Šiemet „Dainų šventės“ dalyvių maitinimui skiriama 1,1 mln. eurų, maistą tiekia 24 skirtingos įmonės. Prieš šventei prasidedant, organizatoriai teigė, jog šios lėšos tikrai padės išvengti nesklandumų.
„Tarp viešuosius pirkimus laimėjusių įmonių yra nemažai mums žinomų, dalyvius ne kartą šventėse maitinusių ir puikių atsiliepimų sulaukusių tiekėjų. Tačiau yra ir tokių, kurių darbą seksime labai atidžiai.
Bet kuriuo atveju visiems tiekėjams taikysime griežčiausius reikalavimus ir reaguosime į bet kokius dalyvių nusiskundimus. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) stebės ne tik tiekėjų darbą šventėje, bet ir virtuvėse“, – pranešime cituojama vyriausioji Dainų šventės koordinatorė, Lietuvos nacionalinio kultūros centro direktoriaus pavaduotoja Inga Kriščiūnienė.
Vis dėlto, panašu jog ir šių lėšų nepakako, norint visiems dalyviams užtikrinti kokybišką maitinimą.
Pirmadienį „Dainų šventės“ dalyvė Audronė pasidalino maisto dalinio nuotrauka savo „Facebook“ paskyroje.
„Čia Dainų šventės maitinimas. Suveltas vištienos kepsnys ir viskas. Nei bulvių, nei daržovių, nei sriubos. O laukiančių minios“, – rašė Audronė.
Kiti komentatoriai išreiškė skirtingas nuomones. Viena moteris rašė, jog „su tokiu maistu ilgai nepašoksi“, o kiti komentatoriai teigė, jog maitinimas buvo visai neblogas.
„Tikriausiai vėlavote į pietus bent porą valandų. Pati dalyvauju dainų šventėje, maistas skanus ir porcijos normalios, nemačiau, kad kas nors tokias porcijas būtų gavę“, – rašė kita komentatorė.
Kiti „Facebook“ vartotojai taip pat dalinosi šventėje gauto maisto nuotraukomis, o štai viena moteris atkreipė dėmesį, jog maitinimas „Dainų šventėje“ netenkino ir anksčiau.
Liko visai be maisto
Naujienų portalą tv3.lt pasiekė ir skaitytojos Miglės (vardas redakcijai žinomas) pasakojimas. Kartu su šokių kolektyvu atvykusi mergina pasakoja, jog kol kas negavo talonų, reikalingų maistui atsiimti.
„Kartu su kolektyvu iš Vilniaus (neminėsiu pavadinimo) dalyvaujame pučiamųjų orkestrų šventėje „Vario audra“. Tai reiškia, kad repetuojame liepos 2, 3 d., o 4 d. yra didysis renginys. Tačiau liepos 2 d. negauname maitinimo, nors tą dieną repeticijose praleisime daugiau nei 10 valandų.
Mūsų meno vadovas teigia, kad negavome nė talonų, kurie išduodami norint gauti maitinimą. Negi neįmanoma suskirstyti žmonių srautų taip, kad visi pavalgytų?“, – piktinosi Miglė.
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba – pažeidimų neužfiksuota
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Dainų šventėje stebi ne tik tiekėjų darbą šventėje, bet ir virtuvėse.
VMVT atstovė spaudai Aistė Prielgauskaitė tikina, jog kol kas pažeidimų neužfiksuota.
„Mes vertiname maisto kokybę ir higieną. Mūsų inspektoriai maisto išdalinimo taškuose ir vietose stebi situaciją. Kol kas pažeidimų ar skundų nesame gavę. Bet vėlgi, šventė vyksta ir šią minutę, tad jei gausime tokios informacijos, tikrai ją įvertinsime, atliksime tyrimą“, – naujienų portalui tv3.lt komentavo A. Prielgauskaitė.
Organizatorių atsakymas – nekokybiško maisto ar nepilnų porcijų neimkite
Naujienų portalas tv3.lt susisiekė su Dainų šventę rengiančio Lietuvos nacionalinio kultūros centro atstovais. Lietuvos nacionalinio kultūros centro komunikacijos koordinatorė Ieva Krivickaitė teigia, jog su tam tikrais maitinimo nesklandumais susidurta, tačiau situacija valdoma. I. Krivickaitė taip pat ragina dalyvius nepriimti nekokybiško maisto, dalyvius kreiptis į šventės koordinatorius.
„Dainų šventės dalyviai per visą savaitę maitinami 106 vietose, maitinimą tiekia 24 skirtingos įmonės. Dauguma nakvojančių mokyklose ten pat gauna ir pusryčius bei dalį vakarienių. Pietumis ir vakarienėmis dalyviai maitinami repeticijų vietose.
Įsibėgėjant šventei, neišvengta maitinimo nesklandumų, tačiau jie valdomi. Organizatoriai pakartotinai kreipėsi į visas įmones, laimėjusias viešuosius Dainų šventės dalyvių maitinimo konkursus, reikalaudami vykdyti sutartinius įsipareigojimus. Visuose maitinimo taškuose dirba ir per visą šventę dirbs Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai, kurie tikrina maisto kokybę, sustiprintos savanorių pajėgos, kontrolę vykdo šventės organizatorių atstovai.
Dainų šventės organizatoriai skatina dalyvius nepriimti nekokybiško maisto ar nepilnų porcijų, tokiais atvejais nedelsiant informuoti koordinatorius, jei maistas kelia įtarimų - fiksuoti ir siųsti tiesiai jiems“, – naujienų portalui tv3.lt komentavo I. Krivickaitė.