• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Per beveik 3 metus Lietuvoje cepelinų porcija kavinėje pabrango 2 eurais, o pilstomo alaus bokalas – euru. Restoranų, valgyklų, barų paslaugų kainos padidėjo, tačiau verslai toliau kalba apie sunkius laikus: prašo valdžios grąžinti lengvatinį pridėtinės vertės mokesčio tarifą. 

Per beveik 3 metus Lietuvoje cepelinų porcija kavinėje pabrango 2 eurais, o pilstomo alaus bokalas – euru. Restoranų, valgyklų, barų paslaugų kainos padidėjo, tačiau verslai toliau kalba apie sunkius laikus: prašo valdžios grąžinti lengvatinį pridėtinės vertės mokesčio tarifą. 

REKLAMA

Per metus viešbučių, restoranų ir kavinių paslaugos vidutiniškai brango beveik 9 procentais. Valstybės duomenų agentūra nuolat stebi populiariausių prekių ir paslaugų mažmenines kainas. Per ilgesnį laikotarpį, nuo 2022 m. pradžios, vištienos krūtinėlės kepsnys su garnyru Lietuvoje vidutiniškai pabrango nuo maždaug 7,19 iki 10,21 euro. 

Cepelinų porcijos kaina per tą patį laikotarpį padidėjo nuo 4,47 iki 6,34 euro. Per beveik 3 metus pabrango ir pilstomo alaus bokalas kavinėje, vidutiniškai Lietuvoje nuo 2,96 iki 4,10 euro už puslitrį.

REKLAMA
REKLAMA

Na, o dienos pietų komplekso vidutinė kaina Lietuvoje 2022-ųjų sausį siekė 5,34 euro, pernai gruodį – jau 7,57 euro.

Prašo grąžinti PVM lengvatą

Kainos viešbučiuose, restoranuose, kavinėse, valgyklose kilo dėl įvairių priežasčių: nuolat kylančio minimalaus atlyginimo, nepalankių energetikos, maisto kainų, pernai restoranai neteko ir PVM lengvatos. Restoranų sektorius nuolat primena, kad šiuo metu dalis šalies verslų balansuoja ties išgyvenimo riba. 

REKLAMA

„Kainas realiai pakelti reikėtų dar 20 procentų, kad verslas užsidirbtų, mes puikiai matom, kad ir dabar kainos yra milžiniškos ir neįmanoma jų sumažinti ir verslas tą supranta. Regionai, mažos kepyklėlės, maži miesteliai, visa kita, jie miršta, situacija liūdna, bankrotų jau nebe 50, o 60“, – teigia viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė. 

Seimo socialdemokratų frakcijos narė Modesta Petrauskaitė dar prieš naujuosius įregistravo projektą, kuris gražintų lengvatinį 9 procentų PVM maitinimo verslui, tačiau galutinė Seimo pozicija dar nėra aiški. 

REKLAMA
REKLAMA

„Suprantam, kad viešojo maitinimo sektorius išgyvena ne geriausius laikus, tam yra tam tikrų priežasčių, tiek vartojimo įpročių pasikeitimai, tiek apskritai veiklos pelningumo, maržos klausimas. Apie visos mokesčių iniciatyvos, tame tarpe ir šią, bus diskutuojama pavasario sesijoje, kompleksiškai įvertinus tiek biudžeto netektis, tiek tam tikras sektoriaus ypatybes, tiek reikalingas papildomas pajamas, kad galėtumėm finansuoti viešąsias paslaugas“, – teigia premjeras Gintautas Paluckas. 

Tiesa, dalis Seimo narių ir ekonomistų mano, kad nereikia skubėti gražinti lengvatinio PVM viešbučiams ir restoranams. Esą nors verslo pelnai sumažėjo, bet labai didelių problemų sektorius nepatiria.

Daugiau apie tai sužinokite aukščiau esančiame vaizdo įraše.

tv3.lt

Aš nuo pandemijos laikų kaip nustojau vaikščioti į kavines bei picerijas taip ten ir nebegrįšiu. Už 7 eurus aš namie 3 kart pavalgysiu - kam man tie 2 cepelinai kavinėje???
Restoranu sektoriui daug pažystamu,nekils algos nepatinka daug purkstauji iskart ukrainietis kita diena uz 800 dirba.Viskas uzdarykite ta tema .Kyla kainos nes kol loxai perka tol ir kels.O dabar visur virtuvese vieni ukrainieciai keicia lietuvius.Jums per tv muilina akis.Restoranu ta siskauskiene melage,ten kazkoks restorano dine vadovas meluoja algu kelimui atiduodu viska sako,uzeinu rekvizitai 3 metai alga nekilus 1500 ant popieriaus atleido kazkur 30 proc darbuotoju .sodrai 15000 skola ir akis isputes loja algas keliu uztat kainos tokios per L R T !
Restorane nebuvau jau 15 metu , ner reikalo islaidauti
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų