Daugelyje bendruomenių alkoholis istoriškai vaidino svarbų vaidmenį švenčių, ritualų ir socialinių progų metu. Nors esama įrodymų, kad jo vartojimas mažėja jaunesnėse kartose, 2016 m. duomenys parodė, kad JAV 71,7 proc. 15 metų ir vyresnių žmonių per pastaruosius 12 mėnesių vartojo alkoholį. Pasaulinio reitingo viršūnėje atsidūrė Vietnamas (99,4 proc.), po jo seka Liuksemburgas (91,8 proc.).
Užkerta kelią pavojingų toksinų išsiskyrimui
Nors daugeliui alkoholio vartojimas yra įprasta jų gyvenimo būdo dalis, svarbu pastebėti ir neigiamą jo poveikį. Pasaulio sveikatos organizacija apskaičiavo, kad kasmet dėl žalingo alkoholio vartojimo miršta 3 mln. žmonių.
Viena iš problemų yra ta, kad mes neturime puikių gydymo būdų, kaip gydyti ūmų apsinuodijimą alkoholiu. Tie, kuriuos turime, paprastai tik laikinai palengvina simptomus ir gali sukelti toksiško acetaldehido kaupimąsi, kuris gali pažeisti organus.
Tarptautinis mokslininkų bendradarbiavimas, kuriam vadovauja Ciuricho ETH ir Kinijos žemės ūkio universiteto mokslininkai, siekia visa tai pakeisti. Jie sukūrė baltyminį hidrogelio pagrindą, kuris greitai ir nekenksmingai suskaido alkoholį prieš jam patenkant į kraują.
„Gelis perkelia alkoholio skaidymą iš kepenų į virškinamąjį traktą. Priešingai nei alkoholiui metabolizuojantis kepenyse, kaip tarpinis produktas nesusidaro kenksmingas acetaldehidas“, – teigė tyrimo autorius profesorius Raffaele‘is Mezzengas.
Kaip gaminamas šis „stebuklingas“ produktas?
Naujoviškas gelis gaminamas iš išrūgų – šalutinio sūrio gamybos produkto. Kelias valandas verdant išrūgas susidaro ilgos beta-laktoglobulino baltymo skaidulos, kurias, pridėjus druskos ir vandens, galima priversti susijungti ir suformuoti gelį.
„Skaidulas panardinome į geležies vonią, kad jos galėtų veiksmingai reaguoti su alkoholiu ir paversti jį acto rūgštimi“, – paaiškino pirmasis autorius Jiaqi Su.
Paskutinis ypatingas šio gelio ingredientas – auksas.
Aukso organizmas nesuvirškina, todėl jis gali ilgiau užsibūti skrandyje ar žarnyne ir atlikti savo darbą. Jis reaguoja su gliukoze ir susidaro nedidelis kiekis vandenilio peroksido, kuris sukelia svarbią geležies ir alkoholio reakciją. Dėl šios reakcijų kaskados alkoholis paverčiamas nekenksminga acto rūgštimi, taip ir nepasiekęs kepenų.
Atliko sėkmingus bandymus su pelėmis
Norėdami išbandyti savo išradimą, tyrėjai pasitelkė dvi pelių grupes. Vienoms jų buvo duota tik viena alkoholio dozė (ūminė), kitoms – reguliariai 10 dienų (lėtinė), kartu su profilaktinėmis gelio dozėmis.
Po 30 minučių, ūmaus poveikio grupėje po gelio panaudojimo alkoholio kiekis kraujyje sumažėjo 40 proc. Po 5 valandų šis rodiklis padidėjo iki 56 procentų, o tyrimai parodė, kad jų kepenys veikė geriau ir jose susikaupė mažiau toksiško acetaldehido.
Paaiškėjo, kad lėtinėje grupėje gelis turėjo ilgalaikį teigiamą poveikį ne tik mažinant alkoholio kiekį kraujyje – pelės mažiau numetė svorio ir išlaikė geresnę kepenų, blužnies ir žarnyno funkciją.
Gelis neleidžia alkoholiui patekti į kraują
Jei galvojate, kad prieš kitą didelį socialinį renginį norėtumėte pasigaminti šio stebuklingo produkto, deja, bet teks dar šiek tiek palaukti. Komanda pateikė paraišką dėl savo produkto patento, o prieš pradedant jį naudoti žmonėms, dar reikės atlikti klinikinius tyrimus. Visgi, bent viena svarbi kliūtis jau įveikta – žinome, kad išrūgų baltymai yra valgomi.
Vis dėlto profesorius R. Mezzenga paaiškino, kad tai nėra stebuklingas vaistas nuo visų blogų girtuokliavimo padarinių. Jis tik padeda sumažinti į kraują patenkančio alkoholio kiekį, todėl nieko negalima padaryti, kai tai jau įvyksta ir prasideda ūmus apsinuodijimas alkoholiu.
„Sveikiau iš viso nevartoti alkoholio, – sakė R. Mezzenga. – Tačiau gelis galėtų būti ypač įdomus žmonėms, kurie nenori visiškai atsisakyti alkoholio, tačiau taip pat nenori apkrauti savo organizmo ir aktyviai nesiekia alkoholio poveikio“.