grybai

Šiame puslapyje rasite informaciją apie gairę pavadinimu „grybai“. Visi straipsniai, video, nuotraukos, komentarai patalpinti tv3.lt naujienų portale apie gairę pavadinimu „grybai“.

„Senatvės kvapas“ iš tiesų egzistuoja: atskleidė, kaip jis atsiranda

Daugelis yra pastebėję, kad vyresnio amžiaus žmonės turi specifinį kūno kvapą, kurio neįmanoma supainioti su prakaitu ar higienos trūkumu. Tai net vadinama „senatvės kvapu“. Mokslininkai pagaliau atskleidė, kodėl taip nutinka, kokie cheminiai procesai vyksta mūsų organizme senstant ir net kokie maisto produktai gali padėti šį kvapą sumažinti. Pasirodo, paprastas mitybos pokytis gali tapti sprendimu, rašoma express.co.uk.
Prieš 12 val.

Varėnoje rengiama tradicinė Grybų šventė

Varėnoje šeštadienį rengiama tradicinė Grybų šventė. „2025 metų Grybų šventė žada būti dar ypatingesnė. Šiemet ji kviečia ne tik varžytis čempionate ieškant grybų ar vaišintis grybiene, bet ir pasinerti į šventės temą – „Pamacyk miško spalvas!“, kuri ragina iš naujo atrasti Dzūkijos peizažų grožį, pajausti gamtos ritmą, susitikti su kultūra, gyva bendruomene ir, be abejo, paminėti reikšmingą sukaktį – M. K. Čiurlionio 150-ąsias gimimo metines“, – savivaldybės pranešime sakė Varėnos rajono meras...
Prieš 14 val.

Žaibiško populiarumo sulaukęs parkas Lietuvoje vėl atvers duris: nepraleiskite progos

Įspūdingi reginiai Šviečiančių Grybų parke Trakų rajone stebins ir visko mačiusius. Rugsėjo 13 d. parkas vėl atveria vartus. Labai didelis ir labai mažas – tokia šio rudens Grybų parko tema. Per praeitus du rudenius sulaukęs neįtikėtino populiarumo ir pritraukęs beveik dvidešimt tūkstančių lankytojų, Grybų parkas vėl stebins įspūdingais šviečiančių grybų skaičiais ir dydžiais, detalėmis ir išmone.
2025-09-10
REKLAMA
REKLAMA

Šiukštu nelieskite šių grybų miške: gali baigtis labai liūdnai

Grybavimas – viena populiariausių rudens, o šiemet – ir vasaros pramogų Lietuvoje. Tačiau praradus orientaciją miške, ši pramoga gali ne juokais apkarsti. Be to, VMU miškininkai primena, kad išėjus į grybų paieškas, svarbu ne tik žinoti, kaip saugiai grįžti namo, tačiau ir kokių grybų rūšių žūtbūt nedėti į pintinę, rašoma pranešime spaudai.
2025-09-09

Jokiu būdu nedžiovinkite šių grybų: išskiria nuodingas medžiagas

Grybavimas yra vienas populiariausių rudens užsiėmimų. Kadangi mūsų miškuose gausu skanių grybų, jų prisirenkama daugiau, kad būtų galima pasiruošti atsargų iki kito grybavimo sezono, o vienas populiarių jų ruošimo būdų – džiovinimas. Vis tik, ne visi grybai yra tinkami džiovinimui. Be to, kai kurių grybų džiovinimas netgi gali kelti rimtą grėsmę sveikatai dėl išskiriamų nuodingų medžiagų, tad įsiminkite, kokių grybų nereikėtų dėti į džiovyklę ar orkaitę.
2025-09-09

Grybauti išėjęs lietuvis nenumanė, koks košmaras jo laukia: nelinkėtų net priešui

Išėjęs į mišką užsiimti tuo, be ko lietuviai negali gyventi – grybauti – senjoras išgyveno košmarą: pasiklydęs miške vienas klaidžiojo kelias valandas. Istorija baigėsi sėkmingai – sulaukę pagalbos prašymo, pareigūnai rado pasiklydusį vyrą, o visiems primena saugoti save, nes pasiklysti gali kiekvienas. Sėkmės istorija ir šeimos padėkomis socialiniame tinkle „Facebook“ dalijosi Rietavo policijos bendruomenės pareigūnė.
2025-09-09
REKLAMA
REKLAMA

Ar tikrai džiovinant grybus išlenda kirmėlės ir juos saugu valgyti? Atskleidė tiesą

Lietuvoje įsibėgėjus grybavimo sezonui, socialiniuose tinkluose ir turgavietėse plinta nauja tendencija – greta dailių, sveikų baravykų parduodami ir pigesni, skirti „džiovinimui“. Pardavėjai pirkėjus ramina senu liaudies mitu: džiovinant kirmėlės išlenda, o grybas lieka puikios kokybės. Tačiau ar tikrai šis populiarus įsitikinimas yra teisingas ir ar toks grybas yra saugus vartoti? Specialistų verdiktas – vienareikšmiškas.
2025-09-08

Atrado augalų skleidžiamus garsus: „Žmonėms tai gali būti emocinė patirtis“

Grybai ir augalai groja... Skamba beprotiškai? Tačiau tai jau realybė: grybo ir gėlių skleidžiami impulsai judina nedidelius plaktukus, kurie muša būgnus ir klavišinius. Eksperimento autoriai sako, kad grybų ir gėlių kuriama muzika – proga žmogui užmegzti artimesnį ryšį su augalais.  Daugiau apie tai – TV3 Žiniose.  Prie vazono, kuriame auga balsvas grybas, pritaisyti elektroniniai jutikliai. Iš grybo pagaunamo impulso veikiamas plaktukas kliudo klaviatūrą ir pasigirsta muzika.
2025-09-05

Įdėmiau įsižiūrėjus į radinį Lietuvos miške tik vėliau suprato, kas tai: kiti tokio nematę

Gamta moka nustebinti savo kūriniais – kai kuriuos jų gerai pažįstame, o kiti dar visai nė nematyti ir pažįstami nedaugeliui. Vieni tokių kūrinių – gleivūnai. Šie dariniai neįprasta išvaizda nustebina ne vieną. Gleivūnų Lietuvoje skaičiuojama šimtais, visi jie skirtingi ir visi – savaip unikalūs. Vienus tokių Anykščių šilelyje užfiksavo Aukštaitijos saugomų teritorijų direkcijos specialistė.
2025-09-04
REKLAMA
REKLAMA

Iš miško Rima grybus tempė pintinėmis: išdavė, kur rado

Turbūt ne vienas pasakytų, kad lietuvių širdyse jau nuo pat gimimo yra užkoduota meilė grybams ir jų rinkimui. Pastarosios dienos parodė, kad šiuo periodu, kai saulė vis palepina savo spinduliais, grybautojai nesėdi rankų sudėję ir pasiėmę pintines keliauja į miškus. Naujienų portalo tv3.lt skaitytojams keli grybautojai sutiko pasidalinti savo radiniais, aptiktais miškuose.
2025-09-03

Skubiai įspėja lietuvius: jokiu būdu nerinkite tokių grybų

Gamtininkas Marius Čepulis dalinasi įspėjimu grybautojams: tarp iš pažiūros nekaltų miško gėrybių slypi ir mirtini nuodai. Net patraukliai kvepiantys ar gražiai atrodantys grybai, tokie kaip žalsvoji musmirė – laikoma nuodingiausiu Europos grybu – gali tapti pražūtingi, „Facebook“ įraše teigia gamtos fotografas.  Kvapnus grybas su mirtina paslaptimi Savo įrašu apie nuodingiausią grybą – žalsvąją musmirę – M. Čepulis sutiko pasidalinti ir su naujienų portalo tv3.lt skaitytojais.
2025-09-01

Suvalgiusi prisirinktų grybų Agnė iš karto griebė telefoną: negalėjo patikėti, kas įvyko

Skėtinės žvynabudės – ne vieno lietuvio jau nuo seno pamėgti grybai, kuriuos vos jiems pasirodžius daugelis čirškina ant keptuvės ir valgo pasigardžiuodami. Kad valgo skėtines žvynabudes, manė ir UAB „Pagalba pirmiausia“ įkūrėja, LSMU doktorantė Agnė Jankauskienė. Tačiau jau po keliolikos minučių, prasidėjus stipriam pykinimui ir apėmus silpnumui, suprato – apsinuodijo grybais. Kaip paaiškėjo, parke netoli nuo namų Agnė prisirinko ne skėtinės, o mažosios žvynabudės.
2025-08-31
REKLAMA
REKLAMA

Jokiu būdu neimkite šio grybo miške: už pardavinėjimą gresia laisvės atėmimas iki 15 metų

Šiemet – pirmas grybavimo sezonas, kai miške draudžiama rinkti musmires. Priminsime, kad nuo sausio 1-os dienos į Narkotinių ir psichotropinių medžiagų sąrašą įtrauktas muscimolis ir iboteninė rūgštis. Tai – pagrindinės paprastųjų musmirių psichoaktyvios medžiagos.
2025-08-29

Gražina su šeima iš miško grįžo su 500 baravykų: atskleidė, kur rado

Vėstantys orai šiuo metu lietuvių negąsdina ir jie vienas po kito traukia į miškus. Iš ten tautiečiai nori grįžti ne tik pailsėję gamtoje ir pakvėpavę grynu oru, tačiau taip pat pilnomis pintinėmis miško gėrybių. Pažvelgus į grybautojų pintines – aišku, kad jiems miškuose pavyksta prisirinkti įvairiausių grybų. Vieni iš jų parsineša makavykų, šilbaravykių, raudonviršių, kitiems pavyksta namo parsinešti miško karalių – baravykų.
2025-08-27

Perspėja plūstančius į miškus – jokiu būdu nelieskite šio grybo

Artėjant savaitgaliui bus galima vėl sutikti daug grybautojų miške, o ir ne veltui. Šiuo metu miškuose gausu ūmėdžių, voveraičių, lepšių, raudonviršių, baravykų ar net kazlėkų. Visgi „Eurovaistinės“ vaistininkė Elvyra Ramaškienė atkreipia dėmesį, kad būtent dabar padidėja apsinuodijimų ir virškinimo sutrikimų rizika. Ji įspėja: apsinuodijus grybais negalima delsti – būtina kuo greičiau vykti į gydymo įstaigą, rašoma pranešime spaudai.
2025-08-22
REKLAMA
REKLAMA

Artūro miške rasti grybai nustebino net specialistus: tokius išvysite ne visur

Vietinis Veisiejų apylinkių gyventojas, menininkas Artūras Janickas krašto miškuose aptiko netikėtai daug įspūdingų radinių – net kelias saugomų ir retų grybų rūšis. Kai kurios jų Lietuvoje yra itin retos, o kai kurios – įtrauktos į Raudonąją knygą. Apie įspūdingus radinius socialiniame tinkle „Facebook“ pranešė Lietuvos mikologų draugija.
2025-08-19

Ieva su šeima pririnko pilną bagažinę grybų: tiek dar nebuvo matę

Miškuose ir toliau dygsta baravykai, lietuviai traukia į gamtą ištisomis šeimomis. Grybavimas – tai ne tik maisto paieškos, bet ir ypatinga tradicija, perduodama iš kartos į kartą. Šiemet grybų sezonas džiugina gausiais laimikiais, todėl socialiniuose tinkluose netrūksta nuotraukų su pilnais krepšiais. O grybautojai mielai dalijasi savo įspūdžiais ir patirtimi.
2025-08-18

Vyksite į mišką? Už tokį veiksmą skirs 1 tūkst. eurų baudą

Rugpjūtis į miškus vilioja būrius grybautojų ir uogautojų, tačiau džiaugsmas gali apkarti, jei nepaisoma nustatytų reikalavimų. Todėl aplinkosaugininkai primena, kad grybaujant ir uogaujant svarbu laikytis numatytų taisyklių, kitu atveju gali tekti susimokėti baudas. Šių metų vasara palanki gausiam grybų ir uogų derliui, todėl aplinkosaugininkai primena, kaip miško gėrybes rinkti atsakingai, išvengiant bet kokios žalos gamtai.
2025-08-16
REKLAMA
REKLAMA

Iš miško lietuviai grybus dabar tempia kibirais: išdavė, kur randa

Šiemet Lietuvos miškai ypač dosnūs – socialiniuose tinkluose plinta nuotraukos, kuriose žmonės dalijasi savo surinktais grybais ir džiaugiasi gausiu derliumi. Grybautojai naujienų portalo tv3.lt skaitytojams atskleidė savo radinius – pasidalijo nuotraukomis ir papasakojo, kur miške rado šių gėrybių. Leonas parsinešė pintinę baravykų Pirmasis su skaitytojais savo laimikiu pasidalijo grybautojas Leonas – jo pintinėje tilpo gausybė didelių baravykų. „Baravykų daug. Didelių ir mažų.
2025-08-13

Atsakė, ar gamtoje jau prasideda ruduo: atskleidė, kokių orų laukti

Pati gamta geriausiai parodo, kada vasara traukiasi ir ruduo beldžiasi į duris. Naujienų portalo tv3.lt skaitytojams žinomas gamtininkas Selemonas Paltanavičius atskleidė, kokie ženklai išduoda artėjantį metų laikų virsmą – nuo čiurlių išskridimo ir vis aktyvesnės paukščių migracijos iki pirmųjų geltonų lapų bei gausaus baravykų derliaus, kuris šiemet pasirodė neįprastai anksti.
2025-08-13

Kreipiasi į visus Lietuvos grybautojus: radę tai – praneškite

Aukštaitijos miškuose beveik nepastebimas gyvena vienas paslaptingiausių ir rečiausių vabzdžių – Manerheimo grybinukas (Oxyporus mannerheimii). Vos 7–9 milimetrų ilgio juodas vabalas slepiasi giliai baravykų ar kitų stambių grybų kepurėlėse, o atidžiai įsižiūrėjus galima pastebėti, po kepure landą – lyg miniatiūrinį kurmiarausį.
2025-08-13
REKLAMA
REKLAMA

Iš miško Rimantė grįžo su šimtais baravykų: atskleidė, kur rado

Lietus ir saulė – pačios tinkamiausios sąlygos grybams miške dygti, dėl to šiuo metu lietuviai iš miškų grįžta pilnais kibirais. Grybautojai džiaugiasi – vasara puiki pomėgiui realizuoti. Lietuvos grybautojai sutiko pasidalinti savo pintinių ir kibirų turiniu su naujienų portalo tv3.lt skaitytojais. Ne vieni iš jų džiaugėsi – miškas apdovanojo gausiai. Gedimino atostogos – miške su baravykais Pirmasis, kuris sutiko pasidalinti savo radiniais, buvo Gediminas.
2025-08-12

Šiems žmonėms grybų geriau nevalgyti: gali baigtis liūdnai

Maždaug nuo birželio vidurio iki spalio pabaigos, daugybė žmonių ankstyvus savaitgalio rytus praleidžia Lietuvos miškų glūdumoje, ieškodami pasislėpusių grybų. Pastarieji – tikras naudingų medžiagų šaltinis, tačiau kodėl jų paragavus, kartais sutrinka virškinimas? Vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkė Virgilija Bečelytė įspėja, jog grybai nėra lengvai virškinamas maisto produktas, tačiau laikantis tam tikrų taisyklių, nemalonių simptomų galima išvengti, rašoma pranešime spaudai.
2025-08-12

Irma su vyru baravykus renka kibirais: išdavė, kur jų randa

Nors daugumos ši permaininga vasara nedžiugina – dažnas lietus ir stichijos priverčia daugiau laiko praleisti namuose, vis tik grybautojams šis laikas – vienas gėris. Jau nebe pirmi iš jų rodo savo pilnas pintines gėrybių. Lietuviai iš miškų pilnais krepšiais tempia miško gėrybes ir nesikuklina jais pasidžiaugti socialiniuose tinkluose grybautojus vienijančiose grupėse.
2025-08-11
REKLAMA
REKLAMA

Turguje jau pasirodė baravykai: štai kiek kainuoja

Tokio šilto ir gražaus šeštadienio dzūkai seniai neturėjo: vienas malonumas po Alytaus turgelius gūžinėti. Važiuojant ankstų rytą į Kaniūkų turgų, jokios automobilių kamšaties. Dingęs mašinų srautas į kaimyninę Lenkiją, ne tas mėnulis, grybautojai pučia, o kaimo žmonės pasišovę javus kulti, žmonės į turgų važiuoja tik svarbiais reikalais.
2025-08-11

Į supirktuves grybus tempiantys lietuviai gauna apvalias sumas: štai kiek užsidirba

Lietuviai į miškus grybų traukia prisirinkti ne tik pietums, vakarienei ar tam, kad pasiruoštų atsargų žiemai. Kai kurie pilnus kibirus ar pintines tempia ne namo, o į supirkimo punktus – taip papildomai ir užsidirba.
2025-08-09

Garsus Lietuvos daktaras prieš valgant grybus ragina atlikti 1 veiksmą: kiti to net negirdėję

Net ir patys skaniausi ir dažniausiai renkami valgomi grybai – baravykai, voveraitės ar bobausiai – gali tapti pavojingi sveikatai, jei netinkamai paruošiami ar per dažnai pašildomi. Gamtos tyrimų centro mikologas dr. Jonas Kasparavičius įspėja: „Tai – ne mitas, tai – chemija.“ Kai valgomas grybas tampa nuodu Daugelis žmonių mano, kad jeigu grybas yra valgomas, tai patiekiant jį ant vakarienės stalo nekyla jokių rizikų. Tačiau, anot dr.
2025-08-05
REKLAMA
REKLAMA

Įspėja plūstančius grybauti Lietuvos gyventojus: perduokite žinią ir vyresniems giminaičiams

Įsibėgėjus grybavimo sezonui, vis daugiau lietuvių, radę laisvą minutę, traukia į miškus prisirinkti gamtos gėrybių. Tačiau pareigūnai primena pasirūpinti ne tik krepšiais ar kibirais, į kuriuos galėsite susidėti rastus grybus, bet ir savo bei artimųjų saugumu.
2025-08-05

Pasakė, kaip geriausia ruošti voveraites: skonis nustebins

„Po atostogų pirmas dalykas, kurį gaminu grįžusi, tai sriuba“, – rašo tinklaraščio „Kviečiu į virtuvę“ autorė. Reikės: 1 svogūnas; 1 morka; 1 skiltelė česnako; 0,5 poro; 4 bulvės; 0,5 l voveraičių; 1 v. š. sviesto; druskos pagal skonį; žiupsnis pipirų; 1 a. š. „Sriubų prieskonių“; 100 g lydyto sūrelio; 1 v. š. smulkintų krapų ir laiškinių česnakų; 2 v. š. ryžių; 2 l vandens / sultinio. Daržoves nulupame, nuplauname.
2025-08-05

Patiems grybauti, pirkti ar parduoti: štai kiek pinigų moka už grybus ir už kiek juos parduoda

Vos prasidėjus grybų sezonui, Lietuvos gyventojai leidžiasi į miškus rinkti įvairių miško gėrybių. Sezono pradžioje, kaip įprasta, daugiausiai miškuose būna voveraičių, todėl norintys paskanauti skuba į miškus. Visgi ne visi jas renka savo reikmėms – vis daugiau žmonių grybauja dėl pomėgio šiai veiklai, o vėliau miško gėrybes pardavinėja.
2025-08-03
REKLAMA
REKLAMA

Aušros voveraičių valymo būdas sprogdina internetą: paprasčiau nebūna

Šiemet vasara kaip niekad dosni grybais – jų tiek, kad vos telpa į kibirus į pintines. Grybautojai socialiniuose tinkluose dalijasi įspūdingais laimikiais ir daugiausia randamomis voveraitėmis. Tik ne vienam kyla klausimas: kaip jas greitai ir lengvai nuvalyti? Ieškantiems sprendimo, puikiai pravers Aušros Greičiūtės-Vabuolienės atrastas būdas voveraites valyti panaudojant vien tik vandenį ir miltus.
2025-08-01

Iš miško lietuviai grybus tempia dešimtimis krepšių: išdavė, kur randa

Šiuo metu socialiniuose tinkluose galima pastebėti gausius lietuvių iš miško tempiamus lobius. Tai – grybai, kurių Lietuvos miškuose šiemet netrūksta. Su naujienų portalo tv3.lt skaitytojais grybautojai sutiko pasidalinti savo radinių nuotraukomis ir atskleisti, kur aptiko gėrybes. Vieni iš jų namo parsinešė baravykų, kiti raudonviršių, o tretieji – voveraičių. Rasa prisirinko pilną pintinę baravykų Pirmoji su skaitytojais savo radiniais sutiko pasidalinti grybautoja Rasa.
2025-08-01

Iš rūsio taip marinuoti grybai dings žaibiškai: skubėkite išbandyti

Marinuoti grybai – vienas iš būdų vasarines ir rudenines gėrybes paruošti žiemai. Tad pateikiame jums tinklaraščio „Kviečiu į virtuvę“ autorės marinuotų grybų receptą. Iš normos išeina 3 – 0,5 l stiklainiai. Reikės: 1,5 l virtų miško grybų; 2 v. š. druskos; 1 v. š. cukraus; 3 v. š. acto; 2 skiltelės česnako; Žiupsnis pipirų. Puode sumaišome grybus su kitais priedais. Užverdame, vis pamaišome, kad grybai nepradėtų svilti.
2025-07-30
REKLAMA
REKLAMA

Lietuviai iš miško grįžta pilnomis pintinėmis grybų: pasakė, kur randa

Nors daugelis negaili kritikos šios vasaros orams, vis tik grybautojai džiaugiasi – miškuose apstu grybų. Jų lietuviai prisirenka pagal poreikį – vieni pintinę, kiti dvi, o tretieji iš miškų neša pilnus krepšius gėrybių. Socialiniuose tinkluose po šio savaitgalio jau mirga nuotraukos su grybautojų radiniais. Keli iš jų sutiko savuosius parodyti naujienų portalo tv3.lt skaitytojams. Jolanta prisikrovė pilną pintinę grybų Grybautoja Jolanta parodė savo radinius.
53 2025-07-29

Atsakė į amžiną klausimą: grybus pjauti ar rauti?

Šis klausimas jau ne vieną dešimtmetį kirba tiek patyrusiems grybautojams, tiek pradedantiesiems. Ar geriau grybą išrauti su visomis šaknimis, ar tiesiog nupjauti jį prie pat žemės? Kadaise tai buvo viena labiausiai skaldančių temų tarp grybų entuziastų, tačiau dabar mokslas pateikia aiškų atsakymą: nei vienas metodas nekenkia grybienai – požeminiam grybų tinklui, tačiau tam tikrais atvejais išrauti grybą iš žemės yra prasmingiau.
2025-07-25

Alytaus meras Nerijus Cesiulis parodė, kiek grybų prisirinko: netilpo į pintinę

Ketvirtadienio vakarą socialiniuose tinkluose pasirodė Alytaus miesto mero Nerijaus Cesiulio įrašas apie įspūdingą baravykų laimikį. Dar daugiau šių grybų pririnko alytiškis verslininkas Gediminas Jegelevičius. Nors grybavo atskirai, jų patirtys buvo panašios: sugrįžus namo, teko ne tik tvarkyti surinktus grybus, bet ir atsakinėti į gausybę skambučių. Vienas klausimas kartojosi ypač dažnai – kur radai? Portalo AlytusPlius.
2025-07-25
REKLAMA
REKLAMA

Lietuviai masiškai plūsta į miškus grybauti: negali atsidžiaugti laimikiais

Šiuo metu visi lietuviai jau skuba į miškus, o jų radiniai gamtoje džiugina. Praėjusiomis savaitėmis buvo galima išvysti stulbinančius kiekius pririnktų voveraičių, o jau šią savaitę vis daugiau aptinkama grybų karalių – baravykų. Naujienų portalas tv3.lt susisiekė su grybautojais, kurie savo radinių nuotraukomis dalijosi socialiniuose tinkluose. Jie sutiko pasidalinti radinių nuotraukomis.
2025-07-24

Šį Lietuvoje augantį grybą pažįsta ne visi: kvapą galima užuosti iš tolo

Aukštaitijos saugomų teritorijų direkcija socialiniame tinkle „Facebook“ dalijasi įdomiu ir kiek neįprastu įrašu apie vieną iš mūsų miškuose randamų grybų – poniabudę. Nors daugeliui pažįstami tradiciniai valgomi grybai, šis – išskirtinis tiek savo išvaizda, tiek kvapu. Įraše atskleidžiama, kaip greitai jis auga ir kokį vaidmenį jo nemalonus kvapas atlieka gamtoje. Taip pat pateikiama informacijos apie Lietuvoje aptinkamas poniabudžių rūšis ir jų paplitimo vietas.
2025-07-23

