• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Remiantis nauju tyrimu, netolimoje ateityje atšilus orams didės salmonelių paplitimo rizika. Pranešama, jog šie orų deriniai sukuria puikią aplinką salmonelių plitimui: kylanti temperatūra, padidėjusi drėgmė, sumažėjęs kritulių kiekis ir ilgesnės dienos, rašoma „Study Finds“.

Remiantis nauju tyrimu, netolimoje ateityje atšilus orams didės salmonelių paplitimo rizika. Pranešama, jog šie orų deriniai sukuria puikią aplinką salmonelių plitimui: kylanti temperatūra, padidėjusi drėgmė, sumažėjęs kritulių kiekis ir ilgesnės dienos, rašoma „Study Finds“.

REKLAMA

Žurnale „Journal of Infection“ paskelbtame tyrime nustatyta, kad oro temperatūra, aukštesnė nei 10°C, santykinė oro drėgmė ir ilgesnis šviesus paros metas (12-15 valandų) yra pagrindiniai salmonelių atvejų skaičiaus didėjimo veiksniai.

Salmonella bakterija yra viena iš pagrindinių apsinuodijimo maistu kaltininkių. Šios bakterijos gyvena gyvūnų ir žmonių žarnyne ir netinkamai apdorotame maiste.

„Tyrimas atskleidžia, kad orai vaidina svarbų vaidmenį salmonelių protrūkiuose, ir suteikia vertingą įrankį prognozuojant būsimą riziką ir pritaikant intervencines priemones, ypač atsižvelgiant į klimato kaitą“, – teigė pagrindinė tyrimo autorė Laura Gonzalez Villeta, Surėjaus universiteto (Jungtinė Karalystė) mokslininkė.

REKLAMA
REKLAMA

Naudodamiesi Jungtinės Karalystės sveikatos apsaugos agentūros duomenimis, mokslininkai išanalizavo beveik 145 tūkst. patvirtintus salmonelių atvejus Anglijoje ir Velse (2000-2016 m.).

REKLAMA

Jie nagrinėjo protrūkių laiką, susijusį su 14 su klimatu susijusių veiksnių, tirdami, kaip šios sąlygos paveikė praneštus atvejus.

Mokslininkų tyrimo modelis buvo patvirtintas naudojant Nyderlandų duomenis, o tai leidžia manyti, kad jis galėtų būti naudingas ir kitose dideles pajamas generuojančiose Europos šalyse.

„Modelis, kurį naudojome duomenims analizuoti, yra perspektyvus, nes rezultatai buvo pakartoti Anglijoje, Velse ir Nyderlanduose, o tai rodo, kad jį galima taikyti plačiau kitose Europos ir dideles pajamas gaunančiose šalyse“, – aiškino L. Villeta.

REKLAMA
REKLAMA

Ir pridūrė: „Būtų įdomu tai ištirti regionuose, pasižyminčiuose labai skirtingomis aplinkos, socialinėmis bei ekonominėmis savybėmis, pavyzdžiui, tropinėse šalyse.“

Oro veiksniai, darantys didžiausią įtaką salmonelių plitimui

Kitaip nei ankstesniuose tyrimuose, kuriuose buvo nagrinėjami tik atskiri oro veiksniai, pavyzdžiui, temperatūra ar kritulių kiekis, šiame tyrime naudotas sąlyginis sergamumo modelis, kuris atsižvelgia į tai, kaip įvairios oro sąlygos sąveikauja vienu metu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Oro veiksniai, labiausiai susiję su salmonelių atvejų skaičiumi, yra šie: kylanti temperatūra, padidėjusi drėgmė, sumažėjęs kritulių kiekis ir ilgesnės dienos.

Oro slėgio, vėjo greičio, temperatūros amplitudės ir saulės spindulių trukmės pokyčiai turėjo mažai arba visai neturėjo įtakos būsimiems salmonelių atvejams.

Be to, tyrėjai pažymėjo, kad galimas salmonelių atvejų padidėjimas nepriklausė nuo geografinės padėties.

Tyrimas rodo, kad klimato kaita gali dar labiau padidinti salmonelių protrūkių riziką. Tačiau mokslininkai pažymi, kad reikia atlikti daugiau tyrimų skirtingose klimato zonose, pavyzdžiui, tropiniuose regionuose, kad būtų galima patvirtinti, kaip aplinkos veiksniai veikia bakterijas kitose pasaulio dalyse.

Apie produktų plovimą,kriauklės šveitimą ir rankų plovimą,niekada niekas nemokė?!Tai,kad produktai turi būti pilnai termiškai apdoroti,o ne žali ar pusžaliai,su besitąsančiais syvais ir žliugsinčiais kraujais irgi niekas informacijos nesuteikė?!
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų