Daugiau apie tai – TV3 Žinių reportaže.
Vienas iš prekybos tinklų demonstruoja, kokius patiekalus siūlo įsigyti savo klientams.
Šioms Velykoms siūlo pasigaminti patiekalą, kurio sudedamosios dalys – alyvuogės, daug garintos lašišos, daržovės, aliejinis padažas.
Labiausiai graibsto žuvį
Tačiau daugelis gamins savo firminius ir jau pamėgtus bei daug kartų išbandytus Velykų patiekalus.
„Pradedam nuo silkės, nuo kiaušinių, jūros gėrybių ir mišrainė svarbiausia. Balta mišrainė pas mus“, – TV3 žinioms apie savo šventinį stalą pasakojo kalbinta vilniečių pora.
„Galvoju vištienos pyragą padaryti, jautienos liežuvis su padažu, salotų kelių rūšių turbūt, kiaušiniai kaip visada ir varškės pyragą. Pavalgysim, „pasiūtaravosim“ kaip visada ir išsiskirstysime“, – įvairų šventinį stalą žada ruošti kita kalbinta vilnietė.
Pasak „Maxima LT“ atstovo Titas Atraškevičius prieš šv. Velykas smariai išauga kai kurių produktų paklausa.
„50 procentų Velykinę savaitę, lyginant su įprasta savaite, auga žuvies gaminių produkcijos pardavimai, taip pat 30 procentų auga paruoštų salotų pardavimai“, – tikino T. Atraškevičius.
Pasak prekybininkų, prieš Velykas žmonės ir dažniau dairosi į jau paruoštą maistą, ir daugiau gamina namie.
„Kasmet vis paauga to paruošto maisto paklausa, ką žmonės nori: dalį patiekalų susipirkti ir patiekti ant stalo“, – sakė T. Atraškevičius.
„Žmonės vis labiau nori sutaupyti ne tik pinigus, bet ir laiką, negaišti pjaustydami mišraines, o jas tiesiog įsigyti“, – pastebi „Rimi Lietuva“ atstovė Eglė Krasauskienė.
Per Velykas šiemet turėtų būti šilti orai, tad pardavėjai mano, kad prieš pat savaitgalį žmonės apsirūpins marinuota mėsa.
„Tikimės, dar kol kas mes nematom, kadangi yra tik antradienis, bet tikimės, kad trečiadienį ketvirtadienį gali padaugėti žmonių, norinčių įsigyti mėsos, marinuotos mėsos, žuvies gėrybių, kurias galima gilinti gamtoje“, – svarstė pirkėjų pirkimo įpročius gerai išmananti E. Krasauskienė.
Velykų patiekalams lietuviai išleis daugiau lyginant su pernai
Prekybininkai neslepia, kad šiemet Velykos bus brangesnės nei pernai. Valstybės duomenų agentūros statistika rodo, kad maistas ir gėrimai vidutiniškai Lietuvoje per metus pabrango beveik 5 procentais.
„Įtakos turi ir nuo metų pradžios įsigalioję akcizai, taip pat ir mėnesinės algos augimas, įvairūs pakuočių mokesčiai. Prisideda prie kainų kilimo“, – dėl ko kyla kainos svarstė „Maxima LT“ atstovas.
O „Iki“ atstovė Gintarė Kitovė teigė turinti informacijos, kad dauguma apklaustųjų klientų Velykoms yra numatę išleisti nuo 50 iki 100 eurų.
Dalis pirkėjų, pasak verslo, šiemet nesišvaistys pinigais.
„Pirkėjų padaugėjo, kurie norėtų išleisti apskritai Velykoms visam pasiruošimui iki 150 eurų. Yra mažesnė dalis, kuri nori išleisti daugiau nei 150 eurų“, – sakė Rimi Lietuva“ atstovė.
Prekybininkai taip pat skuba raminti gyventojus dėl kiaušinių. Nors anksčiau ūkininkai nemažai paukščių prarado dėl ligų, kiaušininių Velykoms Lietuvos gyventojams užteks.
Daugiau apie tai – aukščiau esančiame vaizdo įraše.
Visas TV3 Žinias žiūrėkite čia:

























































































































































































































































