Jau aštuntą sezoną skaičiuojantis kulinarinių kelionių po Lietuvą projektas „Maisto kelias“ jau netrukus leisis į linksmą nuotykį. Laidos komanda aplankys net devynis Lietuvos miestus, kuriuose ieškos žinomiausių ir ryškiausių miestų patiekalų receptų bei mėgins juos pagaminti patys.
Kodėl Prienų čeburekai laikomi skaniausi visoje Lietuvoje? Kaip spurgos tapo Kauno kulinariniu pasididžiavimu? Kodėl Telšiuose tokia populiari cibulynė? Ir ar pavyks visus šiuos patiekalus laidos vedėjams pagaminti taip, kad įtiktų miestų gyventojams bei kulinarijos ekspertams?
Atsakymai į visus klausimus – naujame laidos sezone, kuriame – ne tik autentiški skoniai, bet ir kultūriniai atradimai, negirdėtos istorijos ir gražiausi Lietuvos kampeliai.
Laidos vedėjų vairas šįmet patikėtas netikėtam duetui – TV laidų prodiuserei bei vedėjai Vaidai Poderytei-Bernatavičei ir profesionaliam šefui, kulinarinio turinio kūrėjui Martynui Lavickui.
O prie jų prisijungs ir T. Paplauskas, kuris į kiekvieną miestą atvyks su savo unikalia virtuve ant ratų. Būtent čia trijulė ir gamins įvairius receptus bei vaišins patiekalais miestų gyventojus.
Nuo futbolo iki virtuvės
Nors televizijos ekranuose T. Paplauskas yra naujokas, kulinarijos pasaulyje jis jau seniai įsitvirtinęs profesionalas, kurio idėjos tapo įkvėpimo šaltiniu maisto kultūros gerbėjams.
Kaip pasakoja pats Tadas, jo kelias į virtuvę nebuvo tiesus. Prieš atrandant kulinariją, jis sukosi visiškai kitoje srityje.
„Iki 21-erių metų profesionaliai žaidžiau futbolą – nuo šešiolikos atstovavau Vilniaus „Vėtros“ komandai. Deja, dėl patirtos traumos teko priimti sunkų sprendimą ir atsisakyti sportininko karjeros. Vis dėlto kulinarijos pasaulis man nebuvo visiškai svetimas. Esu kilęs iš Plungės, Žemaitijos, o vasaras leisdavau Palangoje, kur mama dirbo kavinės direktore. Būdamas vos penkiolikos, pradėjau nuo ledų kiosko, vaflių ir picų kepimo. P jau šešiolikos-septyniolikos metų stovėjau prie grilio“, – prisiminimais dalinasi T. Paplauskas.
Šefas neslepia – darbas virtuvėje jo gyvenime atsirado visiškai spontaniškai, be jokio išankstinio plano ar tikslo tapti profesionalu. Vis dėlto būtent šis netikėtas posūkis tapo Tado gyvenimo pašaukimu.
„Kai baigėsi mano sporto kelias, viskas susiklostė labai natūraliai – atsidūriau tinkamu laiku ir tinkamoje vietoje. Tuo metu „New York“ klube vykdavo didžiuliai banketai – juose dalyvavo po 300-500 žmonių. Sykį tiesiog paklausiau, ar nereikėtų žmonių į virtuvę? Atsakymas buvo paprastas: „Taip, let’s go“. Nuo tada šaukšto nepaleidau iš rankų. Vėliau sekė nuolatinis tobulėjimas – kursai, konkursai, stažuotės užsienyje. Dveji metai Kipre, pusmetis Italijoje, po to darbas Prancūzijoje ir Graikijoje. Kulinarija tapo mano gyvenimo aistra ir profesija“, – sako Tadas.
Todėl, net jei į virtuvę Tadas atėjo neplanuotai, šiandien jo žingsniai čia tikrai užtikrinti. Ilgametė patirtis ir aistra maistui pavertė jį ne tik talentingu kūrėju, bet ir tvirtu gastronomijos verslo vedliu.
Idėja, kuri į Lietuvos kulinarijos pasaulį įsiveržė su trenksmu
Dideli renginiai, privačios degustacinės vakarienės, išvykstamosios virtuvės ir šimtai svečių – tai kasdienybė, kurią Tadas pažįsta iš vidaus.
Tačiau ilgainiui ėmė aiškėti, kad senasis aptarnavimo modelis tampa ne tik nepatogus, bet ir nebepatrauklus. Būtent tada vyrui gimė mintis apie visiškai naują, mobilų sprendimą – tokį, kuris sujungtų funkcionalumą, estetiką ir šefui būdingą kūrybiškumą.
„Iki tol renginius aptarnaudavome gana įprastai – palapinės, griliai, termo dėžės. Juokaudavau, kad tokiose situacijose jaučiuosi 70 procentų krovikas ir tik 30 procentų šefas. Visa logistika buvo sudėtinga, nepatogi, o ir pats formatas atrodė pasenęs.
Pirmojo karantino metu, kai visi privalomai stabtelėjo, atsirado laiko apmąstyti, kaip norėčiau grįžti? Ir nusprendžiau: jei grįžti, tai tik su trenksmu. Šiais laikais vien gero maisto nebeužtenka. Reikia vizualo, išskirtinumo, charizmos, charakterio ir, svarbiausia, mobilumo. Taip ir gimė „Cloud Kitchen“ – moderni, ant ratų įrengta virtuvė, kuri gali atvykti ten, kur reikia: nuo privačių vakarėlių iki miesto švenčių“, – sako Tadas.
