• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Keliolika minučių, truputis fantazijos ir keli papildomi ingredientai įprastus pusryčių, pietų ar vakarienės sumuštinius gali paversti gardžiu, sušildančiu ir nebrangiu patiekalu. Sumuštinių kokybė priklauso nuo pasirinktų priedų, juos drąsiai galima gardinti daržovėmis, vaisiais, kiaušiniais, žuvimi ir rinktis pilno grūdo duoną. Karšti sumuštiniai lengvai gali virsti sočiu ir subalansuotu patiekalu.

Keliolika minučių, truputis fantazijos ir keli papildomi ingredientai įprastus pusryčių, pietų ar vakarienės sumuštinius gali paversti gardžiu, sušildančiu ir nebrangiu patiekalu. Sumuštinių kokybė priklauso nuo pasirinktų priedų, juos drąsiai galima gardinti daržovėmis, vaisiais, kiaušiniais, žuvimi ir rinktis pilno grūdo duoną. Karšti sumuštiniai lengvai gali virsti sočiu ir subalansuotu patiekalu.

REKLAMA

Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė sako, kad sumuštiniams puikiai tinkančių duonų pasirinkimas parduotuvėse yra nuolat plečiamas, o pirkėjai gali rinktis nuo tradicinio prancūziško batono iki sveikuoliškos baltyminės duonos.

„Be duonos praktiškai neįsivaizduojamas kasdienis lietuvių pirkinių krepšelis. Norėdami pirkėjams pasiūlyti didesnę kepinių įvairovę, nuolat atnaujiname savo asortimentą. Daug dėmesio skiriame kepinių sudėčiai.

REKLAMA
REKLAMA

Pavyzdžiui, ieškantiems sveikesnių duonos variantų siūlome pagamintos iš džiovintų daržovių, baltyminės keto duonos – atitinkančios keto mitybos principus, netgi alternatyvą tradiciniam prancūziškam batonui, plikytos, pailgos formos duonos su sėklomis. Pastebime, kad sveikesnės duonos alternatyvos pirkėjus domina, o didžiausio dėmesio jau daug metų susilaukia tradicinė juodoji duona“, –  teigia V. Budrienė.

REKLAMA

Paprasta, nebrangu ir greita

Vilma Juodkazienė, minėto prekybos tinklo atstovė sako, kad nors sumuštinis atrodo pakankamai primityvus užkandis, jį pagardinus įvairiausiais priedais galima sukurti tikrą šedevrą. Be to, tai puikus patiekalas, norint sunaudoti įvairiausius šaldytuve esančius likučius.

„Lietuviai sumuštinius dažniausiai gamina su juoda duona, batonu, sviestu, dešra ar sūriu, tačiau šį patiekalą pasigaminti galima kur kas išradingiau. Tereikia pasitelkti fantaziją. Sumuštiniai turi daugybę pliusų – juos pasigaminti paprasta, nebrangu ir greita, paįvairinus skirtingais priedais jie tiks kiekvieno skoniui, o praturtinus baltymais ir daržovėmis – įgaus ir puikios maistinės vertės“, – pasakoja V. Juodkazienė.

REKLAMA
REKLAMA

Įvairiausios užtepėlės, daržovės, padažai, skirtingi sūriai, kumpiai, kepta vištiena ar jautiena – viską galima panaudoti ruošiant sumuštinius. O juos dar iškepus orkaitėje ar specialioje keptuvėje – išvis bus sunku jiems atsispirti.

Atraskite karštus sumuštinius iš naujo

Atstovė teigia, kad kaip ir gaminant bet kurį patiekalą, taip ir kepant sumuštinius – svarbiausia yra skonių balansas. Jeigu norite sveikesnio sumuštinio – jį turėtų sudaryti kuo įvairesni ingredientai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Įvairiausi nuo pietų ar vakarienės likę mėsos, žuvies ar daržovių likučiai – puikus priedas gaminant sumuštinius, todėl nepamirškite jų panaudoti. Gaminant sumuštinius stenkitės, kad ingredientai būtų kokybiški, švieži bei derėtų tarpusavyje. Įvairiausios rūšies mėsa puikiai dera su su čederio sūriu ar mocarela, karamelizuotais svogūnais, keptomis daržovėmis.

REKLAMA

O, pavyzdžiui, paukštieną sumuštiniuose galima derinti su vaisiais: kriaušėmis, obuoliais, netgi kaulavaisiais. Tuo tarpu žuvis savo skonį puikiai atskleidžia derinama su pesto padažu, avokadu, šviežiomis salotomis, virtais arba keptais kiaušiniais“, –  pranešime spaudai sako ji.

Vienas svarbiausių sumuštinio elementų – duona, todėl ją taip pat reikėtų rinktis atidžiai. Viso grūdo duonoje gausu skaidulų, mineralų ir vitaminų, todėl norint, kad sumuštinis būtų kuo maistingesnis verta pasirinkti būtent šią duonos rūšį. Na, o jeigu norite paimprovizuoti – sumuštiniams naudoti galite ir beigelius ar vaflius, tortilijas, mėsainių bandeles.

REKLAMA

V. Juodkazienė maistingų sumuštinių siūlo pasigaminti namuose ir dalijasi net keturiais skirtingais receptais.

Beigeliai su pesto ir mocarela

Jums reikės: 4 beigelių; 8 v. š. pesto padažo; 200 g tarkuotos mocarelos; 150 g vynuoginių pomidorų; 50 g vytinto kumpio.

Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių temperatūros. Perpjaukite beigelius išilgai, kiekvieną gabalėlį padenkite pesto padažu ir išdėliokite kepimo skardoje, išklotoje kepimo popieriumi. Keturias beigelių puseles negailėdami apibarstykite tarkuota mocarela, uždėkite pusiau perpjautus vynuoginius pomidorus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kepimo skardą dėkite į orkaitę ir kepkite 10–15 minučių. Kai sūris išsilydys, uždėkite rankomis plėšyto vytinto kumpio ir uždenkite tik padažu pateptomis beigelių puselėmis. Kepkite dar 5–7 minutes. Sumuštiniai bus labai karšti, todėl šiek tiek palaukite, kol beigeliai atvės. Skanaus!

Ne(smaližiams): kepti sumuštiniai su riešutų sviestu ir kumpiu

Jums reikės:  8 riekelių duonos su šalavijų sėklomis; 4 puselių konservuotų persikų; 1 didelio obuolio; 8 juostelių rūkytos šoninės; 150 g riešutų sviesto; 2 v. š. sviesto; 2 v. š. šlakelio alyvuogių aliejaus.

REKLAMA

Konservuotus persikus sudėkite į dubenį ir sutrinkite šakute. Ant 4 duonos riekių užtepkite persikų tyrės. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir paskrudinkite šoninės juosteles. Riebalų perteklių pašalinkite popieriniu rankšluosčiu. Šoninę dėkite ant persikų tyre padengtų duonos riekių, ant viršaus išdėliokite griežinėliais pjaustytą obuolį. 

REKLAMA

Likusias 4 duonos riekes padenkite riešutų sviestu ir dėkite jas ant paruoštų sumuštinių. Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir apkepkite sumuštinius – vienai pusei skirkite mažiausiai 4 minutes. Skanaus!

Kepti sumuštiniai su kalakutiena ir kriaušėmis

Jums reikės: 8 riekelių juodos duonos su sėklomis; 230 g kepto kalakuto krūtinėlės; 8 griežinėlių ementalio sūrio; 1 svogūno; 1 kriaušės; 4 v. š. kriaušių džemo; 2 v. š. sviesto; 2 v. š. šlakelio alyvuogių aliejaus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir sudėkite griežinėliais pjaustytą svogūną. Kepkite 4–5 minutes, kol suminkštės. Perkelkite į dubenį ir sumaišykite su kriaušių džemu. Imkite 4 griežinėlius duonos ir padenkite juos paruošta užtepėle. Ant viršaus dėkite pjaustyto kalakuto krūtinėlės, kelis kriaušės griežinėlius ir griežinėlį ementalio sūrio.

Ant sumuštinių uždėkite likusias 4 riekes duonos. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, sudėkite sumuštinius, prispauskite juos sunkiau, dideliu puodu ir kepkite 4–5 minutes. Sumuštinius apverskite, vėl prispauskite puodu ir kepkite dar tiek pat. Keptus sumuštinius perpjaukite pusiau ir skanaukite!

REKLAMA

Soti dienos pradžia: sumuštinis su avokadu ir kiaušiniu

Jums reikės: 1 duonelės su šalavijų ir moliūgų sėklomis; 3 kaimiškų kiaušinių; 1 didelio gerai sunokusio avokado; 10 g špinatų lapų; 30 g pelėsinio sūrio; 1 v. š. sviesto; 1 v. š. žiupsnelio druskos; 1 v. š. žiupsnelio pipirų; Šlakelio alyvuogių aliejaus.

Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų, duonelę perpjaukite išilgai ir apkepkite. Avokadą pjaukite pusiau, išimkite kauliuką ir minkštimą sudėkite į dubenį. Pagardinkite druska bei pipirais ir sutrinkite iki vientisos masės. Kitame dubenyje labai gerai išplakite kiaušinius. Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir supilkite kiaušinių plakinį.

Kiaušinius kepkite ant vidutinės kaitros nuolat maišydami, kol masė taps kreminė ir sušoks į nedidelius gabalėlius. Vieną duonelės puselę padenkite trint avokadu, ant viršaus dėkite špinatų lapus, paskirstykite keptus kiaušinius, užberkite druskos, pipirų bei rankomis trupinto pelėsinio sūrio. Uždenkite sumuštinį likusia duonos rieke ir perpjaukite pusiau.

Pagal tokius receptus pagamintą ,,maistą" neilgai temtume, nes greitai kojas pakratytume.Todėl šiuo laikmečiu pilna sergančių žmonių, užkimštos poliklinikos, prikimštos ligonių visos ligoninės.Anksčiau žmonės turėjo galimybę pirkti kokybišką maistą be visokių EEEE koncervantų, o šiandien nebesugeba tokio nei pagaminti, nei parduoti.O ką jau bekalbėti apie naujus siūlomus receptus, baisu net skaityti nekalbant apie jų išbandymą.Po tokių siūlomų receptų atviros durys tiesiog pas gydytojų į priimamąjį.Iki ko nusiritome, kad nebėra kontroliuojančių ir atsakingų už visuomenei pateikiamus maisto produktus, bei jų gamybą, pardavimą.Naikiname patys save, tai geri laikai atėjo, kad žmogaus sveikata ir gyvybė 000 sveikų.
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų