Kulinarinių kelionių laida šiemet sugrįš jau aštuntajam sezonui. Tai – kiekvieno žiūrovo proga pasinerti į skonių, istorijų ir atradimų kupinus nuotykius, kurie patiriami tik tuomet, kai keliaujame po Lietuvą.
Kiekviename mieste ir vėl ieškosime vietinių pasididžiavimų – ne tik autentiškų patiekalų, bet ir tikrų, išskirtinių patirčių, kurios atskleis vis kito krašto dvasią. Tačiau pagrindinė misija – atrasti tą kraštą geriausiai atspindintį patiekalą bei jo receptą.
Laidos vedėjai ne tik ragaus, bet ir mėgins patys sukurti gardžiausią miesto valgį, o galutinis verdiktas bus vietinių gyventojų rankose. Jie bus vaišinami laidos vedėjų sukurtu maisto patiekalu ir turės nuspręsti, ar jiems pavyko!

Šiemet projektas naują sezoną pasitinka ir su naujais veidais. Prie ilgamečio projekto vairo stos žinoma televizijos laidų vedėja ir prodiuserė Vaida Poderytė-Bernatavičė bei charizmatiškas virtuvės šefas Martynas Lavickas.
Daugeliui, matyt, kils klausimas, kur Martyną jie jau matė? Galvos ilgai sukti neprireiks – šis vaikinas jau yra užkariavęs internetą!
Į TV ekranus grįžtančioje laidoje „Maisto kelias“ – dar nematytas duetas ir išsipildžiusi svajonė vesti kulinarinę laidą
Negana to, prie naujojo dueto prisijungs ir patyręs bei žinomas gastronomijos profesionalas, „Cloudkitchen“ šefas Tadas Paplauskas, kuris į kiekvieną miestą atvyks su visa profesionalia virtuve ant ratų.
Nors televizijos ekranuose M. Lavickas dar tik debiutuos, socialinių tinklų pasaulyje jis jau kurį laiką traukia smalsiųjų akis. Internete išgarsėjęs kulinaras žavi savo natūralumu, charizma ir
paprastu, bet išskirtiniu požiūriu į maistą. O dabar jis tikisi šį ryšį užmegzti ir su televizijos žiūrovais.
Kaip pasakoja Martynas, pasiūlymas prisijungti prie televizijos projekto jam buvo netikėtas, bet labai malonus. Kaip sako pats, tokiu būdu tarsi išsipildė jo sena svajonė.
„Aš nė minutės nesudvejojau. Sutikau iškart, nes iki visų mano socialinių tinklų eksperimentų pasvajodavau, kad norėčiau vesti kulinarinę laidą“, – šypsodamasis pasakoja jis.
Šiandien M. Lavickas neįsivaizduoja savęs be virtuvės šurmulio, tačiau jo kelionė į kulinarijos pasaulį prasidėjo ne profesionalioje aplinkoje, o kur kas artimesnėje – vaikystės namuose. Būtent ten, močiutės virtuvėje, jis pirmą kartą pajuto, ką reiškia tikras maisto džiaugsmas.
„Didžiausią įkvėpimą vaikystėje man suteikė močiutė. Kai vykdavome pas ją į svečius, virtuvė būdavo ta vieta, kur norėdavosi praleisti visą dieną. Jos stalčiuose slėpėsi tikri lobiai – nuo senovinių įrankių iki didžiausių smulkmenų. Aš ten knaisiodavausi valandų valandas, o močiutė tuo metu nuolat sukinėjosi prie puodų. Per šventes jos stalai lūždavo nuo įvairiausių patiekalų. Manau, stebėdamas ją, pirmąkart ir pats pajutau, ką reiškia tikra meilė maistui“, – prisiminimais dalijasi Martynas.
Įdomu tai, kad Martyno kelias į kulinariją nebuvo nei planuotas, nei nuspėjamas – iš pradžių jis visiškai nesvarstė apie virtuvę kaip profesinę kryptį. Jo pasirinktas kelias atrodė kur kas sportiškesnis – vaikinas studijavo kūno kultūros pedagogiką ir ruošėsi tapti mokytoju.
Tačiau viena netikėta gyvenimo situacija privertė sustoti, permąstyti prioritetus ir atrasti naują aistrą.
„Trečiame studijų kurse patyriau traumą – žaisdamas krepšinį nusitraukiau čiurnos raiščius. Tada labai rimtai galvojau, kad su sportu, turbūt, viskas. Tai buvo skaudu, bet, tuo pat metu, vis daugiau laiko praleisdavau žiūrėdamas laidas apie maistą. Mane labai įkvėpė Anthony Bourdain – jo požiūris į virtuvę, keliones, kultūrą. Pajutau, kad mane traukia ne tik maistas, bet ir visa atmosfera, kūryba, kuri slypi už kulinarijos. Norėjau tai išbandyti ir realybėje, o ne tik stebėti per ekraną“, – sako jis.
Pradėti naują kelią, ypač tokį, kuris reikalauja nuolatinio tempo, fizinio ir kūrybinio atsidavimo, niekada nebūna lengva. Todėl nors šiandien Martynas atrodo tvirtai stovintis ant kojų savo pasirinktoje srityje, jis atvirai prisipažįsta – buvo laikotarpių, kai rimtai svarstė viską mesti.
„Kai dirbau pirmoje virtuvėje, tikrai buvo momentų, kai galvojau, kad, galbūt, tai – ne man. Spaudimas, tempas, karštis – pavargsti ir fiziškai, ir emociškai. Kartais atrodydavo, kad paprasčiau
būtų pasukti visai kitu keliu. Bet kažkas vis sustabdydavo – artimųjų palaikymas, vidinis balsas ar tiesiog ta keista trauka virtuvei“, – pasakoja jis.
Baigęs bakalaurą, Martynas susirado darbą ofise. Ir nors ten viskas atrodė saugu ir aišku, vaikinas netrukus suprato, kad tai – visiškai ne jo pasaulis.
„Maistas, virtuvė, tas nuolatinis chaosas, adrenalinas ir rokenrolas – štai, kur aš iš tikrųjų jaučiuosi gyvas. Tai man patinka labiausiai“, – juokiasi Martynas.
O tuomet Martynas užkariavo ir maisto mylėtojų širdis internete. Tiesa, kad tokie paprasti vaizdo įrašai sulauks tokio didelio populiarumo, jis pripažįsta nesitikėjęs.
„Prieš pusantrų metų pajutau, kad man trūksta veiklos – kažko, kas suteiktų malonumą ir užimtų mintis. Tuo metu neturėjau jokio aiškaus hobio, bet buvau visiškai priklausomas nuo maisto turinio – valandų valandas žiūrėdavau įrašus, įvairias laidas apie maistą, kulinariją ir įvairias maisto gaminimo technikas.
Vis stebėjausi, kaip šie paprasti vaizdo įrašai gali pritraukti tiek daug dėmesio? O tuomet pagalvojau – kodėl nepabandžius ir pačiam? Aišku, nesitikėjau, kad kas nors žiūrės mano pirmuosius kūrinius, tačiau pirmas įrašas – su avokado skrebučiu ir krevetėmis – netikėtai tapo populiarus. Jis kažkaip „suveikė“ ir tada viskas ir prasidėjo“, – savo patirtimi dalinasi M. Lavickas.
O štai dabar Martynas ne tik džiaugiasi galimybe keliauti po įvairias Lietuvos vietas, bet ir atrasti naujus skonius bei kulinarinius perlus. Taip pat jam smagu praturtinti savo patirtį, dirbant su talentinga bei charizmatiška kolege V. Poderyte-Bernataviče.
„Vaida yra labai šilta, profesionali, moka nuraminti ir padrąsinti. Su ja dirbti – tikras malonumas. Tikiuosi, kad šio projekto metu išmoksiu laisviau jaustis prieš kamerą, o taip pat – atiduoti dalį savęs žiūrovui. Taip pat, tikiu, kad daugelis žmonių nė nežino, koks yra jų krašto patiekalas. Gal net niekad nėra bandę jo gaminti. O mano asmeninė misija – paskatinti visus pabandyti. Gali būti, kad tai taps jūsų nauju hobiu. Arba – gyvenimo aistra, kaip nutiko man“, – šypsosi M. Lavickas.
Kulinarinių kelionių laida „Maisto kelias“ – jau greitai tik per TV3!
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!