Festivalis vyksta visame Vilniuje, o centrinė vieta – šalia Tymo turgaus
Vilniuje vyksiantis šaltibarščių festivalis – puiki proga prisiminti ir naujai pažvelgti į miesto gastronominį paveldą. Šventė padeda ne tik suvokti tradicinės lietuviškos sriubos kultūrą, bet ir įvairiausiomis veiklomis suteikti jai naujų spalvų. Pasak Vilniaus miesto turizmo ir verslo plėtros agentūros „Go Vilnius“ vadovės Ingos Romanovskienės, tikimasi, kad šis renginys taps kasmete tradicija, visą miestą įtraukiančia į pramogų sūkurį, rašoma pranešime spaudai.
„Tokio festivalio idėją brandinome gana seniai, dar prieš buvusius karantino ribojimus. Šaltibarščiai – unikali sriuba, turinti net savo spalvos pavadinimą, todėl pasirinkę tokį ryškų festivalio formatą, Vilniuje norime kurti naują tradiciją – pradėti vasarą linksmai ir nuotaikingai. Ši sriuba, būdama vienu mėgstamiausių patiekalų Lietuvoje, nusipelnė jai skirtos šventės šalies sostinėje. Juo labiau, kad kalbos apie šaltibarščius dėl išskirtinio skonio ir neįprastos spalvos vis plačiau sklinda svetur“, – sako „Go Vilnius“ vadovė I. Romanovskienė.
Geriausi šaltibarščių kostiumai nusipelnė apdovanojimų
Vilnius šaltibarščių šventę pakvietė minėti trankiai, pasipuošti ryškiomis spalvomis ir sriubos įkvėptais kostiumais. Vilniečiai ir miesto svečiai turėjo galimybę leistis nuo Bastėjos kalno specialia šaltibarščių čiuožykla. Pirmieji ją išbandė užsiregistravę festivalio dalyviai, pasipuošę įspūdingais kostiumais. Gražiausių kostiumų savininkai apdovanoti, o pagrindinis varžybų prizas – skrydis oro balionu.
Centrinė renginio erdvė tęsiasi nuo Bastėjos kalno iki Kūdrų parko. Erdvėje veikia vaikų zona su batutais, poilsio erdvė. Kūdrų parke įsikūrė maisto vagonėliai, o Tymo turgaus erdvėje ir Paupio turguje renginio dalyvių laukia išskirtiniai didžėjų pasirodymai.
Restoranai stebina įvairiais šaltibarščių skoniais
Šaltibarščiai – vienas populiariausių patiekalų, siūlomų Vilniaus kavinėse ir restoranuose. Vos prasidėjus šiltesniems orams, rožiniais sriubos dubenėliais nusidažo miesto maitinimo vietų terasos ir staliukai. Todėl nenuostabu, kad daugiau nei 30 sostinės restoranų kvies švęsti Vilniaus šaltibarščių festivalį, siūlydami unikalius šios sriubos skonius.
Šaltibarščių tema apima ne tik sriubos patiekalus – nuo šaltibarščių ledų iki specialiai festivaliui sukurtų rožinių gėrimų – šventės lankytojų laukia įvairūs desertai, susieti su tradicinės lietuviškos sriubos tematika. Įvairūs šaltibarščių įkvėpti desertai, gėrimai ir pramogos lankytojus pasitiks įvairiose kepyklėlėse bei miesto restoranuose.