Pomidorai per visą auginimo sezoną užaugina gausų derlių. Šiltas oras ir saulėtos dienos yra palankūs jų augimui, tačiau jiems būtinos ir tinkamos sąlygos, jei norite, kad jus džiugintų gausus ir sultingas derlius.
Vasara yra puikus metas pomidorų, kurie mėgsta šiltą orą ir saulėtas dienas, auginimui, tačiau jie bujos tik tada, jei bus sudarytos tinkamos sąlygos. Atsižvelgiant į tai, kad šių metų vasaros orai nėra palankūs, sodininkai turėtų įdėti papildomų pastangų, kad derlius jų nenuviltų, rašo express.co.uk.
Pasak bendrovės „J. Parker‘s“ pomidorų auginimo ekspertės Shannen Godwin, pomidorų skonis priklauso nuo tinkamų veislių pasirinkimo, temperatūros valdymo ir optimalaus laistymo.
„Deja, vasaros nebūna itin nuspėjamos, bet laikydamiesi kelių auginimo patarimų tikrai galite užtikrinti, kad pomidorų derlius jūsų nenuviltų, net jei orai nebus jūsų pusėje“, – sakė ekspertė.
Rūpestingai laistykite
Rodos, akivaizdu, jog pomidorai turi būti pakankamai laistomi, tačiau viena būdinga laistymo klaida gali būti lemtinga ir gero derliaus nė nesitikėkite.
„Per gausus pomidorų laistymas gali sumažinti jų skonio intensyvumą, o vaisiai gali tapti vandeningi ir purūs, – aiškino S. Godwin. – Kiekviena pomidorų veislė turi skirtingus reikalavimus drėgmei, tačiau paprastai juos reikia laistyti kelis kartus per savaitę, kol jie auga.“
Augimo etapo metu, norint užauginti gerą derlių, svarbiausia, kad drėgmės lygis dirvožemyje išliktų pastovus, kad žemė nepermirktų ar visiškai neišdžiūtų. Kai ant augalo pradės nokti vaisiai, laistymą galėsite sumažinti iki vieno karto per savaitę – tada laistykite gausiai.
Pasirinkite tinkamą veislę
Jei jau auginate pomidorus, per vėlu svarstyti apie veislę. Tačiau jei esate dar tik pradedantysis sodininkas, verta gerai apsvarstyti sėklų veislės pasirinkimą.
„Yra tiek daug skirtingų pomidorų veislių, – aiškino ekspertė. – Ieškodami geriausio skonio, rinkitės veislę, kuri atitinka jūsų asmeninį norus. Jei mėgstate saldžius pomidorus, rinkitės vyšninių pomidorų veislę, pavyzdžiui, „Gardener‘s Delight“ – jie sultingi ir saldūs. „Sungold“, geltonų pomidorų veislė, pasižymi mažesniu rūgštingumu, todėl suteikia saldumo be jokio aitrumo.“
„Tomato Kakao“ – neįprastesnė pomidorų veislė, o „Tumbling Tom Yellow“ – labiau subalansuotas variantas, kuriame saldumas ir rūgštumas puikiai dera.“
Tinkamas dirvožemis
Dirvožemis, kuriame auga jūsų pomidorai, taip pat turi didelę reikšmę vaisių dydžiui ir sultingumui.
„Žemė, kurioje gausu organinių medžiagų komposto ir gerai perpuvusio mėšlo, gali padėti pagerinti pomidorų skonį, – aiškino S. Godwin. – Mulčias padės augalui išlaikyti drėgmę, tik nepamirškite palikti tarpo aplink augalo pagrindą, kad šis nepradėtų pūti.“
Kai pomidorai pradeda žydėti, ekspertė rekomenduoja dirvožemį tręšti azoto turinčiomis trąšomis kas 7-10 dienų.
Pakankamai saulės šviesos
Pomidorams svarbiausia yra saulė, ir nors nepalankią vasarą saulės negalite kontroliuoti, tačiau galite pomidorams parinkti tinkamą vietą sode.
Pomidorams tiks saulėčiausia sodo vieta ir, jei įmanoma, kuo pastovesnė temperatūra.
„Galite auginti pomidorus nešildomuose, dengtuose šiltnamiuose, – sakė ji. – Tačiau, jei tai pernelyg sudėtinga, padėkite jiems gauti kuo daugiau saulės šviesos ir jie atsidėkos jums nuostabiu skoniu.“
Reguliariai genėkite augalą
Laikantis genėjimo grafiko galima užtikrinti, kad visos maistingosios medžiagos bus skirtos vaisiams, o ne likusiai augalo daliai.
Ekspertė taip pat rekomendavo reguliariai pašalinti šoninius augalo ūglius.