Moteris pasakoja, kad jos kasdienybėje yra nemažai pigių maisto alternatyvų. Irmos idėja – greiti ir paprasti receptai, kuriuos pasigaminti galėtų kiekvienas.
Šiaulietė socialinio tinklo „Instagram“ paskyroje „Virtuvės princesė“ dalinasi įvairiausiais receptais, kurie jos teigimu, yra ne apie karališką, prabangų maistą, o apie laiko taupymą, sumanų ir greitą rezultatą: „Jei visada stovėsim prie puodų, tai kada gyvensim?“
Pirmieji eksperimentai prasidėjo mokykloje
I. Bagūnė sako, kad maisto gamyba ją lydėjo nuolat. Dar vaikystėje Irma sukiodavosi močiutės bandelių kepykloje ir padėdavo sverti tešlą ar tepti glaistą.
„Visos giminės moterys gamina labai skaniai, todėl norėdavosi visko mokytis. Pirmieji mano eksperimentai prasidėjo dar mokykloje – su kaimyne kepdavome pyragus, sausainius, išbandėme net skruzdėlyną. Kai išvykau gyventi į Šiaulius, maisto gamybos padaugėjo – reikėjo pačiai savimi pasirūpinti“, – sako ji.
Irma sako, kad vėliau, po studijų pradėjus dirbti „pilna koja“, jai teko išbandyti įvairius žiniasklaidos kanalus, todėl nusprendė savaitraštyje su žmonėmis dalintis savo receptais.
„Vieną dieną savaitraštyje nebeliko receptus kuriančios autorės ir komanda nusprendė, kad aš turėčiau ją pakeisti, nes kartais atnešu į darbą savo kepto pyrago ar skanėstų. Taip visai netikėtai gavau kassavaitinę receptų skiltį“, – teigia ji.
Receptais džiugina jau 10 metų
Irma prisimena, kad pradžioje receptai buvo gana juokingi, paprasti, o nuotraukos jos teigimu, katastrofiškos. Taip kaupdama receptus ir nuotraukas pagalvojo, kad norėtų kažkur juos patogiai sudėti.
„Jaunėlė sesuo tuo metu buvo išbandžiusi „Facebook“ funkciją susikurti puslapį, pavadino jį „Keksiukų princesė“ ir paliko nenaudojamą. Bet kokia gi aš keksiukų princesė – desertai mažiausiai mano gaminamas maistas.
„Facebook“ neleido keisti abiejų pavadinimo žodžių, liko išeitis pasivadinti „Virtuvės princese“. Dabar vyras juokiasi, kad pagal gana ūmų mano charakterį pavadinimas man visai tiko. Šių metų liepą mano blogui bus 10 metų. Net sunku patikėti, kad vis naujų veiklų prisigalvojant, metant ir vėl pradedant, šios nemečiau“, – prisimena Irma.
I. Bagūnė sako, kad jai visada patiko gaminti, eksperimentuoti. Ji niekada nemėgo receptų su daugybe instrukcijų ir įspėjimų.
„Nelabai mėgstu gaminti pagal receptus. Man patinka improvizuoti iš to, kas yra šaldytuve ir spintelėse. Tik šventiniams receptams einu kažko nusipirkti specialiai.
Namuose turiu begalę receptų knygų, bet turbūt iš jų nepanaudojau nei vieno recepto. Perku jas iš pagalbos autoriams ir kūrėjams – dabartinėje interneto eroje yra pakankamai drąsu išleisti receptų knygą, kai viskas vos kelių mygtukų paspaudimu pasiekiama nemokamai“, – pasakoja Irma.
Pigiausias receptas – plovas
Moteris sako, kad pirmasis jos sukurtas receptas buvo duonos tortas, o pigiausias – plovas kazane.
„Duonos tortas buvo suteptas skirtingais įdarais ir aptepta pikantišku kremu. Atrodo gana įmantriai, o pagaminti gali ir dešimtmetis vaikas. O daug daržovių auginame patys arba augina tėvai, marinuojame ir gaminamės padažus bei pagardus, todėl kainas dažnai apskaičiuoti sunku.
Pirmasis įrašas buvo socialiniuose tinkluose buvo moliūgų keksiukai su šokolado gabaliukais. Greičiausiai, kad įkėliau jį todėl, kad kaip tik tuo metu tai gaminau, arba todėl, kad pavyko pasidaryti nuotraukų, kurios dabar, grįžus 10 metų atgal, atrodo labai juokingai“, – sako ji.
Irma pasakoja, kad su laiku atėjo suvokimas, kad visai nereikia tiek vartoti, kad nebūtina mėnesį prieš šv. Velykas pradėti gaminti šventinių patiekalų tik parodyti juos sekėjams.
Namuose visada turi šių maisto produktų
Moteris mano, kad mūsų vartojimo kultūra ir taip yra labai didelė. Jos teigimu, būtent todėl svarbu galvoti su galva ko tau iš tiesų reikia, nealinti planetos ir jos neteršti.
„Juk visada galima iškelti praėjusių švenčių receptus, kai tu išties joms gaminai, galima patarti šventiniam stalui rinktis jau aprašytus, laiko patikrintus ir sekėjų pamėgtus patiekalus. Kas pasikeis nuo to, kad iki šv. Kalėdų iškepsiu 5 skirtingus viščiukus ir į juos pati nenorėsiu pažiūrėti?
Dabar su vyru visada planuojame savaitės pirkinių krepšelį, pasvarstome, ką norėsime gamintis, kiek ir ko suvartosime. Nemėgstu šaldyti ne mėsos produktų – sviesto, duonos, sūrio ar daržovių. Žinau, kad kiti tai praktikuoja, bet man tiesiog nepatinka atšildyto maisto minkštumas, todėl turiu planuoti kiek ir ko sunaudosime“, – teigia ji.
I. Bagūnė sako, kad namuose visada turi naminių kiaušinių. Ji pasakoja, kad šiuo metu tai pagrindinis jos pusryčių maistas kuo įvairiausiais pavidalais – keptas, virtas, Benedikto kiaušinis, omletas, kiaušinienė karšto oro gruzdintuvėje.
„Taip pat visada namuose turiu grikių, makaronų ir ryžių, dažnai pasigaminu lėtai virtos plėšytos kiaulienos. Tai būtent iš šių produktų galima kasdien pagaminti kažką naujo. Na, dar pravers pomidoras ir pilno grūdo duona, tada galėsite gaminti ir skirtingų skonių, šaltus, šiltus ar gruzdintus sumuštinius“, – dalinasi Irma.
Pigiojo plovo receptas
Irmos virtuvėje dažniausiai karaliauja greiti patiekalai, tad plovo recpetu ji dalinasi su naujienų portalo tv3.lt skaitytojais.
„Vyras tikrai neleistų šio patiekalo vadinti plovu, nes jis plovą kazane verda keletą valandų. Tačiau ir šis, per 20 minučių pagaminamas plovo pusbrolis skoniu nei kiek nenusileidžia tikrajam“, – juokiasi I. Bagūnė.
Jums reikės:
- 500 g vištienos blauzdelių mėsos arba krūtinėlės;
- 3 nemažų morkų;
- 50 g sviesto;
- 200 g ryžių;
- 50 g saulėje džiovintų pomidorų;
- Krapų;
- Nedidelės pakuotės kokosų kremo arba pieno;
- Kario;
- Marinuotos arba šviežios paprikos;
- Druskos, pipirų, rūkytos paprikos prieskonių.
Pirmiausia nusiskutu ir sutarkuoju morkas stambesne burokine tarka. Dedu jas kepti ant sviesto, o tada dedu virti ryžius ir smulkinu vištieną.
Kai morkos gerokai suminkštėja, dedu vištieną ir palieku troškintis.
Kai jau apkepa mėsa, dedu smulkintus saulėje džiovintus pomidorus ir marinuotą papriką.
Tuomet dedu krapų ir prieskonius, viską dar kelias minutes pakepinu.
Kai ryžiai jau beveik išvirę, į keptuvę pilu kokosų kremą, leidžiu troškintis kol nupilu ryžius ir leidžiu vandeniui išsivarvėti.
Supilu į keptuvę ir ryžius, dar kelias minutes troškinu viską kartu.
Tai tiek to darbo, vos 20 minučių. Neapsijaukia virtuvė, nesusinaudoja daug indų, beveik nieko nereikia plauti ir valyti. Tinginių patiekalas. Ir išties labai skanus.
Irmos Bagūnės receptai (nuotr. asm.archyvo)