• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Turbūt ne vienas nuėjęs į parduotuvę susidomi vis dažniau pasirodančiais becukriais gėrimais, užkandžių batonėliais ar kitu maistu, kuriame cukrus yra pakeistas saldikliais. Šios alternatyvos sparčiai populiarėja siekiančių numesti svorį arba sergančių cukriniu diabetu rate. Vis tik, ar tikrai saldikliai yra saugesnė alternatyva už cukrų?

Turbūt ne vienas nuėjęs į parduotuvę susidomi vis dažniau pasirodančiais becukriais gėrimais, užkandžių batonėliais ar kitu maistu, kuriame cukrus yra pakeistas saldikliais. Šios alternatyvos sparčiai populiarėja siekiančių numesti svorį arba sergančių cukriniu diabetu rate. Vis tik, ar tikrai saldikliai yra saugesnė alternatyva už cukrų?

REKLAMA

Į šį klausimą naujienų portalo tv3.lt skaitytojams sutiko atsakyti mitybos specialistas Paulius Paulauskas. Jis pasakojo, kad šiuo metu maisto produktų su saldikliais populiarumas yra išaugęs ir ne vienas juos renkasi įsidėti į savo pirkinių krepšelį.

„Saldikliai dabar vis labiau populiarėja. Galbūt pastebėjote, kad atsiranda gėrimų alternatyvos, žymimos „zero“ (aut past. – nulio kalorijų) ženklais. Saldiklių pradedama dėti ir į kitus maisto produktus, pavyzdžiui, proteino batonėlius, sausainius. Aišku, pas mus Lietuvoje jų nėra tiek daug, bet jų jau tikrai daugėja rinkoje.

REKLAMA
REKLAMA

Kartais būna mišiniai, tarkime, šiek tiek dedama cukraus, bet taip pat ir saldiklių. Saldikliai suteikia daug saldumo, jų pakanka įdėti nedaug“, – aiškino specialistas.

REKLAMA

Jis pridėjo, kad saldikliai savyje neturi kalorijų, kai tuo tarpu cukrus yra pakankamai kaloringas. Taip pat dar vienas įdomus faktas apie saldiklius – jeigu jie yra natūralūs, tuomet nekelia cukraus lygio ir juos gali vartoti žmonės, sergantys cukriniu diabetu.

Ar saldikliai yra sveikesni?

Prabilus apie tai, ar saldikliai yra sveikesnė alternatyvą už tradicinį cukrų, P. Paulauskas pasakojo, kad kiekvieno žmogaus atvejis individualus ir vieniems geresnis pasirinkimas yra saldikliai, kitiems – cukrus.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak pašnekovo, renkantis ką vartoti vertėtų atsižvelgti į savo gyvenimo būdą ir tai, kiek jame yra aktyvumo.

„Mes žinome, kokią žalą daro cukrus, bet jeigu žmogus atletas, sportininkas ar aktyviai gyvenantis, tai jis to cukraus galėtų nebijoti, nes didžiąją dalį jo išdegina per treniruotes. Deja, gyvename tokioje visuomenėje, kurioje dauguma žmonių yra pasyvūs.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kitas dalykas yra cukraus perteklius –  pagrindinė problema, su kuria susiduriama. Atsakant į klausimą, ar sveikiau – viskas priklauso nuo suvartojamo kiekio“, – aiškino jis.

Pašnekovo teigimu, neretai renkantis „sveikesnes“ alternatyvas taip pat yra suklystama, dėl to ragina pasiskaityti maisto produktų etiketes.

REKLAMA

Pasak jo, kai kurie saldikliai yra pigesni už kitus ir gali sukelti sveikatos bėdų. Pašnekovas ragino atkreipti dėmesį į kelis žymėjimus:

„Jeigu saldikliai yra pigesni, dedami dažniau, tai su jais galima išderinti žarnyno mikrobiotiką, gali atsirasti galvos skausmai. Jų reikėtų privengti, o dažniausiai pasitaikantys tokie saldikliai – E951, E955.“

Įdomu ir tai, kad cukrus ant etikečių taip pat neretai yra įvardijamas ne originaliu savo pavadinimu, o įvairiomis alternatyvomis:

REKLAMA

„Su cukrumi yra taip, kad jis yra labai įvairiai įvardijamas. Pavyzdžiui, gliukozės, fruktozės sirupas, kitokios formos cukrus. Žmogus, kuris neskaito arba jeigu ir skaito etiketes – gali ties tuo apsigauti.“

Kokius saldiklius geriausia rinktis?

Prašnekus apie dirbtinius ir natūralius saldiklius, mitybos specialistas pasakojo, kad geriausia saldumo poreikį patenkinti renkantis antruosius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, įvairūs natūralūs vaisiai ir uogos gali padėti surinkti pakankamą cukraus kiekį, dėl to pasiteiravus, kokius vaisius ir uogas rinktis, specialistas nurodė kelis iš jų.

„Sakyčiau, kad saldumo poreikį geriausia gauti iš natūralių vaisių ir uogų. Vis tik čia yra slidi riba, ar tai vaisių sultys, ar tai džiovintos uogos, džiovinti vaisiai, nes šiuose produktuose bus to paties cukraus koncentratas, dėl ko maistinė vertė bus mažesnė ir surinksite daugiau kalorijų.

REKLAMA

Bet, tarkime, renkantis citrusinius vaisius galima gauti geresnį rezultatą, taip pat ir uogas – mėlynes, braškes, šilauoges, nes jose nedaug cukraus, gausu antioksidantų, tikrai galima valgyti didesnius kiekius“, – sakė P. Paulauskas.

Pašnekovas pridėjo, kad paros vaisių ir uogų norma yra vienas vaisius ir sauja uogų. Visgi, šie skaičiai kinta atėjus vasarai ir pradėjus aktyviau gyventi.

REKLAMA

„Cukraus rekomendacijose nurodoma 10 procentų paros normos, bet čia irgi ganėtinai dideli skaičiai, t. y., iki 50 gramų per dieną.

Geriausia vartoti 25 gramus cukraus per dieną, kas prilygsta 5 arbatiniams šaukšteliams“, – pridėjo jis.

Kokiais atvejais vertėtų rinktis saldiklius?

Pasiteiravus specialisto, kokiems žmonėms jis rekomenduotų vartoti saldiklius, P. Paulauskas apžvelgė kelias situacijas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visų pirma, jis išryškino grupę žmonių, siekiančių numesti svorio, padėti sau geriau jaustis. Anot jo, tuomet saldikliai gali tapti puikia išeitimi.

„Visų pirma, žmonės, kurie šiuo metu laikosi kalorijų deficito, bet nori gauti saldumo, galėtų išmėginti saldiklius.

Iš principo, jeigu valgome kažkokį greitą maistą, tai tokiu atveju rinkčiausi bent jau gėrimą šalia be kalorijų, su sveikesne sudėtimi.

REKLAMA

Pavyzdys, prie, tarkime, kebabų mes galime pasiimti limonado, kas mums pridės papildomus 200 kalorijų, o renkantis gėrimą su saldikliais galime jų išvengti“, – sakė P. Paulauskas.

Jis pridėjo ir tai, kad pasirinkus tinkamus saldiklius galima padėti savo virškinimo sistemai lengviau apdirbti maistą.

Pašnekovas tikino, kad saldikliai gali padėti tiems, kurie susiduria su virškinimo problemomis, turi išsiderinusią žarnyno mikroflorą.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų