• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mėsainiai, keptos bulvytės, picos ir kiti patiekalai nors ir yra laikomi vienais nesveikiausių, tačiau gana dažnai nugula ant mūsų stalo. Visgi, kokią realią įtaką organizmui daro dažnas tokio maisto vartojimas?

Mėsainiai, keptos bulvytės, picos ir kiti patiekalai nors ir yra laikomi vienais nesveikiausių, tačiau gana dažnai nugula ant mūsų stalo. Visgi, kokią realią įtaką organizmui daro dažnas tokio maisto vartojimas?

REKLAMA

Apie tai papasakojo dietologas Mantas Liekis, kuris atskleidė, kokias ligas galima išsivystyti dėl reguliaraus nesveiko maisto vartojimo, bei paaiškino, kaip pasigaminti sveikesnes tokio maisto alternatyvas.

Mėsainiai

Pirmasis patiekalas sąraše – mėsainiai. Juos sudaro dvi bandelės ir tarp jų įterptas keptos mėsos paplotėlis su sūriu ir daržovėmis.

Pasak M. Liekio, šis patiekalas yra žalingas organizmui, mat turi gausybę nesveikų medžiagų. „Dažniausiai mėsainiai yra žalingi, nes juose gausu kalorijų, sočiųjų riebalų, druskų ir kartais cukraus.

Visas mėsainio „nesveikumas“ atsiranda iš to, kad jam paruošti yra naudojami riebūs padažai, sūris, aliejuje kepti ingredientai, kepta mėsa“, – pasakojo jis.

REKLAMA
REKLAMA

Dažnai vartojant mėsainius galima organizme prikaupti daug žalingų medžiagų. Jos veda prie rimtų ligų, kurias išsigydyti gali tapti labai sunku.

REKLAMA

Pasak M. Liekio, mėsainiai gali padidinti cholesterolį, o tai – vesti prie širdies ir kraujagyslių ligų. Negana to, valgant mėsainius didėja kraujospūdis ir nutukimo rizika.

„Visas mėsainių vartojimas skatina ir antrojo tipo diabeto atsiradimą, aterosklerozę ir metabolinio sindromo riziką“, – pastebėjo jis.

Visgi, mėsainį galima pasiruošti ir sveikiau. Anot M. Liekio, jų nebūtina visiškai atsisakyti iš savo gyvenimo, tereikia pakeisti mėsainių gamybos būdą ir ingredientus.

REKLAMA
REKLAMA

Visų pirma, jis siūlė pasirinkti liesesnę mėsą mėsos paplotėlio gamybai. Pasak jo, tai gali būti netgi alternatyva, pagaminta iš pupelių ar avinžirnių.

Taip pat reikėtų peržvelgti ir kalorijų skaičių bandelėse. Anot jo, vienose gali būti 250 kalorijų, o kitose – 400 kalorijų, dėl to vertėtų pasirinkti sveikesnę alternatyvą.

„Tada reiktų žiūrėti, kaip ruošiame mėsą – stengtis ją kepti ant nedidelio kiekio aliejaus ar sviesto. Taip pat  visus kitus ingredientus geriau ruošti neverdant jų aliejuje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dar galima pridėti daugiau daržovių: pomidorų, salotų, agurkų, paprastųjų svogūnų, kad padidintumėme tą maistinių medžiagų kiekį“, – siūlė jis.

Galiausiai, jis pasiūlė pakeisti majonezo pagrindu gaminamą padažą į padažą iš graikiško jogurto. Pasak jo, tuomet mėsainis taptų kur kas sveikesnis.

Gruzdintos bulvytės

Na, ir kaip gi mėsainis be šalia esančių keptų bulvyčių? Jos – vienas mėgstamiausių patiekalų daugeliui, tačiau savyje turi gausybę kalorijų ir nereikalingų medžiagų.

REKLAMA

„Jeigu mes imtumėme keptas bulvytes, kuriomis prekiaujama greituosiuose restoranuose, tai jos yra kepamos dideliame kiekyje aliejaus ir dėl to turi daug sočiųjų riebalų.

