekaltas, kaip galima įsivaizduoti.
„Cukrus skatina tokių neuromediatorių, kaip dopaminas, išsiskyrimą, kuris yra apdovanojimo jausmą suteikiantis neuromediatorius. Jį lygiai taip pat išskiria ir įvairios narkotinės medžiagos“, – paaiškino specialistė.
Tyrimai su žiurkėmis rodo, kad net šios, turėdamos galimybę pasirinkti tarp narkotikų ir cukraus, dažniau renkasi pastarąjį:
„Cukrų išties galima prilyginti net ir narkotinėms medžiagoms, atsižvelgiant į tai, kaip jis veikia mūsų smegenis ir kaip sukelia priklausomybę.“
Cukraus žala organizmui
Cukrus, rodos, tapo šių dienų neišvengiamybe – jo yra visur. Įvertinti, ar esate priklausomas nuo cukraus, sunku, tačiau keli požymiai gali tai išduoti.
„Su potraukiu cukrui kasdienybėje žmonės kovoja, kai kyla nenumaldomas, visa apimantis cukraus troškimas. Tai labai pasireiškia, kai žmonės nori nevartoti cukraus. Ir jo atsisakyti, pasirodo, yra labai sunku“, – pasakojo E. Stripeikaitė-Jakučionė.
Vis tik, anot pašnekovės, žmogus išsivystęs taip, kad norėtų cukraus, tačiau problema slypi tame, kad jo suvartojama per daug, jis labai traukia ir stipriai veikia smegenis.
Didelis, besaikis cukraus vartojimas ne tik paveikia smegenis. Ko gero, ne be reikalo cukrus vadinamas „baltąja mirtimi“, nes jo daroma žala – didžiulė.
Pirmiausia, suvartojus cukraus, labai pakyla cukraus kiekis kraujyje, kasa išleidžia insuliną, kad sumažintų cukraus kiekį. Kai cukraus suvartojama daug, insulino išleidžiama per daug, ko pasekoje cukraus kiekis nukrenta ir taip užsisuka užburtas ratas:
„Tai labai veikia mūsų savijautą. Kai cukraus kiekis nukrenta, jaučiamės pavargę, pikti, dar labiau norime cukraus.
Bet šie šuoliai kenkia ir organizmui iš vidaus. Tai kenkia kraujagyslėms, insulino padidėjimas didina uždegimą organizme, augina svorį – organizme prasideda lėtiniai uždegimo procesai.“
Be to, insulinas yra hormonas, o susijaukus vieno hormono veiklai, išsiderina ir kiti, įvyksta domino efektas. Tada neigiama cukraus įtaka gali būti pastebima išoriškai, pavyzdžiui, odos bėrimais.
„Kitas dalykas, cukrus kenkia mūsų žarnynui. Galime iš karto to nepastebėti, bet vis daugiau kalbama apie mikrobiomą – žarnyno bakterijų, kurių turime 10 kartų daugiau negu visų kūno ląstelių, gausą. Cukrus maitina blogąsias bakterijas, dėl to gali išsiderinti organizmo veikla“, – teigė mitybos specialistė.
Raktas į sėkmę – subalansuota mityba
Dažnai kyla diskusijos, ar vaisiuose esantis cukrus yra toks pat žalingas, kaip pridėtinis cukrus. Šioje vietoje E. Stripeikaitė-Jakučionė ragina pažvelgti plačiau:
„Pagrindiniai cukrūs – gliukozė, fruktozė, laktozė – yra ta pati cheminė medžiaga. Kur yra skirtumas: kai valgome vaisių, mes gauname ne tik cukrų, bet ir vitaminus, mineralus, skaidulas, antioksidantus.
Jeigu valgytume daug vaisių, gali prasidėti problemos, kaip ir dėl paprasto cukraus, bet vaisiuose cukraus kiekiai nebūna tokie dideli. Dažniausiai, kai yra priklausomybė nuo cukraus, žmogus labiau nori koncentruoto cukraus, o ne vaisių.“
Per dieną moterims rekomenduojama suvartoti 6 arbatinius šaukštelius pridėtinio cukraus, vyrams – 8-9, tačiau ne paslaptis, kad daugelis viršija šią nustatytą normą.
Mitybos specialistė pastebi, kad dažnai žmonės bando sumažinti cukraus suvartojimą valios pastangomis, tačiau tai neretai baigiasi nesėkme.
„Geriausia – tvarkytis mitybą taip, kad norėtume kuo mažiau cukraus. Kaip tai padaryti – maitintis taip, kad būtų kuo mažesni cukraus šuoliai kraujyje.
Patiekalai turi būti subalansuoti. Ką tai reiškia – juose turėtų būti visų reikiamų dalių: baltymų, skaidulų, ne per daug angliavandenių“, – pataria pašnekovė.
Saldumynų atsisakyti nebūtina
Svarbiausią vietą lėkštėje užima baltymai, jų porcija patiekale turėtų būti maždaug delno dydžio. E. Stripeikaitė-Jakučionė pabrėžia, kad svarbu baltymus įtraukti ir į pusryčių meniu:
„Jeigu pusryčiams rinksimės patiekalą be baltymų, bet su daug angliavandenių, valgysime kažką saldaus – dribsnius, saldintą jogurtą, vaisius – tai labai išbalansuos cukraus kiekį kraujyje ir visą dieną bus sunkiau, o tai ypatingai atsilieps vakare, labai norėsis saldumynų.“
Specialistė pabrėžia, kad pusryčius valgyti be galo svarbu, tiems, kurie laikosi protarpinio badavimo, verčiau atsisakyti vakarienės, o ne pusryčių.
Jei vis tik norisi ko nors saldaus, mitybos specialistė pataria: „Saldumynus valgykite po patiekalo, kaip desertą, o ne tuščiu skrandžiu, nes patiekalas yra kaip stabdis ir cukrus iš deserto nebe taip stipriai veikia organizmą, cukraus kiekis kraujyje pakyla ne taip aukštai.“
Dar vienas svarbus aspektas, norint atsikratyti potraukio saldumynams, yra geras, kokybiškas miegas, pakankamas jo kiekis.
„Labai sunku dieną norėti sveikesnių patiekalų, kai neišsimiegame. Neišsimiegojus organizmas būna išsiderinęs ir hormonai veikia prieš mus. Tada žymiai labiau norisi cukraus ir greitųjų angliavandenių“, – pastebi E. Stripeikaitė-Jakučionė.
Ji taip pat pataria nieko neišbraukti iš mitybos raciono, nedrausti sau pasimėgauti kuo nors saldaus, nes taip potraukis gali tik didėti. Be to, svarbu nepamiršti saiko, o laikantis visų minėtųjų priemonių, natūraliai mažėja ir cukraus poreikis.