Pastaraisiais metais maisto vagonėliai tapo neatsiejama įvairių renginių, miesto švenčių ir lauko festivalių dalimi – tai greitas, patogus ir vis labiau populiarėjantis būdas mėgautis maistu netradicinėje aplinkoje. Tačiau Tado Paplausko požiūris į „foodtruck“ kultūrą – kiek kitoks.
Kaip teigia virtuvės šefas, jis siekia ne tik pamaitinti, bet ir kurti išskirtinę patirtį, kur kokybė ir dėmesys detalėms – svarbiausia.
„Manau, kad „foodtruck“ kultūra Lietuvoje jau tikrai įsitvirtinusi – gal dar ne tokia masinė kaip kai kuriose kitose šalyse, bet jos populiarumas akivaizdžiai auga. Vis daugiau žmonių vertina ne tik greitą, bet ir kokybišką, vietoje gaminamą maistą, o tokia forma leidžia tai patirti visai kitaip.
Tiesa, mūsų kryptis kiek kitokia – mes orientuojamės į privačius renginius, įmonių šventes ar net išskirtinius projektus. Vykti į bendrus miesto ar foodtruckų suvažiavimus jau tiesiog nebeturime laiko – užsakymų netrūksta, o norisi kiekvienam klientui skirti maksimalų dėmesį ir kokybę“, – pasakoja T. Paplauskas.
Uždaroje virtuvėje Tado ilgai neišlaikytumėte
Šią vasarą Tadas su savo virtuve ant ratų prisijungs ir prie TV3 laidos „Maisto kelias. Miestų receptai“ komandos. Netikėtai sulaukęs pasiūlymo, jis ilgai nedvejojo.
„Gyvenimas – nenuspėjamas, bet tuo ir žavus. Pasiūlymas prisijungti prie laidos mane maloniai nustebino ir labai nudžiugino. Ilgai galvoti nereikėjo – iš karto sutikau. Tik jau po to atėjo mintis: „O kaip viską suspėsiu?“ Juk vasara – pats darbymetis! Tačiau šis projektas man labai artimas – tai puiki galimybė ne tik dalintis patirtimi, bet ir parodyti, kaip įvairiai gali atrodyti maisto pasaulis Lietuvoje“, – džiaugiasi Tadas.
Televizijos pasaulis Tado gyvenime – nauja erdvė, tačiau jis niekada nebuvo toli nuo scenos. Viešumas, bendravimas ir darbas žmonių akivaizdoje jam yra įprastas ir artimas.
T. Paplauskas pripažįsta – darbas televizijoje jam yra naujas profesinis iššūkis, kurį jis priima su atvirumu, smalsumu ir gera nuotaika.
„Tiesą sakant, visuomet buvau linkęs į viešumą – dalyvauju konkursuose, parodose, mėgau atviras virtuves. Esu „open kitchen“ tipo šefas – manęs uždaroje virtuvėje ilgai neišlaikysi. Tačiau televizija – visai kas kita. Tai – rimtas iššūkis, kurį priėmiau su dideliu džiaugsmu ir vertinu kaip nuostabią patirtį. Beje, visada svajojau apie turą per Lietuvą – ir štai, jis vyksta! Su puikia komanda, nuostabiais žmonėmis ir dar televizijoje. Kas galėtų būti geriau?“ – juokiasi vyras.
Tapęs vienu iš laidos „Maisto kelias“ veidų, Tadas įneš ne tik kulinarinę patirtį, bet ir aiškią viziją. Jam svarbus ne tik skonis, bet ir vertė, emocija bei įkvėpimas, kurie visi kyla iš vieno paprasto principo, kurį jis taiko tiek savo gyvenime, tiek virtuvėje.
„Turiu vieną paprastą, bet labai veikiančią taisyklę, kuria vadovaujuosi tiek pats, tiek sakau savo komandai:
„Daryk ir pasidarys“. Nesvarbu, ar tai būtų virtuvės ant ratų idėja, ar naujas, neįprastas patiekalas – viskas prasideda nuo veiksmų. Laidoje noriu dalintis tuo, kas tikra. Tai – žemiški, nuoširdūs receptai, paremti mūsų atradimais bei išgirstais patarimais keliaujant po miestus.
O taip pat – mano asmenine patirtimi ir tuo, ką pats išmokau per daugelį metų virtuvėje. Šį sezoną „Maisto kelias“ tampa tikrąja to žodžio prasme maisto keliu. Mes keliaujame po Lietuvą su autobusu-virtuve! Drąsiai sakyčiau, kad tai net pranoksta garsųjį JAV filmą „Chef“, nes čia viskas tikra, gyva ir sava“, – sako šefas T.Paplauskas.
„Maisto kelias. Miestų receptai“ – jau nuo liepos 5 dienos tik per TV3!











































































































































































































































































