Išėjusi grybauti Roma iš Šiaulių pasiklydo – to nelinkėtų niekam: „Labai sušalau, lietus sulijo“

Prasidėjo grybautojų paklydėlių sezonas: senjorai traukia į mišką grybų, o vėliau jų ieško policija su kinologais, tenka naudoti dronus, kelti sraigtasparnius. Šiauliuose grybauti išėjusi senjorė pasakoja, kad parkrito, nebegalėjo atsikelti, sulijo ir sušalo. O kitai senjorei, grybų ieškojusiai Varėnos apylinkėse, miško glūdumoje teko praleisti visą naktį.  Plačiau apie tai – TV3 Žinios.  83-ejų metų senolę Romą policijos pareigūnai lydi iš miško.
REKLAMA
REKLAMA

Nuo šiol voveraites žiemai ruošite tik taip: bus itin skanios

„Taip visai netikėjau, vakar man pasisekė gauti 6 kg voveraičių. Prigrybavo mano bendradarbė ir pasiūlė tuos grybus man. O aš taip apsidžiaugiau ir triūsiau vakar iki vėlumos. Dabar noriu pasidalinti su jumis, ką aš su jomis nuveikiau. Prisiklausiau pirmiausiai patarimų, kad nerekomenduojama voveraičių šaldyti neapdorotų (ta prasme neapvirtų), nes jos tampa guminės ir apkarsta“, – rašė tinklaraščio „Kviečiu į virtuvę“ autorė. Voveraites šaldžiau 2 būdais.
2025-07-22

Pamatę, kiek grybų prisirinko Sandra, pavydėtų ne vienas: išdavė, kur rado

Kiekvieną dieną socialiniuose tinkluose pasipila daugybė nuotraukų su lietuvių grybų laimikiais – jų prisikrauna pilnas pintines ir kibirus. Vis tik, daugelio tarose nugula voveraitės, o štai Sandra iš miško grįžo prisirinkusi „grybų karaliais“ tituluojamų baravykų. Savo įspūdingu laimikiu su naujienų portalo tv3.lt skaitytojais sutikusi pasidalinti Sandra Krasauskaitė-Dabulskienė išdavė ir kur jų rado.
2025-07-22

Voveraičių derlius šiemet didelis, mėlynių ir bruknių beveik nėra – supirkėjai

Voveraičių šiemet pilni miškai, nes joms augti šiuo metu palankūs orai – drėgna ir šilta, tuo metu uogų derliaus nebus, nes augalai nušalo, sako grybų ir miško uogų perdirbėjai.   Pasak jų, šiltas ankstyvas pavasaris, o vėliau buvęs atšalimas įtakos voveraičių gausai neturi. Lietuvos miško grybų ir uogų verslininkų asociacijos ir Varėnos įmonės „Vipreka“ vadovo Virginijaus Varanavičiaus teigimu, voveraičių ir bruknių sezonas dėl per vėsių ir sausų orų vėluoja mėnesį.
2025-07-21
REKLAMA
REKLAMA

Perspėja plūstančius į miškus – jokiu būdu nelieskite šių grybų

Keliauti į mišką pasibūti gamtoje ir pagrybauti – vienas mėgstamiausių lietuvių užsiėmimų. Ne vienas jau dalijasi savo pririnktų grybų nuotraukomis, tačiau net ir aistringiems grybautojams svarbu prisiminti, kad ne visus grybus patartina rinkti miške, nes pasekmės gali būti liūdnos. Savo žiniomis apie šiuo metu Lietuvoje augančius nuodingus grybus sutiko pasidalinti gamtininkas Deividas Makavičius. Jis pasakojo, kad tokių rūšių mūsų šalyje – ne viena.
2025-07-20

Lietuviai iš miškų grybus neša pilnais kibirais: atskleidė, kur pririnko net 42 kg

Nors vieni lietuviai skundžiasi permainingais orais, vis tik grybautojai ploja rankomis, nes tokie orai tinkami grybų dygimui ir augimui. Lietuviai dalijasi grybų pilnų kibirų ir pintinių nuotraukomis ir atskleidžia, kur jų randa – štai Ramunė jų prisirinko net 42 kilogramus. Įvairiose grybautojus vienijančiose „Facebook“ grupėse galima pamatyti daugybę nuotraukų su pilnais krepšiais voveraičių. Kol vieni rodo šias nuotraukas – kiti žavisi grybautojų lobiais.
2025-07-18

Šį Lietuvoje augantį grybą vadina vienu įdomiausių: kiti praeina nepastebėję

Grybų pasaulis – itin platus ir lietuvių aktyviai tyrinėjamas. Vis dėlto, ne visi pažįsta vienu įdomiausių tituluojamą Lietuvoje augantį grybą – poniabudę, dar vadinamą žemės taukais. Kaip socialiniame tinkle „Facebook“ skelbė Sartų regioninis parkas, mūsų šalyje auga dvi šių grybų genties rūšys – paprastoji ir hadriano poniabudė.
2025-07-18
REKLAMA
REKLAMA

Broliai Lavrinovičiai iš miško grįžo pilnais kibirais voveraičių: išdavė 1 vietą

Grybai – viena geidžiamiausių miško gėrybių. Nors grybų sezonas dar tik prasidėjo, broliai Lavrinovičiai džiaugiasi savo rastomis voveraitėmis. Trečiadienio vakare broliai paskelbė nuotrauką savo socialiniuose tinkluose, su pilnais dviem kibirais voveraičių. „Labas vakaras, voveruškos!“, – sveikinosi broliai su savo sekėjais.
2025-07-17

Lietuvė išėjo į mišką grybauti: to, kas įvyko vėliau, nelinkėtų net priešui

Užvakar grybauti išėjusi 83 metų senolė patyrė tai, ko nelinkėtų net priešui – ji netikėtai pasiklydo netoli Rėkyvos. Istorija baigėsi laimingai – senolė po kelias valandas trukusių paieškų surasta. Apie sėkmingai pasibaigusią paiešką socialiniame tinkle „Facebook“ skelbė Šiaulių apskrities policija.
2025-07-17

Pamačiusi vaizdą prie savo šiltnamio kaunietė negalėjo patikėti: „Nuoširdžiai bijau“

Kartais įdomiausi radiniai gamtoje auga visai prieš mūsų akis – tuo įsitikino ir Kaune, netoli Vaišvydavos gyvenanti Ingrida, prie šiltnamio aptikusi įspūdingo dydžio, už ranką didesnius, grybus. „Facebook“ daržininkus vienijančioje grupėje savo radinių nuotrauka pasidalijusi moteris ją sutiko parodyti ir naujienų portalo tv3.lt skaitytojams. Prie šiltnamio – įspūdingo dydžio grybai Atrasti grybai stebina savo dydžiu – greičiausiai, neužtektų ir abiejų delnų, kad juos pavyktų apimti.
2025-07-17
REKLAMA
REKLAMA

Grybautojus stebina voveraičių gausa: „Išėjau su dviem krepšiais ir netilpo visos“

Grybautojai Aukštaitijoje džiūgauja dėl pliaupusio lietaus. Šis miškus kaip reikiant palaistė, tad ir voveraitės pasipylė kaip iš gausybės rago. Grybautojai sako, kad tokio dygimo seniai nematė – geltonuoja miškai net ten, kur anksčiau voveraičių tekdavo lyg su žiburiu ieškoti.  Daugiau apie tai – TV3 žinių reportaže.  Pliaupęs lietus neatbaidė užkietėjusių grybautojų. Štai ir rezultatas – prekystaliai geltonuoja nuo voveraičių:  „Masinis dygimas voveraičių.

Atskleidė geriausią voveraičių ruošimo būdą: skonis nustebins

„Tikriausiai tai patys teisingiausi grybai. Nei jie kirmyja, nei juos su kitais nuodingais grybais gali sumaišyti. Tad, jei neišeina patiems jų prisigrybauti, tai bent turguje nusipirkę nė vieno neišmesite. Be to, jie labai greitai paruošiami. Tad dabar vien tik apie voveraites augančias miške, bet nešokinėjančias po medžius“, – anksčiau rašė tinklaraščio „Gera virtuvė“ autorė. Norint labai gerai ir greitai nuvalyti voveraites reikėtų jas merkti į padruskintą šaltą vandenį.
2025-07-16
Į viršų