Jos taip gali pabloginti sveikatos rodiklius: padidinti cholesterolio kiekį, paskatinti uždegiminius procesus, širdies ligas“, – atskleidė dietologas. Pasak jo, taip pat šiose bulvytėse gausu druskos, kurios perteklius kenkia sveikatai.

Blogai ir tai, kad dažnai keptos bulvytės pateikiamos kartu su riebiu padažu. Anot M. Liekio, taip prisirenkama daug kalorijų.

REKLAMA

„Vienas bulvyčių pakelis ir vienas padažo pakelis gali sudaryti netgi 700-800 kalorijų“, – skaičiais dalijosi jis.

Visgi, yra būdų, kaip šį nesveiką maistą paversti sveikesniu. Pasak M. Liekio, kalorijų skaičių gali padėti sumažinti vien gamybos pakeitimo būdas.

Jis siūlė bulvytes kepti ne aliejuje, o karšto oro gruzdintuvėje arba orkaitėje. Tokiu atveju, bulvyčių traškumas išlieka panašus, tačiau jos turi kur kas mažiau kalorijų.

Kita opcija – pakeisti bulvytes kitomis mėgstamomis daržovėmis. „Galima bulves pakeisti į daržovių lazdeles, kaip morkas, cukinijas ar burokėlius. Aišku, skonis bus kitoks, bet tai tikrai bus sveikiau. Kitos daržovės turi mažiau kalorijų“, – sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Galiausiai, tiems, kurie negali gyventi be bulvyčių, M. Liekis rekomendavo rinktis saldžiąsias bulves. Anot jo, šios bulvės, kepamos karšto oro gruzdintuvėje ar orkaitėje, yra kur kas mažiau kaloringos.

Picos

Nusikėlus į itališką virtuvę, daugelis ima galvoti apie picas. O ten, kur yra pica, ten galima surasti ir daug sūrio bei perdirbtų produktų, kurių didelis kiekis yra žalingas organizmui.

Pasak dietologo, picose gausu daug kalorijų, druskų, sočiųjų riebalų, rafinuotų angliavandenių. „Kai mes viską sukombinuojame tarpusavyje, tas didelis kalorijų kiekis, sočiųjų riebalų kiekis gali padidinti širdies ligų rizika, padidėti kraujo spaudimas, nutukimo rizika.“

REKLAMA

Vyro teigimu, dėl dažno picų vartojimo taip pat gali prasidėti virškinamojo trakto sutrikimai, padidėti gretutinių ligų išsivystymo rizika.

Tad M. Liekis patarė pakeisti ant picos sudėtį tam, kad būtų gauta sveikesnė alternatyva. Anot jo, vienas paprastas žingsnis – įprastų miltų pakeitimas pilno grūdo miltais gali padėti picą paversti sveikesne.

„Taip pat reiktų naudoti liesus baltymus: liesą vištieną, tofu, kalakutieną, liesą jautienos faršą vietoje riebios mėsos ar mėsos, kuri kepama gausiame kiekyje aliejaus.

REKLAMA

Dar galima naudoti mažiau sūrio arba naudoti ir sveikesnį sūrį – fetos sūrį, liesesnę mocarelą, kitą baltyminį sūrį. Galiausiai, pridėti ant picos daržovių – špinatų, paprikų ir kitų produktų“, – siūlė jis.

Dietologas taip pat siūlė pakeisti įprastinius picos pado padažus su gausiu majonezo kiekiu pakeisti į pomidorų padažo naudojimą.

„Prisiminkite ir tai, kad nevertėtų picos po jos paruošimo apšlakstyti papildomu kiekiu aliejaus“, – sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sumuštiniai

Dar vienas mėgstamas lietuvių valgis – sumuštiniai. Juos itin paprasta ir greita pasigaminti, dėl to neretai šis patiekalas atsiranda mūsų lėkštėse.

Visgi, M. Liekis sukritikavo šį valgį pranešdamas, kad nors, iš esmės, sumuštiniai nėra blogas pasirinkimas, tačiau jeigu jiems pagaminti naudojama balta duona ir riebi, perdirbta mėsa – tuomet liūdnos žinios.

„Tai nėra geras pasirinkimas. Jeigu mes tokių sumuštinių suvalgome per daug, tai prisirenkame nereikalingų kalorijų, didėja širdies ligų rizika, didėja cholesterolis, naudojami ingredientai sumuštiniuose turi daug druskos, sočiųjų riebalų ir mažai skaidulų.

REKLAMA

Vien iš to sumuštinio žmogus gali surinkti 1000-1300 kalorijų, o kai kuriems šis kiekis yra pusė paros normos. Į tai labai svarbu atkreipti dėmesį“, – pranešė pašnekovas.

Džiugu tai, kad sumuštinį paversti sveikesniu yra daugybė būdų. Anot dietologo, vien baltos duonos pakeitimas į pilno grūdo arba baltyminę duoną gali apdėti sutaupyti kalorijų.

„Tai yra tokia pati duona, tik ji turi mažiau kalorijų, daugiau baltymų“, – sakė jis.

Taip pat vyras ragino parduotuvėje įsigyti liesesnės vištienos ar kiaulienos kumpio bei sūrio, kuris būtų ne toks riebus, kaip mums įprasta.

REKLAMA

M. Liekis skatino ant sumuštinių užsidėti daugiau daržovių, o taip pat stengtis majonezo ar sviesto tepti kuo plonesnį sluoksnį.

„Žinoma, vertėtų apgalvoti ir apie avokado panaudojimą sumuštinyje. Taip pat galima naudoti humusą arba graikišką jogurtą“, – pridūrė jis.

Gruzdinta vištiena

Kepta vištiena – viena iš greito maisto alternatyvų, pasižyminti dideliu kaloringumu ir žala sveikatai. M. Liekis pasakojo, kad joje gausu sočiųjų riebalų ir transriebalų.

REKLAMA
REKLAMA

Vyras kalbėjo, kad dažnas šio patiekalo vartojimas gali ne tik padidinti cholesterolio kiekį, širdies ir kraujagyslių ligų riziką, bet ir nutukimo riziką.

„Nuo tokios vištienos gali sutrikti virškinimas, jeigu tokia mėsa dažnai valgoma. Taip pat dažnas šio patiekalo vartojimas gali padidinti vėžio riziką“, – grėsmingu perspėjimu dalijosi dietologas.

Jis rekomendavo išvengti visų žalingų keptoje vištienoje esančių medžiagų ir pasigaminti ją patiems namuose. Anot jo, visų pirma, reiktų pasirinkti liesesnę vištienos dalį maisto ruošimui.

Taip pat jis rekomendavo marinuojant vištieną rinktis mėgstamus prieskonius, tačiau nenaudoti majonezo vištienos paruošimui. M. Liekio teigimu, taip išvengiama riebalų.

„Vištieną reiktų kepti orkaitėje arba karšto oro gruzdintuvėje. Taip mes galime ją išgauti traškią ir išvengti didelio kalorijų kiekio. Taip paruoštoje vištienoje gausu baltymų“, – paaiškino jis.

Tos šalys,kurios nurodomos,kaip vienos ilgaamžiškiausių(Ispanija,Italija),kasdien po kelis kartus ėda šitą "nuodingą" maistą,bet gyvenimo trukmė ten +-90metų.Dar prisiminiau,kaip vienas jūtūberis,nusipurko du mėsainius.Vieną paliko koks yra,kitą sudėjo į lėkštę,kad atrodytų,jog tai kepsnelis su salotomis,truputis sūrio,o šalia pjaustyta bandelė.Paskui buvo video pokalbis su dietologe.Parodė mėsainį,toji sako labai blogas maistas,tas parodo lėkštę su išdarinėtu mėsainiu ir klausia,ar toks maistas yra gerai,o toji išsiviepus atsako,kad tikrai taip ir pradeda knisti protą,kad mėsos porcija ideali,salotytės ir t.t.
jau seniai sakiau, kad avims sveikiausia rupšnoti šieną, vienos skaidulos.
Didziausia blogybė klausyt
Didziausia blogybė klausyt
Debiloidų šundaktarių
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų