• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Voveraičių šiuo metu galima rasti ne tik miškuose, bet ir ant prekystalių. Žavinčios auksine spalva, kvapnumu ir išskirtiniu skoniu, jos kasmet yra vieni laukiamiausių grybų.

Voveraičių šiuo metu galima rasti ne tik miškuose, bet ir ant prekystalių. Žavinčios auksine spalva, kvapnumu ir išskirtiniu skoniu, jos kasmet yra vieni laukiamiausių grybų.

REKLAMA

Tad nenuostabu, kad jos iškart susilaukia pirkėjų dėmesio, pastebi Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

Plauti voveraites ar neplauti?

Voveraitės ne tik skanu, bet ir sveika, atkreipia dėmesį parduotuvės tinklo daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė. „Jose labai mažai riebalų ir kalorijų. Kartu jos organizmui suteikia geležies, skaidulų ir vitamino A. Šiuose skaniuose grybuose yra netgi vitamino D ir tokių naudingų medžiagų kaip varis, kalis.

Tad voveraites įtraukti į savo mitybą tikrai verta. Žinoma, viso patiekalo palankumas sveikatai priklausys nuo kitų ingredientų – ar dėsite tokių priedų kaip grietinėlė, šoninė ir pan.“, – atkreipia dėmesį ji.

REKLAMA
REKLAMA

Dar prieš nusprendžiant, pagal kokį receptą ruošite skaniąsias voveraites, jas reikia ir tinkamai paruošti. Pasak J. Sabaitienės, dažnam iškyla klausimas – ar šiuos delikačius grybus reikia plauti, rašoma pranešime spaudai.

REKLAMA

„Galiu nuraminti – voveraites plauti galima. Tik kadangi jos yra trapios, delikačios, tą reikėtų daryti atsargiai. Geriau ne plauti jas po tekančiu vandeniu, kurio srovė gali aplaužyti trapius grybus, o verčiau jas panardinti į vandenį su druska.

Tereikės kelis kartus lengvai pasukti viską ranka ir nukošus į rėtį jas nudžiovinti ant virtuvinio popieriaus. Jokiu būdu nepalikite voveraičių vandenyje ilgam laikui – taip jos neteks dalies savo švelnaus skonio ir to žavingo traškumo“, – pataria J. Sabaitienė.

REKLAMA
REKLAMA

Italijoje voveraitės vadinamos „grybų petražolėmis“

Lietuvoje voveraitės neatsiejamos nuo skaniausių patiekalų, o ypač jais garsėja miškingoji Dzūkija. Čia lepeškomis vadinami grybai pakepami svieste, gardinami svogūnu ir lašinukais, o tuomet tobulai akomponuoja šviežioms bulvėms lėkštėje. Norintieji daugiau švelnumo, jas ruošia su grietinėlės padažu. Nepamirštama ir pasiruošti jų atsargų žiemai – voveraitės Lietuvoje ir džiovinamos, ir marinuojamos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tačiau elegantiškos išvaizdos ir kerinčio aromato voveraitės jau seniai užima ypatingą vietą ne tik Lietuvos, bet ir kitų šalių kulinarijos tradicijose. Kad ir kokie skanūs būtų mūsų lietuviški tradiciniai patiekalai, ateina laikas, kai net ir mėgstamiausius receptus norisi paįvairinti. Įkvėpimo verta pasisemti Italijoje, kur voveraitės laikomos delikatesu, galinčiu praturtinti įvairiausius patiekalus – nuo užkandžių iki pastos.

REKLAMA

Italijoje voveraitės taip pat plačiai naudojamos kulinarijoje, kad jos dėl aibės variacijų vadinamos net „grybų petražolėmis“ – „il prezzemolo dei funghi“, – pasakoja parduotuvės tinklo kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė.

Itališka virtuvė, garsėjanti tuo, kad joje daug dėmesio skiriama aukštos kokybės ingredientams ir nesudėtingam paruošimui, siūlo daugybę būdų, kaip mėgautis voveraitėmis. Apkeptos aliejuje, jos puikiai tinka užkandžiams ant krostinių ar brusketų. Subtilaus skonio grybai keliauja ir į rizotus, spagečių patiekalus, virsta įdaru ravioliams. Voveraites taip pat mėgstama derinti su raudona mėsa, dešrelėmis, dėti į pikatiškus apkepus, lazaniją ar rytinį omletą.

REKLAMA

Norintiems išbandyti kai ką naujo su gerai pažįstamu ingredientu, kulinarijos technologė rekomenduoja du paprastus receptus ir nebrangių ingredientų – paruošite visai lengvai, o nustebinsite visus.

Krostinis su voveraitėmis ir sūriu

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 25 min.

Reikės: 400 g voveraičių, 8 nedidelių riekelių duonos, 1 česnako skiltelės, šviežių petražolių, 3 šaukštų alyvuogių aliejaus, pipirų, druskos, 50 g mėgstamo besilydančio sūrio (pvz., čederio, goudos, edamo ar kt.)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gaminame:

  1. Į keptuvę įpilkite alyvuogių aliejaus ir sudėkite susmulkintą česnaką, minutę pakepinkite ir tuomet sudėkite voveraites (didesnes prieš tai galite pasmulkinti). 5 minutes kepkite ant silpnos ugnies, tuomet suberkite smulkiai supjaustytas petražoles. Pakepkite dar minutę ir pagardinkite druska bei pipirais.
  2. Tuo tarpu sutarkuokite sūrį ir duoną supjaustykite maždaug 2-3 cm storio riekėmis. Išdėliokite duonos riekes ant kepimo skardos ir apkepkite jas 1-2 minutes orkaitėje, kol lengvai paskrus.
  3. Tuomet ant kiekvienos riekelės uždėkite truputį sūrio ir dar minutę kepkite. Tada ant viršaus uždėkite po šaukštą voveraičių ir viskas – galite patiekti.

Rizotas su voveraitėmis

Porcijos: 4

REKLAMA

Gaminimo laikas: 30 min.

Reikės: 500 g voveraičių, 1 nedidelio svogūno, 1-2 česnako skiltelių, 300 g ryžių rizotui, 1 l daržovių sultinio, 100 ml balto sauso vyno, 80 g tarkuoto parmezano, alyvuogių aliejaus, druskos, pipirų, šviežių petražolių, graikinių riešutų branduolių (pakeptų sausoje keptuvėje ir pasmulkintų).

Gaminame:

  1. Didelėje keptuvėje arba puode įkaitinkite šaukštą aliejaus. Maždaug 3 min. pakepinkite susmulkintus svogūną ir česnaką.
  2. Suberkite ryžius ir maišydami kepinkite, kol jie taps permatomi.
  3. Supilkite vyną ir leiskite jam beveik visiškai išgaruoti. Po truputį pilkite sultinį, dažnai maišydami, kad ryžiai visada būtų apsemti skysčio. Toliau virkite ant silpnos ugnies apie 20 min., kol rizotas taps kreminis ir al dente.
  4. Kitoje nepridegančioje keptuvėje įkaitinkite 1-2 šaukštus aliejaus. Didesnes voveraites pasmulkinkite ir pakepkite maždaug 5 min.
  5. Pusę jų sudėkite į rizotą, įmaišykite sūrį, tada pagardinkite prieskoniais. Papuoškite likusiais grybais, petražolėmis ir graikiniais riešutais.

 

Kovo 2 d. 8 sezonas. Serija 26
Vasario 23 d. 8 sezonas. Serija 25
Vasario 16 d. 8 sezonas. Serija 24
Vasario 9 d. 8 sezonas. Serija 23
Vasario 2 d. 8 sezonas. Serija 22
Sausio 26 d. 8 sezonas. Serija 21
Sausio 19 d. 8 sezonas. Serija 20
Sausio 12 d. 8 sezonas. Serija 19
Sausio 5 d. 8 sezonas. Serija 18
Gruodžio 29 d. 8 sezonas. Serija 17
Gruodžio 22 d. 8 sezonas. Serija 16
Gruodžio 15 d. 8 sezonas. Serija 15
Gruodžio 8 d. 8 sezonas. Serija 14
Gruodžio 1 d. 8 sezonas. Serija 13
Lapkričio 24 d. 8 sezonas. Serija 12
Lapkričio 17 d. 8 sezonas. Serija 11
Lapkričio 10 d. 8 sezonas. Serija 10
Lapkričio 3 d. 8 sezonas. Serija 9
Spalio 27 d. 8 sezonas. Serija 8
Spalio 20 d. 8 sezonas. Serija 7
Spalio 13 d. 8 sezonas. Serija 6
Spalio 6 d. 8 sezonas. Serija 5
Rugsėjo 29 d. 8 sezonas. Serija 4
Rugsėjo 22 d. 8 sezonas. Serija 3
Rugsėjo 15 d. 8 sezonas. Serija 2
Rugsėjo 8 d. 8 sezonas. Serija 1
Birželio 2 d. 7 sezonas. Serija 22
Gegužės 26 d. 7 sezonas. Serija 21
Gegužės 19 d. 7 sezonas. Serija 20
Gegužės 12 d. 7 sezonas. Serija 19
Gegužės 5 d. 7 sezonas. Serija 18
Balandžio 28 d. 7 sezonas. Serija 17
Balandžio 21 d. 7 sezonas. Serija 16
Balandžio 14 d. 7 sezonas. Serija 15
Balandžio 7 d. 7 sezonas. Serija 14
Kovo 31 d. 7 sezonas. Serija 13
Kovo 24 d. 7 sezonas. Serija 12
Kovo 17 d. 7 sezonas. Serija 11
Kovo 10 d. 7 sezonas. Serija 10
Kovo 3 d. 7 sezonas. Serija 9
Vasario 25 d. 7 sezonas. Serija 8
Vasario 18 d. 7 sezonas. Serija 7
Vasario 11 d. 7 sezonas. Serija 6
Vasario 4 d. 7 sezonas. Serija 5
Sausio 28 d. 7 sezonas. Serija 4
Sausio 21 d. 7 sezonas. Serija 3
Sausio 14 d. 7 sezonas. Serija 2
Sausio 7 d. 7 sezonas. Serija 1
Gruodžio 31 d. 6 sezonas. Serija 17
Gruodžio 24 d. 6 sezonas. Serija 16
Gruodžio 17 d. 6 sezonas. Serija 15
Gruodžio 10 d. 6 sezonas. Serija 14
Gruodžio 3 d. 6 sezonas. Serija 13
Lapkričio 26 d. 6 sezonas. Serija 12
Lapkričio 19 d. 6 sezonas. Serija 11
Lapkričio 12 d. 6 sezonas. Serija 10
Lapkričio 5 d. 6 sezonas. Serija 9
Spalio 29 d. 6 sezonas. Serija 8
Spalio 22 d. 6 sezonas. Serija 7
Spalio 15 d. 6 sezonas. Serija 6
Spalio 8 d. 6 sezonas. Serija 5
Spalio 1 d. 6 sezonas. Serija 4
Rugsėjo 24 d. 6 sezonas. Serija 3
Rugsėjo 17 d. 6 sezonas. Serija 2
Rugsėjo 10 d. 6 sezonas. Serija 1
Birželio 4 d. 5 sezonas. Serija 37
Gegužės 28 d. 5 sezonas. Serija 36
Gegužės 21 d. 5 sezonas. Serija 35
Gegužės 14 d. 5 sezonas. Serija 34
Gegužės 7 d. 5 sezonas. Serija 33
Balandžio 30 d. 5 sezonas. Serija 32
Balandžio 23 d. 5 sezonas. Serija 31
Balandžio 16 d. 5 sezonas. Serija 30
Balandžio 9 d. 5 sezonas. Serija 29
Balandžio 2 d. 5 sezonas. Serija 28
Kovo 26 d. 5 sezonas. Serija 27
Kovo 19 d. 5 sezonas. Serija 26
Kovo 12 d. 5 sezonas. Serija 25
Kovo 5 d. 5 sezonas. Serija 24
Vasario 26 d. 5 sezonas. Serija 23
Vasario 19 d. 5 sezonas. Serija 22
Vasario 12 d. 5 sezonas. Serija 21
Vasario 5 d. 5 sezonas. Serija 20
Sausio 29 d. 5 sezonas. Serija 19
Sausio 22 d. 5 sezonas. Serija 18
Sausio 15 d. 5 sezonas. Serija 17
Sausio 8 d. 5 sezonas. Serija 16
Gruodžio 18 d. 5 sezonas. Serija 15
Gruodžio 11 d. 5 sezonas. Serija 14
Gruodžio 4 d. 5 sezonas. Serija 13
Lapkričio 27 d. 5 sezonas. Serija 12
Lapkričio 20 d. 5 sezonas. Serija 11
Lapkričio 13 d. 5 sezonas. Serija 10
Lapkričio 6 d. 5 sezonas. Serija 9
Spalio 30 d. 5 sezonas. Serija 8
Spalio 23 d. 5 sezonas. Serija 7
Spalio 16 d. 5 sezonas. Serija 6
Spalio 9 d. 5 sezonas. Serija 5
Spalio 2 d. 5 sezonas. Serija 4
Rugsėjo 25 d. 5 sezonas. Serija 3
Kai eini iš miško su voveraitėmis ir valgyt nori, tai grįžę kepam greituoju būdu, kaimiški lašiniai, svogūno laiškai ir šviežios bulvės. Pabaigai krapai.
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų