Aštuntąjį sezoną pasitinkanti laida šią vasarą sugrįžta dar turtingesnė – su gausybe naujų skonių, vietinių istorijų ir kultūrinių atradimų.

Įvairiausiuose Lietuvos miestuose ir miesteliuose laidos vedėjai ne tik atras autentiškus regioninius patiekalus, bet ir pasiners į vietos žmonių kasdienybę bei kulinarinį paveldą.
Tačiau kiekvienoje vietovėje jų tikslas išliks tas pats – rasti simbolinį, geriausiai ją atspindintį miesto receptą. Vedėjai jį išmėgins, savaip interpretuos, o ar improvizacija pavyko – spręs vietiniai.
Prie projekto vairo šiemet stos ne tik profesionalus šefas Tadas Paplauskas bei charizmatiškasis jaunosios kartos kulinaras Martynas Lavickas, bet ir kūrybos bei televizijos pasaulyje puikiai pažįstama V. Poderytė-Bernatavičė.
Modelio gyvenimas atnešė netikėtų atradimų virtuvėje
Artimas, per gyvenimą brendęs santykis su maistu, paskatino Vaidą leistis ir į šią skonių kelionę po Lietuvą. Ji neslepia – kulinariniai atradimai ją lydėjo nuo pat vaikystės, o patirtys keliaujant po pasaulį šį ryšį dar labiau sustiprino.
„Nors mama pasakoja, kad mėgau gaminti dar vaikystėje, tačiau aš geriau atsimenu kitą kertinį tašką, kuomet įsimylėjau kulinariją. Kaip nesuderinamai tai beskambėtų, mano meilė maistui prasidėjo paauglystėje, kai dirbdama modeliu pirmą kartą išvykau dirbti į Milaną. Modelio darbas ir maisto malonumai tikrai neskamba kaip įprastas duetas, tačiau juk Italija – tikra gastronomijos Meka! Ten atradau, kad makaronai neturi būti pervirti, o ir žalia žuvis bei mėsa gali būti labai
skani. Supratau, jog net ir iš kelių ingredientų galima sukurti tobulą patiekalą, jei jis pagamintas kokybiškai“, – pasakoja Vaida.
Tiesa, ji neslepia – dirbant modeliu tekdavo laikytis ir dietų. „Tačiau, tiesą sakant, valgymo malonumą ir atradau tada, kai pradėjau save riboti. Norėdavosi valgyti kuo kokybiškiau, įdomiau. Laikui bėgant susikūriau savo mitybos taisykles, kurios leidžia ir be savęs ribojimų mėgautis maistu bei išlaikyti kūno linijas“, – pasakoja moteris.
Nors televizijoje Vaidą dažnai matome energingą, organizuojančią, vedančią ir kuriančią, pačiai Vaidai virtuvė yra ta erdvė, kurioje ji atsijungia nuo kasdienio tempo ir visiškai pasineria į save.
Maisto gamyba, anot moters, jai yra ne tik aistra, bet ir būdas sustoti, pailsėti ir pabūti su savo mintimis.
„Buvimas virtuvėje man – tikra meditacija ir geriausias poilsio būdas. Tai kūryba, improvizacija ir netikėtumai... Labai retai gaminu pagal tikslius receptus ar naudoju matavimo indus – dažniausiai viską darau „iš akies“ ir improvizuoju. Gamindama visiškai atsijungiu – kaip kiti sportuodami, taip aš virtuvėje pamirštu rūpesčius ir pasineriu į skonius, kvapus, tekstūras. Įdomu tai, kad pati sau gaminu retai – tuomet renkuosi paprastą, bet kokybišką maistą. Pavyzdžiui, pomidorus su mocarela, geru aliejumi ir šviežia duona. Tačiau, kai gaminu artimiesiems – sūnui, vyrui, draugams ar tėvams – mano tikslas visada yra juos nudžiuginti: skoniu, kvapu ir vaizdu. Tai man – didžiausias malonumas“, – sako Vaida.
Maistas Vaidai – geriausių istorijų pasakotojas
Vaidos kelias į televiziją buvo kupinas iššūkių ir netikėtų posūkių. Pirmieji jos žingsniai užkulisiuose, dirbant su kūrybine veikla, vėliau atvėrė duris ir į plačiuosius ekranus. O kai atsirado galimybė vesti „Maisto kelią“, Vaida pasitiko tai kaip natūralų etapą savo veikloje.
„Darbas prieš kamerą man nėra svetimas – tiesą sakant, būtent nuo to ir prasidėjo mano kelias televizijoje. Iš pradžių dirbau viešųjų ryšių koordinatore, bet netrukus atsirado ir pasiūlymai vesti laidas. Tik vėliau pasinėriau į prodiusavimą ir visus užkadrinius darbus, o galiausiai įkūriau savo įmonę ir didžiąją laiko dalį skyriau būtent kūrybinei pusei“, – pradeda pasakoti ji.
O ir su „Maisto keliu“ Vaida nuo pirmųjų dienų, tad mintis stoti prieš kamerą jai pasirodė labai natūrali.
„Pirmas šios laidos sezonas pasirodė dar 2018-aisiais, kai šventėme Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį. Pamenu, tada pajutau stiprų norą papasakoti apie Lietuvą per gastronomijos prizmę“, – dalijasi Vaida.
Nėra geresnio būdo pažinti naujas vietas nei maistas. Kiekviena pažinimo kelionė prasideda nuo autentiškų vietos skonių, kurie kaip niekas kitas atskleidžia žmonių istorijas ir jų gyvenimo būdą.
„Keliaudama, nesvarbu ar darbo, ar asmeniniais tikslais, visada noriu pažinti vietą per jos gastronomiją. Maistas man – geriausias istorijų pasakotojas. Jis pasakoja, kaip žmonės gyveno anksčiau, kaip gyvena dabar, kokia jų aplinka, įpročiai, net ekonominė situacija. Gyvendama tarp Lietuvos ir Italijos nuolat pastebiu, kiek daug kulinarinės įvairovės slypi net ir nedideliuose Italijos miesteliuose.
Lietuva taip pat neįtikėtinai spalvinga, tik dažnai patys apie tai pamirštame. Su šiuo sezonu norisi priminti, kad tokie mūsų tradiciniai skoniai kaip keptas obuolys su varške ar paprasta bulvių sriuba „kapotynė“, yra ne mažiau ypatingi nei egzotiški užsienio patiekalai. Šis projektas – tai kvietimas atsigręžti į savo šaknis, atrasti iš naujo tai, kas sava, pažįstama ir vertinga“, – teigia V. Poderytė-Bernatavičė.
Kiekvienas miestas stebins savitu patiekalu
Savo gastronomija Lietuva yra labai įvairi ir nuostabi. Ir sukasi viskas ne tik aplink cepelinus ar šaltibarščius. Nuo pajūrio žuvies patiekalų iki Dzūkijos grybų ar Žemaitijos bulvinių tradicijų – kiekvienas regionas turi savitą skonį, kuris pasakoja unikalią istoriją.
Anot Vaidos, kiekvienas miestas palieka ypatingą įspūdį – ne tik dėl savo skonių, bet ir dėl vietinių pastangų išsaugoti kulinarines tradicijas.
Visa tai nustebins ir laidos žiūrovus. Pavyzdžiui, Tauragėje bus atskleistas senas „kapotynės“ receptas, o Prienuose net ir per ekraną bus juntamas garsiųjų čeburekų skonis!
„Drąsiai galiu sakyti, kad kiekvienas miestas šiame sezone – savitas ir unikalus: Panevėžys, Telšiai, Marijampolė, Anykščiai, Kaunas, Prienai, Birštonas... Ir kiekviename – naujas atradimas, naujas skonis ir nauja istorija“, – pasakoja Vaida.
Kalbėdama apie artėjantį laidos sezoną Vaida pasakoja, kad jos tikslas – įkvėpti žmones atrasti savo šalį, keliauti, pamatyti ir patirti viską, kas čia slypi.
„Lietuviška kulinarinė tradicija – turtinga, daugiakultūrė ir įdomi. Istoriškai Lietuva buvo atvira įvairių tautų įtakoms – nuo totorių iki vokiečių – ir sugebėjo tas įtakas kūrybiškai pritaikyti, paversdama jas savo tapatybės dalimi. Noriu, kad žiūrovas žiūrėdamas jaustųsi įkvėptas, sužinotų ką nors naujo ir, svarbiausia, pajustų norą pats keliauti, paragauti, patirti. Mes keliaudami patiriam tiek daug: skonių, pokalbių, istorijų, nuotykių... Tad, jei po laidos žmogus užsinorės šokti į automobilį ir aplankyti vietas, kuriose buvome, vadinasi, tikslas pasiektas“, – sako V. Poderytė-Bernatavičė.
Kulinarinių kelionių laida „Maisto kelias. Miestų receptai“ – jau nuo liepos 5 d. 9 val. tik per TV3!
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!