• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šokau iš lovos it šaltu vandeniu aplietas, galvoju, pramigau, sudie mano turgeliai!

Šokau iš lovos it šaltu vandeniu aplietas, galvoju, pramigau, sudie mano turgeliai!

REKLAMA

Dirst per langą: gražiai brėkšta, tarp Alytaus daugiabučių ritasi didelė kaip Šurkaus balionas mėnulio pilnatis! Matyt, naktinis šeštadienio Kaniūkų turgus bus jau prasidėjęs. Iškart paskambinau Kaniūkų turgaus šeimininkui Gintui Saboniui, kokios naujienos?

„Turgus ūžia – vieni grūdai, nesiskubink, jau nespėsi. Tik perka, neša, pamatytum, kas čia darosi!“ – raportavo Gintas.

„Toks didelis grūdų trūkumas?“– perklausiau.

„Ne, žmonės pensijas gavo!“

Kadangi Kaniūkuose kažin ko nebuvo, net dedeklių vištaičių ir viščiukų, pakaks grūdų kainų. Maišas (50 kg) kviečių – 14–15, miežių – 12 eurų. Avižų nebuvo. Tad lauksime duonos ponios šventos Onos ir naujo derliaus.

REKLAMA
REKLAMA

Gaila, kad kiaulė tik vieną sprandą turi!

Pasmalsavęs apie Kaniūkus, apėjau Alytaus Jazminų ir Jotvingių turgelius. Vasara, alytiškiai poilsiauja, mažiau gamina, perka, ką ant iešmo galima užverti, ant grotelių pakepinti. Populiariausia kiaulienos sprandinė, šoninė ir šonkauliukai, kilogramas 7,5 euro.

REKLAMA

„Pirkėjai apgailestauja, kad kiaulė tik vieną sprandą turi, – šmaikštauja Jazminų turgaus mėsos pardavėja Asta Graževičienė. – Antai paskelbiau kojų ir šnipų akciją, kilogramas 1,8 euro. Kur jūs matėte, kilogramas karkos tik 2,5–3 eurai!“

Beje, gerai sminga ant iešmo ir Ūdrijos ūkininkų Romualdo ir Birutės Launikonių užaugintų kalakutų krūtinėlė, kilogramas 10 eurų 50 centų. Ūkininkai šeria kalakutus vietiniais skaldytais ir trintais pašarais, kalakutiena matoma visoje Jazminų turgaus kiemo paviljono pirmo aukšto salėje!

REKLAMA
REKLAMA

Dzūkai voveraites lepeškom vadino

Senoliai sako, kad per pilnatį visi grybai sukirmiję. Tik ne voveraitės, o baravykų dar nėra.

Alytaus Jazminų turguje lauko prekystaliai, taip gražiai keletą dienų palijo, voveraičių geltoniu išmarginti, litras 5 eurai.

„Penkiasdešimt metų jau  grybauju, šiemet ketvirtą kartą turguje, mėgstamiausios grybavimo vietos –Mardasavo , Merkinės ir Puvočių miškai“, – alytiškė grybautoja Elytė už litrą voveraičių prašo 4 eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Elytė tiek daug prisikrovusi indelių grybų, juos pataiso, pagražina, atrodo lyg voveraičių pulkui vadovauja. Patikėsiu, kad grybautoja taip lengvai ir atskleidžia visas grybavimo  paslaptis, nes dažnas pasišovęs pats jų prisirinkti, grįžta iš miško tuščiomis pintinėmis.

Beje, prisimenu vaikystėje kaip valtimi yrėmės per Nemuną Ryliškių miškuose rinkti „lepeškų“, taip dzūkai vadino voveraites. Ten jo tiltais geltonavo, maišus prisirinkdavome. Dabar voveraitės – didžiausias skanėstas, jas ir superka. Kartais voveraičių augimvietės lyg šernų išknistos… grybautojus pinigai gadina.

REKLAMA

Cikri dzūkai sako ne uogos, o vuogos

Kai vuodai nekanda ir vuogų galima prisirinkti. Tik ne šiais metais. Žemuogės tikrai cikros  vuogutės,  šeštadienį jų neužtikau nė vienam Alytaus turguje. Mėlynių buvo tik anksti ryte Jazminų turguje, litras 10 eurų.

Pasirodė pirmos šilauogės. Jų atvežė Seimeniškių kamo ūkininkas, litras 10 eurų. Ūkininkas prie šilauogių išrikiavo ir pirmas vėlyvos braškių veislės ,Malvina, uogas, kilogramas iki 9 eurų.

REKLAMA

„Malvina”– vėlyvųjų braškių karalienė, kvapni, saldi, tikra smaližių gundytoja, – apie šios veislės braškes pasakojo Jotvingių turgaus prekiautoja Gabija. – Iš vakaro kiek su Eimantu priuogavome – išpirko. – Šiandien iš ryto aš viena turguje pabuvau, Eimantas dar paskynė ir atvežė – toks ,,Malvinos” populiarumas“.

Kilogramas juodųjų serbentų – 5, raudonųjų – 6 eurai.

„Skinu ir parduodu dar mamos sodintų raudonųjų serbentų uogas, pirkėjai prašo, kad ir kitą kartą atvežčiau jų į turgų“,– pasakojo Gita iš Miklusėnų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Regis, vietinių trešnių jau nebus, kilogramas atvežtinių – 6-6,5 euro.

Kopūsto lapas dzūkiškai bandukei – 10 centų

Puniškė agurkų augintoja Irma Arbačiauskienė sako: „Ačiū“ vasarai, tiek darbo daug, nei poilsio, nei agurkų“.

Irma paaiškino, kad naktys šaltos, agurkų galėtų būti ir daugiau.

Iš šalies pažvelgus, Irma ir Kęstutis vos spėja suktis, prie jų agurkų – eilės, kilogramas 2,5 euro.

REKLAMA

Kilogramas gražiausių bulvių – 1,2–1,3 euro, pas vieną pardavėją buvo ir po pusantro euro. Kilogramas vidutinių – 1 euras, smulkių – 50 centų.

Kopūsto lapas dzūkiškai bandukei kepti – 10 centų. Prie bulvinės bandukės dar reikia darycinio ar krakmolinio, cinka ir spirguciai, varškė su smetona – visko galima nusipirkti turguje, tik reikia mokėti pasigaminti.

REKLAMA

Pirkėjai vertina žalumynus: 100 g krapų – 1,5 euro, svogūnų laiškų –1 euras. Kilogramas kopūsto gūžės – 1,5 euro.

Apie žuvį geriau patylėsiu: kilogramas rūkyto ungurio – 50 eurų.

Tiltą remontuoja – liesesnės Jotvingių turgaus antys!

Gėlės vis dar myli turgelius – vasara bučiuoja mus kiekvienu žiedeliu.

 Prasidėjęs Antano Juozapavičiaus tilto per Nemuną remontas nuskriaudė Jotvingių turgelį, sumažėjo prekiautojų ir pirkėjų. Gelių prekiautojai lyg išgąsdinti – aplink tuščia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Alytaus Jazminų turgus vis dar gausiai žydi ir žaliuoja.

„Gėlių visada reikia, visada jas perka – sakė prekiautoja Vilma iš Miklusėnų. – Iš savo darželio, padauginau

tamsialapių šilokų, jie ir žydi tamsiai, vazonėlis šių gėlių – 5 eurai. Turiu begonijų, pelargonijų – tikriems gėlių mylėtojams sunku pro šalį praeiti – ryškios spalvos dega akyse“.

Teksto autorius: Jurgis Kochanskas

REKLAMA
valgykit mėlynes ir braške po 10 e/kg, o aš ananasus, mangus ir abrikosus po 2 e/kg.
sindromas valgyti grybus.
Atvažiuokite į Latviją, viskas pigiau, skaniau, ir geriau
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų